Öteden bu yana ‘kutsal’ bir meslek olan ‘öğretmenlik’ Van’da ve bölgede bir şeyler öğretmeden çok daha büyük anlamlar taşıyor. Eğitimde yapılan yatırımlara, çağ atlatacak gelişmelere rağmen Van ve bölgede öğretmenler halen büyük fedakârlıklarla geleceğin nesillerini yetiştirmeye çalışıyor. Kimi boyasız okulu boyalıyor, kimisi ağlayan öğrencisinin yüzünü güldürmek için bin bir hallere giriyor… Kimisi de savaşlar, çatışmalar, kavgalar arasında kalmış ve bir yolunu bulup okumaya çalışan halk evladına hakaret ederek ‘öğretmen’ sıfatını kazanıyor… Bugün 24 Kasım Öğretmenler günü. Gazeteniz Şehrivan olarak 24 Kasım öğretmenler gününde Van’da iz bırakmış öğretmenleri sizler için yazdık. Okulun boyasını yapan öğretmenden, çocuğun yüzünü güldürmek için her şeyi yapan öğretmene ve yaptığı paylaşım ile insanlara hakaret eden öğretmenlere kadar Van’daki öğretmenleri ve öğretmenler gününü değerlendirdik.

 

İYİLER VE KÖTÜLER…

Öğretmenler çocukların, yani geleceğin emanet edildiği, her şartta ve her koşulda insan yetiştirmeyi amaç edinen, hiçbir zorluktan kaçınmayan, gerekirse bu yolda canını ortaya koyan, bilimin ve aydınlık düşüncenin mimarlarıdır. Çocukların küçük yaştan itibaren emanet edildiği öğretmenler, o çocukları topluma bir örnek birey olarak yetiştirilmesinde büyük önem taşırlar. Öğretmenliğin elbette ki çok fazla zorlukları var. Özellikle de Doğu Anadolu Bölgesi gibi az gelişmiş bölgelerde, illerde, ilçelerde ve köylerde öğretmenlik yapanlar için bu meslek çok daha zorlaşıyor. Gürpınar’ın Dolunay Mahallesi’nde görev yapan Yusuf Açar bu görevini yerine getirmenin yanı sıra okulun tadilatını da kendisi yapıyor. Yusuf öğretmenin yanı sıra Erciş İlçesi’nin Orta Yayla İlk Öğretim Okulu’nda görev yapan Gökhan Bulut öğretmen ise ağlayan çocuğun yüzünü güldürmek için yaptıklarından dolayı tebrik topladı. Türk Telekom Şirketi de Gökhan öğretmenin bu paylaşımı üzerine Erciş’e gitti ve Gökhan Öğretmene Türkiye’nin farklı illerinden selam götürdü. Bu öğretmenlerin güzel hareketlerinin dışında Başkale’nin Eşmepınar İlköğretim Okulu’nda görev yapan Büşra Özdemir ise sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinde yaptığı paylaşım ile gündeme geldi. Özdemir bu paylaşımından dolayı tepki gördü. Konuyla ilgili görüştüğümüz İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, Büşra Öğretmen için soruşturma açıldığını ifade etti. İşte Van’ın 24 Kasım öğretmenler günü…

 

TELEKOM’DAN GÖKHAN ÖĞRETMENE SÜRPRİZ

Erciş’in Orta Yayla İlk Öğretim Okulu’nda görev yapan ve öğrencisinin gülmesi için her şeyi yapan Gökhan Bulut’tan başlıyoruz. Okula ağlayarak gelen öğrencisini güldürmek için büyük çaba sarf eden Gökhan Öğretmen küçük öğrencisiyle birlikte fotoğraf çekti. Gökhan Öğretmenin o fotoğrafı her kesimde beğeni aldı ve sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılmaya başlandı. Gökhan Öğretmenin bu davranışı herkes tarafından taktir toplarken, Türk Telekom tarafından oyuncu Ceyhun Yılmaz ile birlikte kendisine sürpriz yaptı. Sınıfta ders işlediği sırada bir anda sınıfa giren Yılmaz ve Türk Telekom ekibi Gökhan Öğretmene Türkiye’nin farklı noktalarından selam götürdü. Yapılan sürpriz karşısında duygulanan ve gözleri yaşaran Gökhan Öğretmen teşekkür ederek, “İyi ki öğretmenin” ifadelerine yer verdi.

 

BULUT: İYİ Kİ ÖĞRETMENİM

“Okula ağlayarak gelebilirsin çocuk. Ama ben seni ağlayarak göndermem çocuk bunu çok iyi bil emi. Öğretmen ismini almak kolaydır ama öğretmen olmak çok zordur.” Sözleriyle gündeme gelen Gökhan Öğretmen yapılan sürpriz karşısında çok mutlu olduğunu ve bunu anlatamadığını ifade etti. Bulut, “Ceyhun Abimiz buraya geldi ve içeri girdi. Bu bana çok güzel sürpriz oldu. Açıkçası çok şaşırdım ve mutlu oldum. Bu mutluluğumu anlatamam. Çok değişik bir duygu yaşadım. Öğrencilerin gözlerinde bambaşka bir ışık saçılıyor. Onlarda eminim ki öğretmenleri ile gurur duyuyorlardır. Öğretmen olmak, öğretmenin yanı sıra sevgiyi aşılamaktır. Teşekkür ediyorum herkese. İyi ki öğretmenim.” Sözlerine yer verdi.

 

BU KEZ ÖĞRETMEN HEDİYE VERDİ!

Gürpınar İlçesi Dolaylı Mahallesi'ne yeni atanan ve tatilde okulunu eğitim öğretime hazırlamak için yaptığı tadilatla haber olan öğretmen Yusuf Açar'a Türkiye ve dünyanın birçok yerinden yardım yağdı. Okulun 9 öğrencisine iyi bir gelecek hazırlamak için çaba gösteren öğretmen Açar, öğrencilerinden öğretmenler gününde hediye almayıp gelen yardımları dağıtarak öğrencilerini sevindirdi. Van’a 110 kilometre uzaklıktaki Dolaylı Mahallesi İlkokulu'na bu yıl atanan öğretmen Yusuf Açar, harabe şekilde olan ve 9 öğrencisi bulunan okulu tatillerde çalışarak eğitim öğretime hazırlayıp öğrencileri ve velilerin gönlüne taht kurdu. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için verilen tatilde de okulun tadilatı için çalışan öğretmen Açar, haber olunca başta Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Türkiye'nin birçok yerinden destek buldu. Şimdi de öğrencilerinin rahatı için kapı pencereleri onararak sınıfın sobasını yakan öğretmen Açar, eğitim için en uygun ortamı hazırlıyor.

 

AÇAR: ÇOK OLUMLU TEPKİLER ALDIM

Okulda yaptığı tadilatın haber olmasının ardından insanların, okulun ve öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için yardım seferberliği başlattığını belirten Açar, “Cumhuriyet Bayramı için verilen tatilde evime gitmeyerek okulda tadilat yaptım. Çok olumlu tepkiler aldım. Sayın Bakanımız Nabi Avcı arayarak tebrik etti. Ayrıca Türkiye ve dünyanın birçok yerinden yardım etmek için aradılar. Bir iş adamı da okulumuzu baştan sona değiştirmek istediğini bana iletti.” Dedi.

 

ÖĞRETMENLER GÜNÜNDE ÖĞRENCİLERE HEDİYE

Yardımseverler tarafından gönderilen ve içerisinde her türlü kırtasiye, tablet bilgisayar, mont, ayakkabı gibi ihtiyaçların bulunduğu yaklaşık 100 kolinin kargoda olduğunu belirten Açar, öğretmenler günü nedeniyle öğrencilerine sürpriz yaptı. Öğrencilerinden hediye almayan Açar, okula ulaşan yardımlardan öğrencilere, kırtasiye malzemesi, giyecek, oyuncak dağıttı. Açar, “Bu öğrencilerin yüzünün gülmesi biz eğitimcilere en büyük hediyedir. Gelen yardımlarla birçok eksiğimiz giderildi. Gönderilen tablet bilgisayarlar var. Onlar gelirse onları da dağıtıp çok iyi bir eğitim yapacağız. Yardımseverlikte Türkiye'nin gerçek yüzü budur.” İfadelerini kullandı.

 

BÜŞRA ÖĞRETMEN ‘HAKARET’ ETTİ

Van’da öğretmenlerle ilgili bu derece güzellikler yaşanırken, Başkale’nin Eşmepınar İlköğretim Okulu’nda görev yapan Büşra Özdemir sosyal paylaşım sitesindeki paylaşımı ise büyük tepki topladı. “Sizin gibi şerefsizlerin çocuklarını mı eğiteceğiz. O bombaların altında can vereceksiniz hepiniz.” Sözleriyle gündeme gelen Büşra Öğretmen sosyal paylaşım sitesi olan Twitter üzerinden büyük tepki topladı. Van’daki diğer öğretmenlere nazaran hakaret içerikli paylaşımıyla büyük tepki toplayan Büşra Öğretmen, meslektaşlarından da büyük eleştiri aldı. Paylaşımdan dolayı büyük tepki alana Büşra Öğretmenin görevden alınması için birçok kişi çağrıda bulundu. Twitter hesabı silinen Büşra Öğretmen için hukuki sürecinde başlatıldığı gelen bilgiler arasında.

 

KIREKİN: ÖĞRETMEN İÇİN SORUŞTURMA AÇILDI

Büşra Öğretmenin bu paylaşımı ve gündemi ile ilgili Gazete olarak İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ile görüştük. Kırekin yapılan paylaşım ve yaşananlarla ilgili Büşra Öğretmen için soruşturma başlatıldığını söyledi. Kırekin olayla ilgili şunları kaydetti: “7 Ekim tarihinde Başkale’de asker ile bir grup arasında çıkan çatışma sonrası Eşmepınar’da öğretmenlik yapan Büşra Özdemir sosyal paylaşım sitesinde yaptığı paylaşım sonrası tepki topladı. Bu paylaşımın hemen ardından gerek ilçe milli eğitim müdürlüğü gerekse de il müdürlüğü olarak gerekli adımları attık. Sayın Valimiz, emniyetimizle birlikte konuyla ilgili soruşturma başlattık. Öğretmenin açığa alınması için açılan soruşturmanın tüm işlemleri bugün hallettik.”

 

“BÜŞRA ÖĞRETMEN PİŞMAN OLDUĞUNU SÖYLEMİŞ”

Müdür Kırekin verdiği bilgilerde, “Konuyla ilgili soruşturma başlattıktan sonra, ilçe milli eğitim müdürümüz ile görüştük. İlçe milli eğitim müdürümüz Büşra Öğretmen ile görüştüğünü ve Büşra Öğretmenin pişman olduğunu ifade etti. Öğretmen verdiği bilgiler de, yaşanan çatışmadan dolayı kendine hakim olmadığını ve sosyal paylaşım sitesi üzerinde bir arkadaşı ile konuştuğunu ve bunu yazdıktan soran çok pişman olduğunu söylemiş. Tabi bu yaşananlarda sonra biz soruşturma başlattık.” Dedi.

 

KIREKİN: DOLU DOLU BİR PROGRAM YAPACAĞZI

24 Kasım öğretmenler günü için yaptıkları programlar hakkında da bilgi veren Müdür Kırekin şöyle devam etti: “Bilindiği gibi 24 Kasım günü öğretmenler günü olarak kutlanıyor. Biz il milli eğitim müdürlüğü olarak öğretmenler günü için 1 hafta içinde bir takım programlar yaptık. Yarın ilk olarak vilayet önünde milli eğitim müdürlüğü önünde çelenk sunumu olacak. Ardından saat 10’da öğretmenlerin resmi töreni yapılacak. Bu anlamda bir takım programlar yapılacak ve bu programlar neticesinde başarılı öğretmenlere hediyeler verilecek. Sonrasında gençlik spor tarafından düzenlenen satranç turnuvasında başarılı olan öğrencilere ödüller verilecek. Yapılan bu programların ardından akşam saatlerinde Edremit’teki Merit Otel’de öğretmenlerimiz için TRT6’da bir canlı yayın konseri yapılacak. Türkiye’de bir ilk olan bu programımız neticesinde yaklaşık 300 öğretmenimiz, öğretmenler günü canlı olarak, yayınlanacak. Bunun yanı sıra tüm camilerde mevlit verilecek. Yani sizin anlayacağız 1 gün öğretmenler günü için 1 haftalık doya doya bir program geçireceğiz.”

 

“ÖĞRETMENLİK ÖZLEM DUYULAN BİR MESLEKTİR”

Öğretmenlik mesleğinin özlem duyulan bir meslek olduğunu ifade eden Kırekin, “Tabi öğretmenler günü, öğretmenlerin sadece bir gün anımsanacağı bir gün değil. Toplumuzun eğitim sürecindeki en önemli isim öğretmenlerdir. Öğretmenlik mesleğinin önemi, kutsallığı ve toplumsal gelişmenin önünde öncülük yapacağı en büyük meslek grupları arasında yer alıyor. Bunun algılatılması için bu tür etkinlikler yoğunlaştırılıyor. Bu bize göre çok anlamlı bir gündür. Bu anlamda önem arz eden bu meslek için tüm kurum ve kuruluşların destek vermesi gerekiyor. Bu programlar için birçok STK’nın bizlere destek verdiğini söyleyebilir. Bu anlamda ben öğretmenlik mesleği özlem duyduğumuz bir meslektir. Bu anlamda ahirete göç etmiş ve ayrıca 2011 depreminde kaybettiğimiz öğretmenlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Emekli olan öğretmenlerimiz-e sağlıklı bir yaşam diliyorum. Mevcut öğretmenlerimize ise mesleklerinde başarılar dilerken, sağlıklı ve huzurlu bir aile yaşamı diliyoruz.” Dedi.

 

SAYYİĞİT: SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ

Gazete olarak görüştüğümüz Eğitim-Sen Van Şube Eş Başkanı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit 24 Kasım öğretmenler günü için şunları söyledi: “Öğretmenlik mesleği açısından, uluslararası anlamda tek öğretmenler günü olan 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü olmasına karşın. 12 Eylül sonrasında ilan edilen “24 Kasım Öğretmenler Günü” resmi olarak kutlanacak, her fırsatta mağdur edilen, “az çalışıyorlar.” “Çok tatil yapıyorlar” diyerek siyasiler tarafından her fırsatta aşağılanan öğretmenlerin ne kadar “kutsal” bir iş yaptıkları hatırlatılarak, acil çözüm bekleyen en temel sorunları bile gündeme getirilmeden “resmi bir gün” olarak kutlanacak. 12 Eylül cuntasının bir ürünü olan “24 Kasım Öğretmenler Günü” 12 Eylül zihniyetinin ve günümüzdeki temsilcilerinin nasıl bir öğretmen istediğinin simgesidir. Eğitim Sen’in 24 Kasım’ı öğretmenler günü olarak kabul etmesi demek; 12 Eylül rejimini, uygulamalarını ve düşüncesini benimsemek, TÖB-DER’in kapatılmasını ve binlerce öğretmenin mağdur edilmesini onaylamak, 12 Eylül ve AKP zihniyetinin yaratmak istediği “itaatkâr öğretmen” profilini kabul etmek anlamına gelmektedir.”

 

“ÖĞRETMENLER SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA KALDI”

Eğitim-Sen olarak Dünya Öğretmenleri gününün 5 Ekim olarak kabul ettiklerini ifade eden Kaçmaz Sayyiğit, “Eğitim Sen, yıllardır dünya öğretmenlerinin evrensel mücadele günü olan 5 Ekim’i Dünya Öğretmenler Günü olarak kabul etmekte ve kutlamaktadır. 24 Kasımı “Öğretmenler Günü” olarak ilan edenler, öğretmenlere içi boş ve gerçek yaşamda hiçbir karşılığı olmayan övgüler dizip, yıllardır yaşanan sorunların üzerini örterek günü kurtarmaya çalışmaktadır. 13 yıldır tek başına iktidarda olan AKP’nin öğretmenlerin giderek ağırlaşan çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek, artan iş yükünü azaltmak, insan onuruna yaraşır bir ücret almasını sağlamak ve eğitimin niteliğini en azından OECD ülkeleri ortalamasına taşımak gibi bir hedefi olmamıştır. Eğitimde 4+4+4 dayatmasıyla zaten sorunlu olan eğitim sisteminde büyük bir alt-üst oluş yaşanmış, öğretmenler, öğrenciler ve veliler büyük sorunlarla karşı karşıya bırakılmıştır.” Dedi.

 

SAYYİĞİT: KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ

Eğitimin ve öğretmenlerin sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesini gerektiğini ifade eden Kaçmaz Sayyiğit son olarak şunları kaydetti: “Milli Eğitim Bakanlığı attığı her adımda, başlattığı her uygulamada öğretmenlerin, yardımcı hizmetli ve memurların daha fazla çalışabilmelerinin önünü açmak için çalışmakta, en temel taleplerimizi görmezden gelmektedir. Çalışma koşullarımızın giderek esnek, kuralsız ve güvencesiz hale getirilmesi, angarya çalışma uygulamalarının artması ve son olarak iş güvencemize göz dikilmesi, eğitim emekçilerini büyük bir tedirginlik ve karamsarlık içine itmektedir. Her 24 Kasım’da öğretmenliğin kutsallığından, “onurlu bir meslek” olduğundan söz edilerek bildik ezber cümlelerin kullanılması, eğitim emekçilerini ciddi anlamda rahatsız etmektedir. Yüz binlerce eğitim emekçisinin sosyal ve ekonomik sorunlarını çözmek için yıllardır adım atmayanların, öğretmenlerin gerçek sorunlarını görmezden gelenlerin bildik nutuklarını daha fazla dinlemek istemiyor, eğitimin ve öğretmenlerimizin sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesini istiyoruz.”

