Alman Bild am Sonntag gazetesi, PKK’nin Kandil’deki liderlerinden Cemil Bayık ile yaptığı bir röportajı yayınladı. Maximilian Kiewel imzasıyla yer alan röportajda Bayık, "Silahlı mücadele amacına çoktan ulaştı. Amaç Kürt sorununu gündemde getirmekti ve biz bunu başardık. Biz artık savaşmak istemiyoruz. Biz, müzakere ve siyasi çözüm istiyoruz" dedi.

 

Temel hedeflerinin sorunun diplomatik ve barışçıl çözümü olduğunu belirten Bayık, "Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan farklı bir amacı var. O, yeni bir Osmanlı İmparatorluğu'nun sultanı olmak istiyor. Kürt partisi HDP’nin Haziran ayı ortasında Türk Parlamentosu'na yaklaşık yüzde 14 ile girmesi hoşuna gitmedi. Bu yüzden yeni seçimleri ilan etti ve kaosu tetikledi" dedi. Silahlı mücadelenin amacına çoktan ulaştığını, burada amacın Kürt sorununu gündemde getirmek olduğunu ve bunu da başardıklarını ifade eden Bayık şunları söyledi: "Biz artık savaşmak istemiyoruz. Biz, müzakere ve siyasi çözüm istiyoruz. Bunun için bir barış arabulucusuna, üçüncü bir tarafa ihtiyacımız var. Biz bu görevi ABD veya Avrupa Birliği'nin bir parçası olarak Almanya’nın üstlenmesini istiyoruz."

 

Bayık, gazetenin "Onlarca yıldır, Batı'da PKK cinayetlerle anıldı. Ama IŞİD’e karşı savaşmaya başlanıldığından beri, resim değişti Kobani’yi kurtardınız, IŞİD’e karşı kimse bu kadar başarıyla mücadele etmiyor. Bir örgütün başındaki biri olarak birdenbire Good Guy olmak nasıl bir duygu?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "PKK bir terör örgütü değildir ve hiç bir zaman da olmamıştı. PKK adalet ve eşitlik için, özgürlük için, barış için, demokrasi için savaşan bir harekettir. IŞİD’i birçok yerden çıkarmayı başardıktan sonra Avrupa halkı nihayet PKK'nin gerçek yüzünü anlamaya başladı."

 

BAYIK: LİSTEDE OLMAK BİZİM İÇİN AĞIR BİR YÜK

Artık PKK'nin ABD ve AB ülkelerindeki terör listesinden çıkarılması gerektiğini de söyleyerek, listede olmanın kendileri için ağır bir yük olduğunu vurguladı. Bayık, "Sonuçta, biz sadece Kürtler için mücadele etmiyoruz, tüm etnik gruplar, tüm azınlıklar, dinler için savaşıyoruz" diye konuştu. Suriye'nin kuzeyindeki Kürtler'ın ABD'den silah aldığının ve Kuzey Irak'taki Peşmerge'nin ise Almanya tarafından silahlandırıldığının hatırlatılması üzerine Bayık şu değerlendirmeyi yaptı: "IŞİD’in yenilmesini isteyen herkes, onunla mücadele eden herkese silah vermeli. Bunu da kimse bizden daha iyi yapamıyor. PKK’liler IŞİD’ten korkmuyor. Ancak bugüne kadar dışarıdan bize silah gönderen olmadı. Biz bağışlarla aldığımız kendi silahlarımızla savaşıyoruz. Şayet Batı bize silah verecek olursa, daha iyi savaşırız."

Editör: TE Bilisim