Uzun süredir gündemi meşgul eden Kocaeli Van Dostluk Parkı’nın yıkımında yeni bir gelişme daha yaşandı. Geçtiğimiz yıldan bu yana belediye ile işletmeciler arasında yargıya kadar taşınan park ile ilgili en son alınan yıkım kararından Büyükşehir Belediyesi flaş bir şekilde vazgeçti. Geçtiğimiz haftadan bu yana boşaltılan ve yıkılıp sil baştan yapılacak olan parktaki işletmeciler parkı boşaltırken Van Büyükşehir Belediyesi yetkililerin, “Yıkmayın bize satın” diyerek mevcut işletmeleri satın alma konusunda teklif ilettiklerini belirtti.

 

Van’da 2011 yılında yaşanan 2 büyük depremin ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Edremit İlçesinde yapılan Kocaeli-Van Dostluk Parkı’nın içinde bulunan işletmelerin yıkılacağı belirtilmişti. İddiaya göre parkta bulunan 6 işletmeden 5’i kaçak olarak işletilirken halka açık olan alanların büyük bölümü de ruhsatsız olarak ticari amaçla kullanılıyordu. Van Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce de işletme süresinin bittiği ve ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürlediği, ardından da yargıya taşınan o parkla ilgili büyükşehir çalışmaları resmen başlatırken park işletmecilerinden karara tepki gelmişti. Büyükşehir’in resmen duyurduğu parkın yenileme çalışması start alacakken parktaki işletmeler de tamamen boşaltıldı. Van’ın göl kenarındaki en büyük sosyal yaşam alanı olan Dostuk Parkı’nın yıkılmasına bazı kesimlerden de tepki de gelmeye devam ederken yıkıma hazırlanılırken Büyükşehir yıkım kararından vazgeçti.

 

BÜYÜKŞEHİR SATIN ALMAYA KARAR VERDİ!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Edremit’te yapılan ve o tarihten bu yana Van’ın en gözde merkezlerinden biri olan parktaki 6 işletmeden 5’inin yıkılacağı belirtilmişti. Büyükşehir yıkılacak olan 5 işletmenin kaçak olduğu nedeniyle yıkım yapılacağını ve işletmeci ise ‘İznimiz’ var diyerek yıkımın yasal olmadığını savunmuştu. Yeniden görüştüğümüz işletme sahiplerinden Ömer İnanç, “İşletmelerimizi tamamen boşalttık. Artık burada yapacak pek bir işimizi kalmadı. Boşalttıktan sonra kendi yerlerimizi yıkacaktık ama ne hikmetse belediye yetkilileri yıkmamıza izin vermedi. İşletmelerimizi satın almak istediğini söylediler. Sadece iki tanesini yıkacaklarını söylediler. Geri kalan işletmeleri satın alacaklarını bize söylediler.” şeklinde konuştu. İşletmelerin yıkılmadan kendilerine satılması teklifinde bulunulan işletmeciler fiyat konusunda belediyenin teklifini beklemeye başladı. Büyükşehirin yeniden yapacağı parkla ilgili bu gelişmeyle büyükşehirin dönüşümden sonra bu mekanları kullanmaya devam edeceği anlaşılırken yeniden düzenlenecek olan parkta ticari işletmelerin olup olmayacağı da merak konusu oldu.

 

DAHA ÖNCE DE MÜHÜRLENMİŞTİ!

Daha önce de sözleşmesi tartışma konusu olan o park Edremit Belediyesi tarafından alınan kararla uyarılmış ve Büyükşehir Belediyesi tarafından mühürlenmişti. Kocaeli-Van Dostluk Parkı’ndaki işletmeler, sözleşmelerinin bitmesi gerekçesiyle Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı tarafından mühürlenmesi, iş yeri sahipleri ve işçilerin tepkisine neden olmuştu. Duruma tepki gösteren işletme sahiplerinden Bülent Uslu, “

“Ruhsatımız var, vergi levhamız var ve biz burada yasal çalışıyoruz. Belediye yetkilileri bizlere parkın halka açık olduğunu söylüyorlar. Burası ilk günden beri zaten halka açık. Halk istediği yerde oturabiliyor, çayını içebiliyor, piknik yapabiliyor. Ayrıca belediye her tarafın ticari alana dönüştürüldüğünü iddia ediyor. Böyle bir şey yoktur.” demişti. O tarihten sonra tekrardan hizmete açılan park bu zamana kadar yeniden hizmet vermeye başlamıştı.

 

BÜYÜKŞEHİR: BİN 672 METRE ALANIN HEPSİNDE KAÇAK YAPI VAR

Öte yandan konuya dair bilgi veren Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı yetkilileri, Kocaeli Parkındaki işletmelerinin birçoğunun kaçak yapı olduğunu belirtmişti. Belediye yetkilileri, “Kocaeli-Van Dostluk Parkı 10 Ağustos 2011 tarihinde işletmecilerle sözleşme imzalandı. İmzalanan sözleşmenin 3 yıllık bir süresi var ve bu süre 10 Ağustos 2014 tarihinde sona erdi. Süre tamamlanınca zabıta ekiplerimizce parktaki işletmeler mühürlendi. İşletme sahipleri kira sözleşmesindeki mücbir sözleşmesinden dolayı işletmelerin mühürleri mahkeme kararıyla bir süre açıldı. Ama mahkemenin verdiği sürede bitti. Ayrıca 400 metre karelik alanda sadece bina yapılacağı belirtildiği halde bin 672 metrekarelik alanın hepsinde bina yapılmış ve bu binaların hepsi izinsiz yapılardır. Kocaeli-Van Dostluk Parkı’ndaki işletmeler 29 Haziran’da tamamen boşaltılacak ve kaçak olan işletmelerde yıktırılacak. Yeniden bir ihale süreci başlatılacak.” İfadelerine yer vermişti. 


ŞEHRİVAN ÖZEL – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim