MAK Danışmanlık'ın 30 büyükşehir ve 25 ilde 5 bin 500 kişi ile yaptığı başkanlık sistemi ve genel seçim anketi sonuçları açıklandı.

Anket sonucuna göre, AK Parti 1 Kasım sonrası oylarını arttırdı, Meclis'te 3'üncü parti konumunda olan HDP ise barajın altında kaldı.

 

MHP VE CHP'DE OY KAYBI YAŞANIYOR

Milliyetçi Hareket Partisi'nde ise yaşanan olağanüstü kongre süreci partinin oy kaybetmesine neden oldu. Cumhuriyet Halk Partisi içinde yaşanan tartışmalarda CHP'nin oy kaybetmesinin nedenleri arasında.

 

YARIN SEÇİM OLSA...

Katılımcılara yöneltilen "Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusuna katılımcıların yüzde 54,6'sı AK Parti, yüzde 24,15'i CHP, yüzde 9,97'si MHP, yüzde 9,45'i HDP'ye oy vereceklerini belirtti.

 

HALK BAŞKANLIK'TA YETERİNCE BİLGİ SAHİBİ DEĞİL

Son günlerde sıkça tartışılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da kamuoyunun tartışmasını istediği, başkanlık sistemi konusunda halkın fikri alındı.

"Başkanlık Sistemi" konusunda yeterince bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 43'ü evet yeterince bilgi sahibiyim derken, yüzde 32'si de yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtti. Yüzde 25'i de başkanlık sistemi hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadığını söyledi. Alınan cevaplar AK Partiye oy veren seçmen dahil "Başkanlık Sistemi" konusunda vatandaşın yeterince ve sağlıklı bilgilendirilmediğini göstermekte. Bu noktada hükümetin sokaktaki vatandaşın anlayacağı sadelikte ve netlikte başkanlık sistemini halka anlatması gerektiğini gösterdi.

 

TÜRK TİPİ BAŞKANLIĞA DESTEK

Ankete katılanlara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadeleriyle "Türk tipi Başkanlık bir referandumla önünüze geldiğinde onaylar mısınız?" sorusu yöneltildi.

Katılımcıların yüzde 56'sı evet onaylarım cevabını verirken, yüzde 34'ü hayır onaylamam dedi.

 

ÜLKENİN EN ÖNEMLİ GÜNDEM KONUSU: TERÖR

Ülke gündemine yönelik katılımcılara yöneltilen "Size göre şu anda ülkemizin en önemli gündem konusu nedir?" sorusuna yüzde 33'ü terör ve teröre karşı yürütülen operasyonlar, yüzde 17'si ekonomik sorunlar, yüzde 15'i işsizlik cevabını verdi.

 

PARALEL YAPI OPERASYONLARINA DESTEK

"Paralel devlet yapılanmasına yönelik operasyonları destekliyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 60'ı evet destekliyoruz, yüzde 23'ü hayır desteklemiyoruz dedi.

 

HDP'Lİ VEKİLLERİN DOKUNULMAZLIKLARI

Katılımcılar "HDP'li Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını onaylıyor musunuz?" sorusuna yüzde 88'i evet dokunulmazlıkların kaldırılmasını onaylıyorum, yüzde 6'sı hayır onaylamıyorum derken, yüzde 6'sı da her hangi bir fikir belirtmedi.

 

NATO TÜRKİYE'NİN YANINDA YER ALMAYACAK

"Türkiye NATO üyesi olmayan bir ülke ile savaşmak zorunda kalsa; üyesi olduğumuz NATO'nun sorumluluklarını yerine getirerek Türkiye'nin yanında yer alacağına inanıyor musunuz?" katılımcıların yüzde 80'i hayır sorumluluklarını yerine getirmez cevabını verdi.
Milat'ın haberine göre, verilen cevap vatandaşlarının NATO'nun sorumluluklarını yerine getirerek Türkiye'nin yanında yer alacağına inanmıyor. Bu güven kaybı ülkemize yönelik en ciddi terör saldırılarının yaşandığı bu süreçte yakalanan teröristlerin üzerlerinde ele geçirilen silahların büyük çoğunluğunun NATO envanterine kayıtlı silahlar olması, Türkiye'nin en ciddi düşmanı PKK'nın Suriye kolu PYD ye silah ve mühimmat destekleri, Suriye'de Türkiye'nin çıkarlarına aykırı tutum ve davranışlar etkili olduğu gözlemlendi.

Editör: TE Bilisim