“Silahlar sussun artık” diye ‘barış’ çağrısı yapan bir barış ‘Elçi’si daha suikaste kurban gitti... Nice insanların ömrünü feda ettiği barış yolunda bir koca yürek daha barışı göremeden bu topraklara veda etti... O barış elçisinin adı Tahir Elçi’ydi...

 

HANİ ELÇİ’YE ZEVAL OLMAZDI...

Son dönemlerdeki çatışmalardan dolayı tarihi yapısı bozulan Diyarbakır’daki dört ayaklı minareye bile zarar veren ‘silahlar’ sussun diye haykırmak için sokağa çıkan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, ‘kıymayın’ demek için açıklama yaptığı o dört ayaklı minarenin altında vuruldu...  Diyarbakır’ın, Van’ın, Türkiye’nin içi Tahir Elçi için yandı... Tahir Elçi’ye sıkılan kurşun ‘barışa’ sıkılan kurşun oldu... En çok ihtiyaç duyulan bir dönemde konuşması gereken bir ‘barış elçisi’ daha ‘şer’ odaklarının ‘hedefi’ oldu... Eşinin ardından “Oy Hawar” diye feryat ettiği Tahir Elçi’nin gidişi yürekleri yakarken, dört ayaklı minare altında cansız bedeni ile uzanan Elçi’yi, Ahmet Kaya’nın yıllarca önce yazdığı o şarkı anlatır gibiydi...

 

Son dönemlerdeki çatışmalardan dolayı tarihi yapısı bozulan Diyarbakır’daki dört ayaklı minareye bile zarar veren ‘silahlar’ sussun diye haykırmak için sokağa çıkan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, ‘kıymayın’ demek için açıklama yaptığı o dört ayaklı minarenin altında vuruldu...  Yine en çok ihtiyaç duyulan bir dönemde kurşunlar barışa sıkıldı. Bir barış elçisi daha özlenen barışı göremeden hayata gözlerini yumarken, son zamanlarda ardı arası kesilmeyen saldırılar sonrasında barış da ağır yara almaya devam ediyor... Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Balıkçılarbaşı bölgesinde bulunan ve daha önceki çatışmada zarar gören Dört Ayaklı Minare önünde Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bir grup avukat ile birlikte açıklama yaptı. Açıklamanın ardından saat 11.00 sıralarında Elçi'nin de içinde bulunduğu gruba doğru ateş açıldı ve çatışma çıktı. Silahlı saldırıya uğrayan grubun içerisinde bulunan ve başından vurularak ağır yaralanan Baro Başkanı Tahir Elçi, kaldırıldığı Diyarbakır Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Çatışmada iki polis memuru da şehit oldu.

 

 

SİLAHLAR SUSSUN DERKEN SİLAHLARIN HEDEFİ OLDU...

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Şeyh Mutahhar Camii'nin Dört Ayaklı Minaresi için açıklama yapıyordu. Çatışmada öldürülen Tahir Elçi, açıklamasında “Bu tarihi bölgede silah, çatışma operasyon istemiyoruz” diyordu. İşte Tahir Elçi'nin son sözleri: “Zihinlerimizde en çok canlanan Diyarbakır ismiyle en çok anılan, en çok sembolize olan “Dört Ayaklı Minare”yi iki gün önce ne yazık ki ayağından vurdular. Bu tarihi bölgede, birçok medeniyete beşiklik etmiş, ev sahipliği yapmış bu kadim bölgede insanlığın bu ortak mekanında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar, bu alandan uzak olsun.” Elçi’nin bu sözlerinin daha üzerinden dakikalar geçmeden hain kurşunların hedefi oldu ve hayatını kaybetti...

 

OTOPSİ RAPORUNDA İLGİNÇ DETAYLAR...

Elçi'nin otopsi raporuna ilişkin detaylar da ortaya çıktı. Raporda Tahir Elçi ölüm şekliyle ilgili şunlar yazıldı: "3 santimetre mesafede etrafında vurma halkası izlenen 1,5x0,5 santimetrelik ateşli silah mermi çekirdeği giriş deliği saptandı. Çevresinde barut kakmaları, is sıvaştığı izlenmedi.  Sol kaş üzerinde medial tarafa 2x1 santimetre yırtık tarzında ateşli silah mermi çekirdeği çıkış deliği saptandı. Cesette bunun haricinde herhangi bir ateşsiz silah yaralanmasına veya darp belirtisine rastlanmadı."

 

DAVUTOĞLU’NDAN AÇIKLAMA...

Olayın ardından başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan da açıklama geldi... İçişleri ve Adalet bakanlarından, Emniyet Genel Müdürü'nden olayla ilgili detaylı bilgi aldığını, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü ifade eden Davutoğlu, "Elçi, bir tarihi miras olan dört ayaklı minarenin zarar görmesi üzerine bir açıklama yaparken, ki kendisi bu açıklama itibarıyla da olumlu bir çağrı yapacağı düşüncesiyle bir basın toplantısı yaparken, aynı anda bir araç içerisinden polislerimize teröristler saldırıda bulunuyorlar. Orada bir polisimiz şehit oldu, bir polisimiz ağır yaralandı. Olayın, iki olay arasında 100 metre kadar bir mesafe var. Dolayısıyla bu çatışma esnasında Sayın Tahir Elçi de hayatını kaybetti" diye konuştu.

 

 

İKİ İHTİMAL VAR

Olayın mutlaka aydınlatılacağının altını çizen Başbakan Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Bizim dönemimizde faili meçhullere izin vermeyiz. İki ihtimal söz konusu. Bu terör saldırısı sonrasında Sayın Tahir Elçi'ye dönük olarak bir suikast gerçekleşmiş olması, böyle bir durum varsa mutlaka araştırılarak kim bunu yaptıysa ortaya çıkarılacaktır. Ama kim yapmış olursa olsun hedef açıktır, hedef sadece Sayın Tahir Elçi değil, hedef Türkiye'dir. Teröristlerin polisimize saldırmasıyla Tahir Elçi'nin öldürülmesinde, ikisinde de hedef aynıdır. Türkiye'deki barış ve huzur ortamına yönelik bir saldırıdır. İkinci ihtimal ise teröristlerin saldırı sonrasında ortaya çıkan, 100 metre mesafede, çift yönlü olarak polisimizin de kalabalığı koruma saikiyle teröristlere karşı ateş açması söz konusu. Bu iki ateş arasında Sayın Tahir Elçi'nin hayatını kaybetmesi. Böyle bir durum varsa balistik incelemeler neticesinde ortaya çıkar ve kesinlikle şeffaf bir şekilde kamuoyumuzla paylaşılır. Hiç bir şekilde bu konunun üstünün örtüleceği veya bu konuda gizli bazı unsurlar olduğu ve bu varsayım üzerinden toplumumuzu Diyarbakır'daki vatandaşlarımızı tahrik etmeye kalkışanlara buradan açık ve net bir şekilde söylüyorum. Biz faili meçhullere izin vermedik, vermeyiz. Ancak bu olaylar üzerinden eğer Türkiye'de yine bir kargaşa ortamı çıkartılmak istenirse buna karşı da kayıtsız kalmayız."

 

HDP: BU BİR SUİKAST!

HDP, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesine "Şiddetle kınıyoruz ve lanetliyoruz" diyerek tepki gösterdi. HDP tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin, basın açıklaması yaptığı sırada bir suikast yoluyla katledilmesini şiddetle kınıyoruz ve lanetliyoruz. Tahir Elçi, Özel Harekat Timlerinin, Sur ilçesinde halka yönelik saldırıyı yapanların tahrip ettikleri 1500 yılında yapılmış olan 4 Ayaklı Minare’nin bir insanlık mirası olduğunu anlatırken katledildi.

 

HDP: HEDEF İLAN EDİLMİŞTİ

“Diyarbakır ve Türkiye halkları bir akil insanı, bir hukuk insanını, adalet ve barış için, eşitlik ve özgürlük için yılmadan mücadele eden çok değerli bir insanı yitirdi. Tahir Elçi’ye Allah’tan rahmet, ailesine, tüm yakınlarına ve halklarımıza başsağlığı diliyoruz. Tahir Elçi, AKP iktidarı tarafından, onların medyası aracılığıyla hedef ilan edilen bir kişi oldu ve hakkında linç kampanyası yürütüldü. Saray’ın ve iktidarın oyuncağı haline gelmiş olan kimi yargı mensupları Elçi’yi gözaltına alıp tutuklamaya çalıştılar ve bundan hukuk adına zerre kadar utanç duymadılar. Elçi’nin fikirleri ve mücadelesi ile baş edemeyen insanlık düşmanları onu öldürerek susturmayı seçtiler. Saray ve AKP hükümetlerinin savaş politikaları, kullandıkları devlet şiddeti, saldırgan dilleri ve üslupları, dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen keyfi, hukuk ve insanlık dışı sokağa çıkma yasakları, sivillere yönelik saldırı ve katliamlar, Suriye'deki iç savaşta El Kaide türevi IŞİD ve benzeri örgütlerin destekçisi olma politikaları bu suikastın nedenlerindendir.”

 

 

“BAĞLANTILARI ORTAYA ÇIKARILSIN”

Bu alçakça saldırının sorumluları ve bunların bağlantıları acilen ortaya çıkartılmalıdır. Planlı bir suikastla Tahir Elçi’nin şahsında hukuk ve adalet mücadelesi hedef alındı. Hukuk ve adalet mücadelesini Tahir Elçi’nin bıraktığı yerden sürdürecek binlerce Tahir Elçi bugünden tezi yok, çalışmalarına devam edecek. Eşitlik, adalet, demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesi verenleri tutuklasanız da, vurdursanız da sonuç alamayacaksınız. Uğursuz planlarınız asla başarıyla sonuçlanmayacak. Bu suikast karşısında Türkiye’nin tüm demokrasi ve barış güçlerini, vicdan sahibi yurttaşlarını, meslek örgütlerini ve sivil toplum kuruluşlarını, siyasi partilerini seslerini yükseltmeye, demokratik tepkilerini göstermeye çağırıyoruz."

 

BAKANLIKTAN AYRINTILI AÇIKLAMA

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili en son resmi açıklama İçişleri Bakanlığı'ndan geldi. İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili resmi sitesinden yazılı açıklama yaptı. Bakanlığın açıklaması şöyle:  Bugün Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan olaylarla ilgili hadisenin safahatına ilişkin olarak aşağıdaki bilgileri kamuoyunun bilgisine saygı ile sunarız. 28.11.2015 Cumartesi günü saat 10.50 sıralarında Suriçi Balıkçılarbaşı noktasında bir ticari araç Terörle Mücadele ekibi tarafından durdurularak kontrol yapılmak üzere harekete geçildiği sırada araç içerisinde bulunan teröristlerce görevlilere silahla ateş edilmiştir. Saldırıda Polis Memuru Ahmet ÇİFTASLAN olay yerinde, Polis Memuru Cengiz ERDUR ise yaralı olarak kaldırıldığı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde şehit olmuş, Polis Memuru Sinan TABUR yaralanmıştır. Silahlı saldırı sonrası terör örgütü mensupları olay yerinden yaya olarak kaçarken olay yerine yaklaşık 100 metre uzaklıkta bulanan 4 ayaklı minare olarak bilinen yerde Diyarbakır Barosu Başkanı ve mensuplarının basın açıklaması yaptığı sokakta, basın açıklamasının güvenliğini sağlayan polislerle teröristler arasında çatışma çıkmış, çıkan çatışmada olay mahallinde bulunan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir ELÇİ hayatını kaybetmiştir.

 

OLAY YERİ İNCELEME YAPILAMADI!

İçişleri bakanlığının açıklamasında ayrıca şu sözlere yer verildi: “Çatışma esnasında olay yerinde bulunan ve basın açıklamasını takip eden Anadolu Ajansı Muhabiri Aziz ASLAN ateşli silah ile elinden ve Doğan Haber Ajansı Muhabiri Ramazan YAVUZ ise arbede esnasında omuzundan hafif şekilde yaralanmışlardır. Her iki şahıs kaldırıldıkları hastanede tedavilerini müteakip taburcu edilmişlerdir. Olayla ilgili İçişleri Bakanlığınca görevlendirilen 2 Mülkiye Başmüfettişi 2 Polis Müfettişi toplam 4 müfettiş incelemelerine başlamışlardır.

 

Olay sonrası Sur İlçesinde saat 13.00 itibari ile sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Saat 14.30 sıralarında Cumhuriyet Başsavcısı, Olay Yeri İnceleme ekipleri ve avukatlarla birlikte olay yerinde incelemeler yapmak, delillerin kaybolmasını engellemek ve her yönü ile açıklığa kavuşması için gerekli çalışmalara başlamak için yola çıktıklarında, çevre güvenliğini sağlamak üzere giden güvenlik görevlilerine 5 ayrı noktadan roket atılmış ve heyete uzun namlulu silahlarla ateş edilmiştir. Yine olay yerinin güvenliğini sağlayan zırhlı kobra aracının geçişi esnasında tuzaklanmış bombanın patlatılması sonucunda zırhlı araç devrilmiştir. Zırhlı araçta bulunan Özel Harekât Şubesinde görevli 4 Polis Memuru hayati tehlike arz etmeyecek şekilde yaralanmış ve hastaneye kaldırılmıştır. Olayın aydınlatılmasını engellemek isteyen ve rahatsızlık duyan terörist unsurların yaptığı bu silahlı saldırılar nedeniyle olay yerine bilinçli olarak zarar verilmiş, heyet Tahir Elçi’nin hayatını kaybettiği noktada sağlıklı bir olay yeri incelemesi yapamadan ayrılmak zorunda kalmıştır. Bölgeye emniyeti sağlamak üzere intikal eden emniyet güçleri ile örgüt mensupları arasında sıcak çatışmalar yaşanmaktadır. Olayın en kısa süre içinde aydınlatılması ve faillerin bulunarak yargıya teslim edilmesi için gereken her şey yapılmaktadır.”

Editör: TE Bilisim