 

ŞAKAR: 24 KASIM DARBE İLE GELDİ

24 Kasım Öğretmenler Günü ile ilgili görüştüğümüz Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Süleyman Şakar öğretmenler günün 24 Kasım günü olmadığını ifade etti. Şakar, “Öğretmenlerin sorunlarının çözülmesi ve itibarlarının yükseltilmesi sadece bir güne bırakılmamalı. Dünya Öğretmenler Günü 5 Ekim olarak kutlanıyor. 24 Kasım Öğretmenleri Günü 12 darbesi ile gelen bir şeydir. Bizim de istediğimiz ve onayladığımız gün 5 Ekim’dir. Bunun dışında başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere herkesin öğretmenlere destek vermesi gerekiyor. 2016-2017 yılında şu ana kadar alınmış en iyi zammı öğretmenler aldı. Ancak bu bölgede çalışan öğretmenler için ek bir zammın verilmesi ve daha fazla önem gösterilmesi gerekiyor. Bu bölgede çalışan öğretmenler için ayrıca yıpranma payının da getirilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra sınav ücretleri ve ek dersler için ücret biraz daha arttırıldı ancak buda yeterli değil. Avrupa ülkelerinde eğitime çok destek veriliyor ve önemseniyor. Burada da bu olması gerekiyor.” Sözlerine yer verdi.

 

GENGÖRÜ: BİR ARADA OLACAĞIZ

24 Kasım Öğretmenler günü için açıklamalarda bulunan Aktif Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Şevket Gengörü, “Yine bir Öğretmenler Günü’nü idrak etmenin sevincini yaşıyoruz. 24 Kasım tarihi Aktif Eğitim Sen için ayrı bir önem ifade etmektedir. Zira sendikamız 22 Kasım 2012 tarihinde kuruldu. 2. yılımızı kutlamamızın iki gün sonrasında tüm eğitim camiasıyla birlikte öğretmenler gününü kutlamak, bizi ayrıca mutlu ediyor. Sendika olarak, kurulduğumuz 2012 yılından bu yana sürdürdüğümüz, öğretmenler gününde ilimizdeki tüm okullarda görev yapan bütün meslektaşlarımıza gül hediye etme etkinliğini bu sene de gerçekleştirdik. Üyelerimiz, ellerinin ulaştığı en ücra köylerdeki okullara, bu okullarda görev yapan fedakar meslektaşlarımıza bir gül ile ulaştı. Yine sendikamız bu sene öğretmenler gününde üyelerimiz ve aileleriyle birlikte sinema etkinliği düzenleyeceğiz. Yapılan anketle belirlenen bir filmi tüm üyelerimiz ve aileleriyle birlikte izleyecek ve onlarla bir arada olacağız.” Şeklinde konuştu.

 

“ÖĞRETMENLERİN ÖDÜLLERİNİ VERECEĞİZ”

24 Kasım için bolca süslü cümleler duyacakları bir zaman diliminde olduklarını ifade Gengörü son olarak şunları kaydetti: “Sendikamız tarafından düzenlenen “Okula Can Veren Yılın Öğretmeni” yarışmasının Van ayağında dereceye giren öğretmenlerimizin ödül törenini de yine burada gerçekleştireceğiz. Geleceği inşa eden fikir işçileridir öğretmenler. Genellikle çok da hatırlanmayan, hatırlandığında ise hakkında hayır ve güzelliklerle yâd edilen bir rehberdir. Yaşadığı onca soruna rağmen hep çalışan, vatanı için, insanı için gecesini gündüzüne katan, kalemiyle milletinin kader çizgisine dokunan bir sanatkârdır öğretmen. 24 Kasım, öğretmen hakkında söylenen parlak cümleleri bolca okuyacağımız, dinleyeceğimiz bir zaman dilimi. Dilerim bu süslü cümleler, bu hamasi söylemler, bu coşkun sevgi yılın diğer günlerinde de böyle cömertçe kullanılır. Tüm öğretmenlerimizin ve eğitim camiamızın 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü tekrardan canı gönülden kutluyorum. Ömürlerini eğitim yolunda harcamış emekli eğitimcilerimize saygılarımı sunuyor, vefat etmiş olan öğretmenlerimizi rahmetle anıyorum.”


ŞEHRİVAN EĞİTİM: ÖNDER ALTINAL – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim