ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN / HAKİM İNALÖZ - Tarıma Dayalı İhtisas Organize Hayvancılık Bölgesi (OHB) projelerinin 15’incisinin Van’da hayata geçirileceği konuşulurken, Van YYÜ’den çarpıcı bir araştırma yapıldı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Suvat Parin, kentin uzun süre gündemini meşgul eden hayvan barınaklarıyla ilgili haritalandırma yaptı. Van’ın merkez ilçesi olan İpekyolu, Edremit ve Tuşba ilçelerindeki ahır sayısı şok etti.

 

 

PARİN: YAŞAM STANDARTLARI ETKİLENİYOR

Mahalle aralarında kötü görüntülerin oluşmasına neden olan ve özellikle yaz aylarında vatandaşların tepkisini çeken ahır sorunu haritalandırıldı. Daha önce birçok kez dile getirilen ve her Belediyenin yeni bir proje hazırladığı ancak projelerin bir türlü hayata geçirilemediği ahır sorunu Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Numan Ertaş ve Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Suvat Parin haritalandırdı. Haritalandırma sonrası çarpıcı sonuçlar elde edildi. Daha önce ‘Hayvancılık Köyü’ projesi gibi bir çok proje ile çözülmesi planlanana bu sorun ne yazık ki gün geçtikçe büyüyor.  Birçok kez kente gelen bakanlara da aktarılan sorun çözüm bulamazken, Van YYÜ Öğretim Görevlisi Numan Ertaş ve Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Suvat Parin, çalışma başlattı. Hayvan barınakları kent dekorunda önemli bir sorun oluşturduğunu söyleyen Doç. Dr. Suvat Parin, “Van'ın kent merkezinde yer alan söz konusu ahırlar toplumsal yaşamı rahatsız etmekte, kent merkezinde yaşayan insanların yaşam standartlarını bariz bir şekilde etkilemektedir.” Dedi.

 

 

 

KÜÇÜK BÜYÜK BİN 563 BARINAK VAR

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Suvat Parin, araştırmalarını Edremit, İpekyolu ve Tuşba merkez ilçelerinde yaptıklarını söyleyerek, bu ilçelerde toplamda Bin 563 hayvan barınağının bulunduğunu söyledi. Büyükşehir statüsünde olan bir kentin dekoruna yakışmayan bir görüntü oluştuğunu ifade eden Doç. Dr. Parin, “Edremit, İpekyolu ve Tuşba merkez ilçelerinde bulunan toplamda sayıları 1563'u bulan hayvan barınaklarına/ahırlara bir bütün olarak bakıldığında büyükşehir statüsü kazanmış bir kentin dekorunda birçok boyutu olan büyük bir problem olarak ön plana çıkmaktadır. Hayvan barınaklarını yansıtan haritalara bakıldığında; Cumhuriyet, Bahçıvan, Şerefiye, Hafıziye gibi birkaç mahalle dışında yoğunlukları değişmekle birlikte her mahallede neredeyse ahırlarla karşılaşmaktayız. Kentin çeperleri dediğimiz bölgelerde ise hayvan barınaklarının daha yoğun kümelendiğini görüyoruz. Mevcut hayvan barınaklarının yaklaşık yüzde 80'i aktif durumda. Söz konusu barınaklarda enformel büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık faaliyetleri yürütülmektedir. Kentin merkezine yayılmış hayvan barınaklarında günlük ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bir iki inek besleyenlerden büyük çaplı besi hayvancılığı yapanlara uzanan bir yelpaze bulunmaktadır.”  Dedi.

 

 

“BU SORUN ÖRTBAS EDİLİYOR”

Uzun yıllardır herkes tarafından dile getirilen ancak bir türlü çözüm bulunamayan hayvan barınaklarının toplumsal yaşamı ve kent dekoruna zarar verdiğini dile getiren Doç. Dr. Parin, “Yukarıda ifade edildiği gibi hayvan barınakları kent dekorunda önemli bir sorun oluşturmaktadır. Van'ın kent merkezinde yer alan söz konusu ahırlar toplumsal yaşamı rahatsız etmekte, kent merkezinde yaşayan insanların yaşam standartlarını bariz bir şekilde etkilemektedir. Bundan kaynaklanan sorunlar akrabalık ilişkilerinden dolayı ya örtbas edilerek tolere edilmektedir.” İfadelerini kullandı.

 

 

KENTİN SOSYOLOJİSİ ETKİLENİYOR

Bu sorunun önüne geçebilmek için Organize Hayvancılık Bölgesi çalışmalarının hızlandırılması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Parin, şöyle konuştu:

“Hayvan barınaklarında yürütülen faaliyetlerin bir ekonomi meselesi, insanların geçim meselesi olduğunu ıskalamadan onları da sürece dahil ederek son günlerde gündemde olan Organize Hayvancılık Bölgesi çalışmalarının hızlandırılması gerekmektedir. Çünkü hayvan barınaklarının mevcut durumu ekonomik açıdan bir katma değer yaratmadığı gibi kentin sosyolojisini oldukça olumsuz yönde etkilemektedir.”

Editör: TE Bilisim