HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, çocuk işçiliğini meclis gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplama istemiyle verdiği soru önergesinde özellikle Suriyeli sığınmacı çocukların durumunu soran Botan, Türkiye’de bulunan çok sayıda sığınmacı çocuğun küçük yaşlarda ve çok kötü şartlarda çalıştırıldıklarına dair bilgilerin basın organlarında yer aldığını ifade ederek, özellikle tekstil atölyelerinde bu güne kadar yapılan bire denetim olup olmadığını vurguladı.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, küçük yaşta ve kötü şartlarda çalıştırılan çocukların durumunu meclis gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde denetimlerin olup olmadığını soran Botan, Bakan Soylu’ya “Türkiye’de bulunan sığınmacı çocukların kayıt dışı olarak ağır iş koşullarında çalıştırıldıklarına dair iddiaları araştırmak için yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır. Varsa bu çalışmanızda elde ettiğiniz tespit ve sonuçlar ile aldığınız önlemleri kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz” gibi sorular yöneltti.

 

BOTAN: DRAMATİK OLAYLARIN MERKEZİ TÜRKİYE

Milletvekili Botan, “Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 1999 yılında benimsenen 182 sayılı “Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Önlemler Sözleşmesi” ile sözleşmede tanımlanan kötü işlerde çocukların hiçbir şekilde çalıştırılamayacakları hususu kabul edilmiştir. Bu kötü işlere her türlü kölelik, çocuk kaçakçılığı, çocuk askerlerin kullanılması, çocukların ticari cinsel istismarı, fuhuş ve küresel anlamda tüm tehlikeli çocuk işçiliği biçimleri dahildir.

Bugün Türkiye’de çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri olarak sayılan kategorilerin çoğu sığınmacı çocuklar açısından sık sık gündeme gelmektedir. Geçtiğimiz aylarda özellikle Suriyeli sığınmacıların yoğunlukta bulunduğu illerde küçük yaştaki çocukların internet yoluyla cinsel yönden pazarlandıklarına dair haberler basın organlarında yer aldı. İnsan kaçakçılığı diye tabir edilen yöntemle Avrupa ülkelerine götürülmeye çalışılan sığınmacıların yaşadığı dramatik olaylara Türkiye karasuları içinde her gün tanık olmaktayız.

Öte yandan Türkiye’de bulunan çok sayıda sığınmacı çocuğun küçük yaşlarda ve çok kötü şartlarda çalıştırıldıklarına dair bilgiler basın organlarında yer almaktadır.”

 

“KAYIT DIŞI ÇALIŞAN ÇOCUK SAYISI KAÇTIR?”

Botan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

“Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de uluslararası giyim markalarına üretim yapan tekstil atölyelerinde küçük yaşlardaki Suriyeli çocukların çalıştırıldığına dair Independent gazetesinde çıkan haber doğru mudur? Habere konu olan ve adları belirtilen markalara üretim yapan tekstil atölyelerinde bu güne kadar yapmış olduğunuz herhangi bir denetim var mıdır? Varsa çocuk işçiliğini yasaklayan ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı ne tür durumlar tespit edilmiştir? Ulusal ve uluslararası mevzuatta çocuk işçiliğini yasaklayan hükümler çerçevesinde adı geçen işletmelere ne tür yaptırımlar uygulanmıştır?

Türkiye’de bulunan 18 yaşından küçük olup çalışmalarına yasal olarak izin verilen sığınmacı çocuk var mıdır? Varsa bunların sayısı ve çalıştıkları işkolları hangileridir? Bu çocuklar ilgili mevzuat gereği sosyal güvenlik kurumu ile ilişkilendirilmiş midir? Adlarına sosyal güvenlik pirimi kesilen sığınmacı çocuk sayısı kaçtır?

 

Türkiye’de bulunan sığınmacı çocukların kayıt dışı olarak ağır iş koşullarında çalıştırıldıklarına dair iddiaları araştırmak için yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmanızda elde ettiğiniz tespit ve sonuçlar ile aldığınız önlemleri kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz? Türkiye istatistik kurumunun 2014 yılında yayımlamış olduğu iş gücü istatistiklerinde kayıt dışı çalışma oranı yüzde 36,4 olarak ifade edilmiştir. Bu oran içindeki çocukların sayısı kaç kişidir? Kayıt dışı işçi çalıştırılmasının önüne neden geçilememektedir? Bu konuda almış olduğunuz tedbirlerin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Çocuk hakları sözleşmesi ve medeni kanunda 18 yaşını tamamlamamış her birey çocuk olarak tanımlanmaktadır. Çocuk işçiliği dendiğinde en geniş kapsamıyla 18 yaşını tamamlamamış bireylerin çalıştırılması hususu gündeme gelmektedir. Bu açıdan Türkiye’de 18 yaş altında kayıtlı olarak çalışan çocuk sayısı kaçtır? Bu çocukların yaşlara göre dağılımı ile Tarım, sanayi ve hizmet sektörlerindeki istihdam oranları nedir? 2011 yılından bu yana yaşanan iş kazalarında yıllar bazında hayatını kaybeden ve yaralanan çocuk sayıları nedir? Bu sayılar içinde sığınmacı çocukların sayısı kaçtır? Kayıt dışı çalışırken iş kazası geçirmiş çocuk işçi var mıdır? Varsa kaç kişidir? 

Editör: TE Bilisim