Gürpınar’ın en gözde tarihi eserlerinden bir tanesi olan Çavuştepe Kalesi için kurumlar işbirliği yapıyor. Kazı çalışmalarının devam ettiği Urartu Kalesi’nde bir karşılama merkezinin yapılması ve kaleye çıkan yola dökülen asfaltın yerine tarihi doku ile uyumlu kayrak taşlarının döşenmesi kararı alındı.

 

Gürpınar Belediyesi’nin tarihi mekânlara yönelik desteği devam ediyor. Belediye Meclisinin Hoşap ve Çavuştepe Kalelerinde devam eden çalışmalara katkı sunmak amacıyla toplamda 50 bin TL ödenmesi kararından sonra Belediye Eş Başkanı Zeki Yıldız Çavuştepe Kalesi’nde kazı ekibini ziyaret etti. Kazı Ekibi Başkanı Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Kazı Ekibi Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hanifi Biber ve Müzeler Müdürü ziyaretten büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Gürpınar’ın en gözde eserlerinden bir tanesi olan Çavuştepe Kalesi’nde kazı ve koruma amaçlı restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi verildi. Kalenin giriş tarafında bir karşılama merkezinin olmasının kale açısından büyük bir artı olacağı sonucuna varıldı. Kaleye araçların çıkmaması, daha önce dökülen asfaltın sökülerek yerine tarihi doku ile uyumlu kayrak taşlarının döşenmesi kararı alındı. Fakat şu an kazı ve temizleme çalışmalarının sürmesinden dolayı bu çalışmaların ileri ki zamanda yapılmasının daha iyi olacağı görüşü öne çıktı.

 

KERPİÇLER KESİLİYOR

Yıkılan yerlerdeki toprak tekrardan çamur haline getirilerek kerpice dönüştürülürken, yıkılan yerler de aslında uygun şekilde tekrardan yapılıyor. Bu çalışmanın uzun zamana yayılacağını da hatırlatan Kazı Ekibi Başkanı Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, kaledeki yapılara ait olan taşların bazılarının kaleden aşağı yuarlandığını, bazılarının çevre köylere götürüldüğünü, bu taşların toplanarak kaleye getirilmesinin restorasyon ve inşa açısından çok önemli olacağını, bunun için belediye ekiplerinin kendilerine destek sunması talebinde bulundu. Belediye Eş Başkanı Zeki Yıldız ise bundan büyük bir memnuniyet duyacaklarını, kendilerinin göreve geldiklerinden bu yana ilçenin tarihi eserlerini çok önemsediklerini, destek sunmak ve sahip çıkmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti. Yıldız, her yıl hem Çavuştepe hem de Hoşap Kalesi’nde yürütülen çalışmalara kendi imkanları çerçevesinde katkı sundukları hatırlatmasında bulunarak şunları söyledi: “Bu yıl da meclisimizden karar alarak Çavuştepe ve Hoşap Kalelerinde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarına ellişer bin Liralık destek sunduk. Ayrıca tarihi mekânlarımızın koruma amaçlı imar planlarının çıkartılması için de büyük bir gayret serf ettik. Tarihi eserler en büyük zenginliklerimizdir. Bunun için tüm kurumların birlikte çalışması ve binlerce yıllık geçmişi olan ve bir benzeri bulunmayan bu eserlerin koruma altına alınması ve tanıtımının yapılması gerekiyor.”

 

Yapılan sohbetin ardından karşılama merkezinin yapılması düşünülen yer birlikte gezildi. Ardından da başka bir gün Hoşap Kalesinin birlikte ziyaret edilmesi kararlaştırıldı. 

Editör: TE Bilisim