Kaybettikleri vücut organları yerine protez uzuvlar almak için doktora giden vatandaşlar şu sıralar sıkıntılı günler geçiriyor. Bir süre öncesine kadar her türlü protezi hastanelerin yazdığını söyleyen Vanlılar şu sıralar adeta eskiye dönüşün yaşandığını ve yeterli protezleri alamadıklarını belirtiyor. Hem vatandaş hem de medikalciler son zamanlarda garip bir uygulama başladığını belirtirken Van’da 3’üncü dünya ülkelerinde kullanılan protezlerin yazılmaya başlandığını söylüyor.

 

Van’da son zamanlarda hastanelerin protez uzuv ile ilgili uygulaması hasta ve medikalcileri harekete geçirdi. Gelişen teknoloji ile adeta insan organları ile birebir uyuşan protez uzuvların kullanılmaya başlandığı günümüzde Van’da hala ‘milat öncesi’ protezlerin yazılması hastaları rahatsız ederken, bir çok hasta doktorların keyfi muamele yaptığını belirtiyor. Gerek doğuştan gerekse de geçirdikleri kazalar ile kollarını, bacaklarını ve bazı organlarını kaybeden vatandaşlar talep ettikleri protezleri alamadıklarından dert yanarken başvurdukları doktorların keyfi olarak miadı dolmuş uzuvlar yazdığını iddia etti. Daha önce protez verilmesinde bir sorun olmadığını ifade eden medikalciler, şu anda hastanelerde, hastalar için 3’üncü dünya ülkelerinde kullanılan protezlerin kullanıldığını ifade etti. Medikalciler ayrıca skandal bir olayı da ifade ederek, protezlerin özellikle çözüm sürecinin sekteye uğramasından sonra yazılmadığını iddia etti! Hasta ve hasta yakınları ise doktorlar tarafından kendilerine protez yazılmadığı yazılan protezlerin ise bir işe yaramadığını söyledi.

 

MEDİKALCİLER ŞİKAYETÇİ

Şehrivan olarak görüştüğümüz hasta, hasta yakınları ve medikalciler yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili görüştüğümüz ve isim vermek istemeyen medikalciler yaşanan sorunla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Biz medikalciler olarak yıllardır bu kentte hizmet vermeye çalışıyoruz. Ancak son zamanlarda yaşanan sorunlardan dolayı işimizi yapamaz hale geldik. Biz herhangi bir kazada el ve ayak gibi organları zarar görmüş veyahut kaybetmiş vatandaşlar için protez vermek için çaba sar ediyoruz. Daha önce bu tür vatandaşlar için Van Dursun Odabaş Tıp Merkezi gerekli ve uygun protezleri yazılıyordu. Ancak son zamanlarda bu protezler belli veya belli olmayan sebeplerden dolayı yazılmamaya başlandı. Biz defalarca bu soruyu sormamıza rağmen doktorlar ve yetkili kişiler ‘Biz bunu uygun görüyoruz. Hasta bunu kullansın’ dediler ya da bir sebep sunmak istemediler.”

 

“SÜREÇTEN SONRA PROTEZ YAZILMAMAYA BAŞLANDI”

Konuyla ilgili bilgiler veren medikalciler ayrıca bu sorunun son zamanlarda yaşanan gelişmelerden ve çözüm sürecinin sekteye uğramasından sonra başladığını ifade etti. Medikalciler: “Bu sorun özellikle de çözüm sürecinin sekteye uğramasından sonra başladı. Daha önce uygun protezlerin yazıldığına dair elimizde belger var. Ancak son zamanlar 3’üncü dünya ülkelerinde kullanılan protez çeşitleri veyahut buna benzer işlevsiz aletler yazılmaya başlandı. Hatta birkaç hastamız bize şikayetlerle geldi ve doktorların kendilerine hiçbir şekilde protez yazmadıklarını söylediler. Hastalar yetkililerin kendilerine ikinci sınıf insan muamelesi yapıldığını ifade ediyor. Allah aşkına devlet bu kadar güzel imkânlar sağlarken kendini bilmez insanların bu şekildeki söylemleri ne oluyor? Bu muamele başka hiçbir yerde yok. Buradaki insanlar bunu hak edecek ne yaptılar? İnsanlar bu kadar hor görülmemeli ve gerekli olan protez bir an önce yazılmalıdır.” Dedi.

 

VATANDAŞ: TEK SEBEP KÜRT OLMAMIZ

Yaşanan sorunla ilgili görüştüğümüz vatandaşlardan bir tanesi oğlunun lise son sınıfta olduğunu ve üniversiteye gittikten sonra mağdur olacağını ifade etti. Vatandaş şu ifadeleri kullandı: “Benim oğlum çok zeki bir öğrenci bu sene lise son sınıf öğrencisi. İnşallah üniversiteyi kazanıp gidip üniversite okuyacak. Çok eskiden geçirdiği bir kaza sonucu diz altı yanı bacaklarını kaybetti. Bunun için bizde protez yazmak istedik. Ancak doktor oğluma protez bacak yazmadı. Sebebi ise yok. Hastane yetkililerin bize protez vermeyeceklerini ve bunun bir sebebi olmadığı sadece usul gereği olduğunu söyledi. Böyle bir saçmalık olamaz. Benim oğlum bu halde nasıl üniversite okuyacak. Batı ve diğer illerde böyle bir sorun yaşanmıyor ama bizim bölgemizde ve ilimizde böyle bir sorun yaşanıyor. Bununda tek bir nedeni var. Kürt olduğumuz için bize bu muamele yapılıyor. Elimden geldikçe yetkili mercilere başvuracağım ve yaşanan bu sorunun önüne geçmek için her şeyi yapacağız. Ben oğlumu bu şekilde bırakamam. Bunu yapanlar, bu yaptıklarının cezasını çekecekler.”

 

“1950 ELLİLERDE KULLANILAN MALZEME KULLANILIYOR”

Elleri ve bir ayağı kaza sonucu kaybeden bir çocuğun babası ise gazeteye konuşmak istemediği bunun kendisi için sorun olacağını ifade ederken, konuyla ilgili bilgi veren medikalci, “Bu çocuk yıllardır protez bacak ve el için başvuruda bulunuyor. Babasının doğru düzgün bir işi yok. Ama oğlu için her türlü çabayı sarf ediyor. Ancak ne yazık ki hastaneler ve protez yetkilileri bu çocuk için protez yazmıyor. Yazdıkları malzeme 1950’li yıllarda üretilmiş bir malzeme. Biz hangi devirde yaşıyoruz. Bu çocuk oyun oynamak isterse oynayamıyor, koşmak isterse koşamıyor. Çünkü ayağındaki malzeme çok eski bir malzeme ve koşmak istediğinde ayağından çıkıyor. Oyun oynayamıyor. Böyle bir skandal olay olamaz. Bu çocuk okula gittiğinde arkadaşlarıyla oynayamıyor. Bu vicdansızlığı bu halka reva görenler cezalandırılmalı gerekirse görevden alınmalıdır. Bu bölgede yaşayan insanlar başka bir ile giderek bu malzemeleri almak zorunda değil. Bu ilde yaşıyorsa buna hakkı var. Bu yüzden yapılması gerekilen yapılmalıdır.” Sözlerini kullandı.


ŞEHRİVAN ÖZEL-ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim