Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın tutuklanmasının ardından KHK ile Van Büyükşehir Belediyesine atanan Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın ardında yapılan açıklama ile belediyenin 750 milyon (eski parayla 750 trilyon) borcu olduğu açıklanmıştı. Uzun süre kamuoyunu meşgul eden bu borç, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) meclis üyeleri tarafından yapılan açıklama ile 317 milyon olduğunu ifade edilmişti. Borç meselesi gündemi meşgul ederken Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Yaşar gazeteciler ile bir araya geldiği toplantıda belediyenin yeni borç yükleri ile karşılaştığını söyledi. Büyükşehir borcuyla ilgili bir ajansa özel açıklamalarda bulunan genel Sekreter Mehmet Yaşar ise borcun 1 milyar (katrilyon) olduğunu söyledi. Yaşar yaptığı açıklamada, “Borç olarak açıklamadığımız iki kalem daha var. Bunların da eklenmesiyle açıklamadığımız 250 milyon civarında bir borç durumu var. Bununla borç miktarımız 1 milyar lirayı aşıyor.” Yaşar, DBP’li isimlerin borçla ilgili aksi iddiaları ise “DBP’li belediye dönemindeki Mali İşler sorumlusu ile şimdiki isim aynı. Daha önce borçlarla ilgili bilgi veren isim bize bu bilgileri veren isim. Bunu biz değil yıllardır belediyenin mali işlerini yapan isimler diyor.” Dedi.

 

Hakkında yürütülen terör soruşturması kapsamında tutuklanan ve görevinden uzaklaştırılan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın yerine, KHK kapsamında Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Vali İbrahim Taşyapan, sorunların çözülmesi için ilgili birimlere gerekli talimatları verdi. Taşyapan tarafından Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevine getirilen Mehmet Yaşar, yaptığı açıklamada, kente en iyi hizmeti kazandırmak için yoğun çaba harcadıklarını söyledi. 1991'den bu yana belediyenin tüm birimlerinde görev yaptığı için kurumu iyi tanıdığını belirten Yaşar, atamanın ardından ilk olarak belediyenin mali durumunu, personel yapısını araştırmaya başladıklarını anlattı.

 

 

BORÇ 1 MİLYARI AŞTI!

Belediyenin borçlarla ilgili büyük sıkıntısı olduğunu tespit ettiklerini vurgulayan Yaşar, şöyle konuştu: "İlk incelemede borç toplamının 750 milyon civarında olduğunu tespit ettik. Borçların ödenmesiyle ilgili yol haritasının belirlenmesinin ardından 2017 yılı içinde yapılacak projelerle ilgili hazırlıklarımızı yapacağız. Öncelikle mali ve personel durumunu belirlemeye yönelik çalışmalarımız oldu. Bizim daha önce açıklamadığımız bir borcumuz daha var. Bazı kesimler borçların abartıldığıyla ilgili açıklamalar yapıyor ama doğru değil. Van Su Kanalizasyon İdaresine deprem sonrasında acil eylem planı içinde TOKİ konutlarının su ihtiyaçlarının karşılanması için İller Bankası aracılığıyla Devlet Su İşleri tarafından 48 kilometrelik yeni su isale hattı inşa edildi. Bunun bedeli 150 milyon lira civarında. İlk 5 yılı ödemesiz, daha sonradan ödeme takvimine göre ödenmesi gereken bir borç. 30 yıllık süreci kapsıyor. Buna istimlak ve KDV değerleri dahil değil. Bununla 190 milyon liraya kadar yükseliyor. Ayrıca borç olarak açıklamadığımız iki kalem daha var. Bunların da eklenmesiyle açıklamadığımız 250 milyon civarında bir borç durumu var. Bununla borç miktarımız 1 milyar lirayı aşıyor."

 

Yaşar, açıkladıkları borç miktarının belediyeye görevlendirme yapılmadan önce görevde bulunan daire başkanları tarafından tespit edilen rakamlar olduğuna dikkati çekti. Resmi verilerin dışında bir rakam açıklama yapma lüksleri olmadığını ifade eden Yaşar, "Biz, hatta borç miktarlarını eksik açıkladık. Ayrıca sözleşmeye bağlanmış olan 2017 yılı içinde yapılacak 43 milyonluk proje var. Biz bunu da açıkladığımız borç miktarlarının içine eklemedik." dedi. Yaşar, DBP’lilerin itirazı üzerine de bu borç miktarın kendileri tarafından rastgele açıklanan bir rakamın değil DBP döneminde de mali işler ile ilgilenen Mali İşler ile ilgili sorumlular tarafından verildiği, geçmişte DBP’li belediye borçlarını açıklayan ve hasaplayan isimlerle bu rakamları paylaşan isimlerin de aynı olduğunu söyledi.

 

 

YAŞAR: İLÇELERDEN ENKAZ DEVRALDIK

Yaşar, belediyede 2 bin 600'ün üzerinde hizmet alımı personel bulunduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "İlçe belediyelerinde aslında bize sağlıklı devredilen bir yapı yok. Bir enkaz devraldık. Saray ilçemizin suyu tek bir vanaya bağlı, koskoca ilçenin su şebekesi bir vanadan kontrol ediliyor. Bu da ciddi sıkıntılar yaratıyor. Araçlarda da ciddi sıkıntılar var. Özalp ilçemizde itfaiye binası olarak bir ev kiralanmış ve itfaiye araçlarının olası yangınlara müdahaleye hazır olduğunu söyleyemeyiz. Donma tehlikesi olduğu için araçlar boş bekletiliyor. Yangın olduğunda önce su dolum yerine sonra olay yerine gidebiliyor. Bunu kabul edemeyiz. Bizim amacımız bu yıl bütün eksikleri tespit ederek sorunları gidermektir. Borçlarımıza rağmen sıkıntılarımızı gidermeye çalışacağız. Biz, geçmiş sıkıntıların arkasına sığınarak hizmetten kaçmayız. Sürekli birilerini eleştirerek bundan nemalanmayı düşünmüyoruz. Halkımızın belediyenin borçlarını bilmesi gerekir."

 

YAŞAR: MAAŞLAR ARASINDA ADALETSİZLİK VAR

Yaşar, halkın da kendilerine büyük teveccüh gösterdiğine, sorunlarla ilgili belediyeye rahatlıkla ulaşabildiklerine işaret ederek şu değerlendirmelerde bulundu: "Van'da işsizlik konusunda büyük sıkıntı var. 23 bin civarında belediyeye iş müracaatı var. Belediye istihdam yaratma değil, hizmet yeridir. Biz personel sayısını azaltmak zorundayız çünkü gelirlerimizin 3'te 2'si personel maaşlarına gidiyor. Hizmet alımlarında yüzde 100-200 artış oranlarıyla bazı ihaleler yapılmış. Benim imar daire başkanım kendi emrinde çalışan sözleşmeli personelden az maaş alıyor. Daire Başkanı ondan daha az maaş alırsa verim bekleyemezsiniz. Biz de 2017 yılı için meclis kararı aldık. Artık taban ücreti uygulayacağız. Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan limit ne ise onun üzerine sözleşmeleri yeniliyoruz. Artış oranları üzerinden para vermeyi asla düşünmüyoruz." 

 

Editör: TE Bilisim