Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül, yaklaşık 5,5 ay önce MİT TIR'larıyla ilgili yayımladıkları haber ve görüntüler nedeniyle haklarında başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın daveti üzerine saat 10.45'de Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne geldi.

CAN DÜNDAR'A CHP'Lİ VEKİLLERDEN DESTEK

CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Enis Berberoğlu, Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve çok sayıda meslektaşı da iki gazeteciye destek için adliyeye geldi.

"BİZLER CASUS DEĞİLİZ, GAZETECİYİZ"

Can Dündar, adliye girişinde yaptığı açıklamada "Bizler casus değiliz, hain değiliz, kahraman değiliz. Bizler gazeteciyiz. Burada yapılan şey de baştan sona gazetecilik faaliyetidir. Gazeteci olarak milet adına kamuyu denetlemekle görevliyiz. Bu kez karşılarında hemen sinmeye hazır gazeteciler yok. Bu kez kararlılıkla bu işi takip edecek, dik duracak, sonuna kadar arkasında duracak gazeteciler var" diye konuştu.

ŞÜPHELİ OLARAK SORGULANDILAR

Can Dündar ve Erdem Gül, saat 11.20 sıralarında da 'şüpheli' sıfatıyla ifade vermek üzere soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan'ın odasına alındı. Fidan'ın odasının bulunduğu 5'nci kattaki koridor ise bu saatten sonra gazetecilere kapatıldı.

CASUSLUK VE TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİNDEN TUTUKLANMALARI İSTENDİ

Dündar ve Gül'ün savcılık sorguları yaklaşık 2 saat sürdü. Dündar'ın ifadesinde suçlamaları kabul etmeyerek, "35 yıllık gazeteciyim. Şu anda hakkımda yürüttüğünüz soruşturmanın mağduruyum. Zira bir basın mensubu olarak yıllardır devlet içerisindeki bu oluşumların sakıncalarından bahsettim. Adana'da MİT TIR'larının durdurulması olarak adlandırılan olay nedeni ile gazetemde attığım manşet tamamen bir gazetecilik faaliyetidir. Bunun dışında ne casusluk, ne örgüte yardım, ne de bir başka suçla kesinlikle hiçbir ilgim olamaz.Yapmış olduğum bu haber sadece gazetecilik faaliyeti kapsamındadır. Bir gazeteci olarak bu olay benim için bir haberdir. Amacım kamuoyunu uyarmak ve bilgilendirmektir. Aynı zamanda bir takım hataların önlenmesi için devletin de çıkarınadır" dediği öğrenildi.

NÖBETÇİ MAHKEMEYE SEVK EDİLDİLER

İfade işleminin ardından Başsavcıvekili Fidan, Dündar ve Gül'ü ''Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek'', ''Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak'' ve ''silahlı örgüte üye olmak'' suçlarından tutuklanmaları talebiyle Nöbetçi İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti.

CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL TUTUKLANDI

Mahkeme, gazeteci Dündar ve Gül ile ilgili tutuklama kararı verdi.

"ÜZÜLMEYE GEREK YOK BUNLAR BİZİM İÇİN ŞEREF MADALYASI"

Kararın ardından Halk TV’ye bağlanan Dündar, kısa bir konuşma yaptı. Dündar, değerlendirmesinde “Üzülmeye gerek yok. Bunlar bizim için şeref madalyası. İçeride ve dışarıda mücadelemiz devam edecek” dedi

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet gazetesinde, 29 Mayıs'ta MİT'e ait yardım TIR'larıyla ilgili yayımlanan fotoğraflı haber üzerine, "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasi ve askeri casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, terör örgütünün propagandasını yapma" suçlarından, Dündar ve Gül hakkında soruşturma başlattı. Başsavcılığın talebi üzerine nöbetçi İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği, internet sitelerindeki söz konusu yayınların içeriklerinin engellenmesine karar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Muammer Cemaloğlu da 2 Haziran'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Can Dündar hakkında, genel yayın yönetmeni olduğu Cumhuriyet gazetesinde geçen yıl Hatay ve Adana'da, MİT'e ait yardım TIR'larının durdurulmasıyla ilgili, "gerçeğe aykırı bazı görüntü ve bilgiye yer verdiği" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Editör: TE Bilisim