Van Ticaret Borsası (VANTB), Van ve bölgeye hitap edecek toprak, bitki ve sulama suyu analizlerinin yapılacağı bir laboratuvar kurdu.


Açıklamalarda bulunan VANTB Yönetim Kurulu Başkanı Enver Memduhoğlu, kurdukları laboratuvar ile hem Vanlı çiftçilere hem de bölgedeki çiftçilere hitap edecek bir düzeyde olduklarını söyledi. Memduhoğlu, “Biz tarım ve hayvancılık sektörüyle alakalı faaliyetlerde bulunuyoruz. Çiftçimizin ve esnafımızın yanında olan bir borsayız. En önemli projelerimizden biri, geçtiğimiz mayıs ayında hizmete girmiş olan toprak analiz laboratuvarımızdır. Borsa olarak büyük bir yatırım yaptık. Tam teşekküllü bir laboratuvar kurduk. Burada mikro ve makro analizleri yaparak çiftçilerimize hangi toprakta hangi verimi daha iyi alabileceğini, doğru yönlendirerek hangi gübreyi kullanabileceğini, ekim şekillerinden tutun bu tür danışmanlık hizmetlerini verecek bir laboratuvar kurduk” dedi.


Yatırımın tamamının Van Ticaret Borsası’nın imkanları dahilinde yapıldığını belirten Memduhoğlu, ilerleyen dönemlerde laboratuvar kapasitesinin daha da artırılacağını belirtti. Amaçlarının çiftçiyi bilgilendirmek ve üretimi en yüksek seviyelere çıkarmak olduğunu ifade eden Memduhoğlu, “Biz burada toprak analizi yaparken, toprağın içerisindeki bitki besin elementlerinin ihtiyaçlarının eksikliklerini, fazlalıklarını ayırt ederek çiftçiye gübre tavsiyesinde bulunuyoruz. Bunun yanında bitki analizi ve sulama suyu analizi de yapıyoruz. Şimdi çiftçimiz bulunduğu yerlerde her sulama suyunun toprakta kullanılmayacağını bilmediği için biz sulama suyu analizi yaparak, çiftçimize sulama suyunun uygun olup olmadığını da bildiriyoruz. Bu yatırımımız çiftçiyi bilinçlendirmek adına yapılmış bir projedir. Laboratuvarımız akreditasyon sürecinde olup bu süreci tamamladıktan sonra daha farklı bir proje ile ‘İçme Suyu Analizi’ yaparak halkımıza hizmet vermeye devam edecektir” diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim