ŞEHRİVAN YAŞAM: MERAL YILDIZ - Van Kedileri bölgede bir ilk olan ‘Sağırlık testi’ uygulamasından geçirildi. Test sonucunda duyma yetilerinin çok iyi olduğu tespit edildi.  

 

Toplumda Van Kedileri için ‘sağırdır’ söylemini çürütmek için kolları sıvayan Van Kedi Evi Araştırma ve Uygulama Merkezi, bölgede ilk olan bir çalışmaya imza attı. Van YYÜ Tıp Fakültesinden tedarik edilen odyometri testi cihazı ile Van’a özgü olan ve genellikle bir gözü mavi diğer gözü Kehribar renginde olan Van Kedileri ‘Sağırlık Testine’ tabi tutuldu. Test sonucunda Van Kedilerinin sıfır desibele kadar duyabildikleri anlaşıldı.

 

 

KEDİLER İÇİN ODYOMETRİ CİHAZI

Kedilere sağırlık testi uygulandıktan sonra kısa bir açıklama yapan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Kedi evine odyometri cihazının kazandırıldığını ifade ederek, cihazın önemine dikkat çekti. Battal, “Uzun zamandan beri çok ciddi bir tartışmaya sebep olan, Van kedimizin sağır mı yoksa duyan bir kedi mi? böyle bir sorunun boyutu nedir diye ciddi tartışmalar yapılıyordu. Dolayısıyla bizde Sayın müdürümüzü çağırdık, dedik ki, ‘Abdullah hoca bu konuda ciddi bir sorun var. Bunu bir cihaz almak suretiyle çözebilir miyiz?’ Kedilerin durumunu Tıp Fakültesindeki Kulak-Burun-Boğaz (KBB) bölümündeki hocalarımızla görüştüler. Aynen çocuklara uygulanan testinde, kedilere ve hayvanlara uygulanabileceğini söylediler. Eğer cihaz alırsak biz bu süreci kontrol ederiz. Van kedimiz için aynen insanlarda bulunan kimlik kartı gibi bir karne hazırlıyoruz.” Dedi.

 

 

SERİ KULLANIMA GEÇİLDİ

Battal, kedilerin isimlerini, hastalık durumlarını ve aşı durumlarını bu karneye işlediklerini dile getirerek, “Artık bundan sonra karneye birde duyup duymadığını, hangi düzeyde duyduğunu, sağ ve sol hangi kulağının duyup duymadığını yazmış olacağız ve bilgilendirmiş olacağız. Dolayısıyla bu cihazı almaya karar verdik ve girişimlerde bulunduk ve gerekli bütçeyi ayırdık ve cihazımızı aldık. Bununla ilgili denemeler yapıldı, çalışmalar yapıldı. Gayet güzel sonuçlar verdiğini arkadaşlarımız ifade etti. Artık seri bir kullanıma geçmiş bulunuyoruz.” Diye konuştu.

 

 

VAN KEDİSİ SAĞIRDIR SÖYLEMİ ÇÜRÜTÜLDÜ

Toplumda yaygın olan "Van Kedisi sağırdır, duymaz" düşüncesinin büyük oranda yanlış olduğunu söyleyen Battal, “Ama bundan sonra sadece kedi evimizdeki Van Kedilerimizdeki işitme testi değil, bunu artık diğer Türkiye'deki kedileriyle ilgili böyle bir çalışma, böyle bir test yaptırmak isteyen herkese de açık olduğunu ifade etmek istiyoruz. Ve bunu bütün hayvanlar içinde kullanabileceğiz. Böyle bir sistemin kurulması Türkiye'de bir ilk. Bunu da üniversitemize kazandırdık. İnşallah bundan sonra Van kedimizle ilgili daha üst düzey çalışmalara doğruda işi götüreceğiz. Özellikle gen haritasının çıkartılmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ama inşallah yakın bir gelecekte bununla ilgili de adımlar atacağız. Artık Van Kedi Evimizde, Araştırma ve Uygulama Merkezimizde çıkan bütün kedilerin kulaklarının hangisi ne kadar duyuyor veya duymuyorsa bu kedimiz duymuyor diye raporlanmış olacak. Ben bu konuda çalışmalarından ve katkılarından, yoğun desteklerinden dolayı Müdürümüz Prof. Dr. Abdullah Kaya'ya ve araştırma görevlisi arkadaşımıza teşekkür ediyorum. İnşallah bu kedi evimize çok daha iyi bir noktaya getirmek üzere bizde destek vereceğiz.” Şeklinde konuştu.

 

 

ARTIK BÜTÜN HAYVANLAR SAĞIRLIK TESTİNE TABİ TUTULACAK

Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya ise yaptığı açıklamada, Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak, şimdiye kadar sağırlık testlerini yapamadıklarını ifade etti. Kaya, “Daha doğrusu geleneksel yöntemlerle hayvanın duyup duymadığını kontrol etmeye çalışıyorduk. Bu zaman zaman bizim için sıkıntılara vesile oluyordu. Çünkü bir Kulağı duyup, bir kulağı duymuyorsa biz bu hayvanı duyuyor diye değerlendiriyorduk. Hayvan sahibiyle bazen bu konuda itilafa düşüyorduk. İşte adam diyor ‘Duymuyor’ bizde bakıyorduk hayvan maksimum duymaya çalışıyor. Tabi bunun bilimsel bir temel altyapısı yoktu. Bu bizim bir ihtiyacımızdı ve gerçekten de bunu bilimsel bir şekilde ortaya koymamız gerekiyordu. Yani şimdiye kadar Van Kedilerinde işitme fonksiyonuyla ilgili yapılan herhangi bir bilimsel araştırma yok. Van Kedilerinin sağırlıkla ilgili söylenen bütün rakamlar, tahmini rakamlar. Ancak bu rakamlar, bu kadar önemli bir ırkın, bu kadar koruma altındaki ender bir ırkın bu konuyla ilgili daha bilimsel bir altyapıya kavuşmuş olması gerekiyordu. Bu cihazlarla biz bu altyapıya kavuşmuş olduk. Dolayısıyla da Van Kedisinin sağlığının ne boyutta olduğunu, hangi gözlerde sağırlığın daha fazla olduğunu ve bütün Van Kedilerinin ortalamalarının ne olduğunu ortaya koyacağız bu araştırma sürecinde. Biz bu süreci bu cihazımızla başlatmış bulunuyoruz. Hayvanlarımızın, burada doğacak bütün yavrularımızı, sağırlık testine tâbi tutacağız ve hayvan sahibi de bu veriyi istediğinde bizde kendilerine vereceğiz.” Diye belirtti.

 

 

KAPILAR HERKESE AÇIK OLACAK

Kedilerin ne kadar duyup duymadığı ile ilgili herhangi bir kuşkunun kalmayacağını ve bu Sağırlık testi cihazıyla da bütün bölgede sağırlıkla ilgili test yapabilecek tek merkez konumuna geldiklerini kaydeden Kaya, “Dolayısıyla da Veteriner Fakültesinden veya Büyükşehir Belediyesinden veyahut Hayvan Sağlığı şubesinde, bölgedeki herhangi bir hayvan severin "Ya ben bu hayvanımla ilgili bir sağırlık testi yapmak istiyorum, ne kadar duyuyor veya ne kadar duymuyor veya duyma kaybı ne kadardır kaza sonucu olsun, hastalık sonucu olsun." Bütün bu şeylere cevap verebilme imkânına kavuştuk. Bu da bölgemiz açısından ve bu hayvan severlere bu hizmetleri verebilmek açısından bizi mutlu eden bir durum olarak ortaya çıkıyor. Dolayısıyla da hem gözle sağırlık ilişkisini, tüyle sağırlık ilişkisini, Van kedisinin sağırlığının hangi gözde ne kadar olduğunu bunu bütün bir çıplaklığıyla ortaya koyacağız. Dolayısıyla da bu cihaz, böyle güzel bir imkânı sağlamış oldu. Huzurunuzda da bize gerçekten yardımını esirgemeyen, gerçekten çok teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.

 

 

BÖLGEDE BİR İLK

Van Kedilerinin ilk defa Van yöresinde sağırlık testine tâbi tutulduğunu ifade eden Kaya, “Sağlıklı verilerle bunun ne kadar duyup, ne kadar duyulmadığını ortaya koyacak. Şimdiye kadar hiç yapılmamıştı. Şuanda 2 aylık bir Van Kedisini sedasyona almış bulunmaktayız ve bunun sağ ve sol kulaklarının işitme testlerini yaptık. Ve 0 desibele kadar da duyduğunu tespit ettik. İki gözü turkuaz bir Van kedisinin 0 desibelde dahi duyduğunu ortaya koymuş olduk.” Dedi. 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim