Bölgede yaşanan olaylara rağmen okulların açılmasına sayılı günler kala Doğu Anadolu Bölgesi’ne çok sayıda öğretmen ataması yapıldı. Bölgenin yanı sıra Van’a da 3 bini aşkın yeni öğretmen ataması yapıldı. Geçtiğimiz Pazartesi ders başı yapan öğretmenler bölgede çok sıcak karşılandıklarını ve var olan ön yargılarının kırıldığını ifade etti.

 

Şehrivan Gazetesi olarak Batı ilerinden Van’a atanan öğretmenler ile görüştük. Sınıf öğretmeni Mine Yıldız ve branş öğretmeni Mehmet Katırcı Van halkının çok sıcakkanlı olduğunu ifade etti. Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Rize ili nüfusuna kayıtlı sınıf öğretmeni Mine Yıldız daha önce hiç Doğuya gelmediğini Van’a ilk atandığında içinin rahat olmadığını ifade etti. Yıldız ardından Van’a geldikten sonra kendisine karşı uygulanan muameleyi, bölge halkının sıcaklığı ve öğrencileri görünce çok rahatladığını ve Van’da görev rahatlıkla görev yapacağını söyledi. Ege bölgesinin Aydın ilinden gelen İngilizce branş öğretmeni Mehmet Katırcı Van’a geldikten sonra ön yargılarının kırıldığını ifade etti. Bölgede olan öğretmen açığına da değinene Katırcı bir mecburiyeti olmadıkça Van’da görev yapmak istediğini dile getirdi.

 

“ULAŞIMDA HER HANGİ BİR SIKINTI YAŞAMADIM”

Tuşba ilçesine bağlı Beyüzümü Mahallesi’nde bulunan Şahbağı İlk Öğretim Okulu’nda sınıf öğretmenliği yapan Rizeli Mine Yıldız ilk atamasının yapıldığı günden bugüne yaşadıklarını şöyle anlattı: “Gelmeden önce ilk atama Van açıklanınca, insanlar ‘Van mı çıktı, neyse artık bu sene böyle olsun’ dediler. Çok yüksek bir puanla buraya geldim. Daha önce hiç Doğu’ya gelmediğim için Van’ı internette araştırdım ve güzel olduğuna karar verdim. Geliş için bir ulaşım sorunu yaşadım. Sıkıntılı bir dönem yaşadığımız için araçlar seferleri iptal etmişlerdi. Bizde özel araçla gelme kararı aldık. Van’a gelirken yollarda her hangi bir sıkıntı çekmedik. Van’a ilk giriş yaptığımda, ilk olarak Van Gölü’nün gördüm ve ‘Vay be’ dedim. O anda bir oh çektim kendi kendime ve rahatladım. Ardından kayıt işlemlerimi tamamladım. Herkes bu konuda bize çok yardımcı oldu. Kayıttan sonra okula gittim ve okuldaki işlerimizi hallettik. Okuldaki müdür, müdür yardımcısı ve öğretmenler bana çok yardımcı oldular. Daha sonra öğrencileri gördüm. Öğrencilerin gözlerinin içi parlıyordu. Özellikle yeni gelen öğretmenlere çok ilgiliydiler. Bize siz yeni öğretmen misiniz diye sordular. Hatta Van şivesiyle ‘Sen yeni öğretmensin’ dediler.”

 

YILDIZ: DÜŞÜNCELERİMDE ESER KALMADI

İlk geldiği gün ile şimdi ki gün arasında farklar olduğunu ve fikirlerinin değiştiğini ifade eden Mine öğretmen, “Van’a ilk geldiğimden itibaren bir koşturmaca oldu. Kayıt işlemleri, ev bulma telaşı derken işlerimiz hallettik. Van’da ilk akşam uyuduğumda kendi kendime, ‘Allah’ın bir yıl nasıl geçecek’ diye bir korku oldu içimde. Sabah okula gelmeden önce benimle birlikte Van’a gelen babamı yolcu ettim. Tabi biraz duygusallık yaşadım ailemden ilk defa ayrıldığım için. Ardından okula gelerek derse girdim. Sınıfa girdiğim anda her şey bitti. O anda adapte oldum. Öğrenciler ile hiçbir plan yapmadan konuşmaya başladım. Çocukların sevgiye ilgili ihtiyaç olduklarını gördüm. Çocuklarla birlikte güzel bir sinerji yakaladık. Yaşanan o andan sonra artık tam anlamıyla alışmaya başladım. Okuldaki diğer öğretmenlerimizde bana çok yardımcı oldular. Dün akşama nazaran kendi kendime bu sefer, ‘olacak galiba’ dedim. Önceki gün ki düşüncelerimde eser kalmadı. Olabileceğine inandım, bu anlamda yapabileceğime de inanıyorum.” Dedi.

 

“BURADA KALMAYI İSTERİM”

Bölgede yaşanan öğretmen açığına da değinen Yıldız imkan oldukça Van’da kalmak istediğini belirtti. Yıldız şöyle devam etti: “Bölgede öğretmenlerin kalmama sıkıntısı biraz var. Öğrenci velileri beni ilk gördüklerinde geçen yıl öğrencilerin iki öğretmen değiştiklerini ifade ettiler ve bana, ‘Siz de gidecek misiniz?’ diye sordular. Öğrencilerim bana, ‘Siz tayin istemeyin’ diyorlar. Ben 2’nci sınıf öğretmeniyim. Öğrenciler gözleriyle bana siz gitmeyi, burada kalın diye bakıyorlar. Bana göre bu tayin içinde bir çözüm bulunmalı, özelliklede sınıf öğretmenliğinde. Çünkü bir öğrencinin 1 yıl bir öğretmene alıştıktan sonra öğretmenin değişmesi ve adaptasyonun sağlanması çok zor oluyor. Bana gelecek olursak. Ben şu an için kalmak istiyorum. Benim şu an gitmek için bir sıkıntım yok. Bu yüzden burada kalmak isterim. Ama ilerde şartlar nasıl olur ve süreç nasıl ilerler bilmediğim için bunu zaman gösterecek. Ben burada kalmayı isterim.”

 

YILDIZ: İNSANLAR ÇOK İYİ

Bölge insanın çok sıcak kanlı olduğuna değinene Yıldız, “Her bölgenin iyi ve kötü insanı muhakkak vardır. Buradaki insanlar çok iyiler. Ben buraya geldiğim günden bu yana hep iyi insanlarla karşılaştım. Gerek veliler olsun gerekse de diğer insanlar sıcak kanlı ve çok iyiler. Bana bir batı şehrinde bu şekilde değer verileceğini zannetmiyorum. En basitinde bir kırtasiyeye gittiğimde bana hocam deyip beni el üstünde tutuyorlar. Velilerde aynı şekilde, ‘Bir ihtiyacınız, bir eksiğiniz olursa biz yanınızdayız’ deyip soruyorlar bana numaralarını bırakıyorlar yardımcı olmak için. Buradaki insanlar çok iyiler ve bir sorun yaşamıyorum. O yüzden ben şu anda burada o rahatlığı yaşıyorum.”

 

“HERKESE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Aileden ilk kez ayrıldığını ifade eden Yıldız son olarak “Ben Üniversiteyi Rize’de okudum. Aslında bu mesleği birazda babamın isteği ile yazdım. Çünkü babam öğretmen olmamı çok istiyordu. Tüm aileme bana verdikleri ekmeklerden dolayı çok teşekkür ediyorum. İnşallah onların yüzünü kara çıkarmadan bu mesleği hakkıyla yapacağıma inanıyorum. Hepsini çok seviyorum. Anneme, babama, kardeşlerime ve bana hakkı geçen tüm hocalarıma çok teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

 

KATIRCI: VAN İLK TERCİHİMDİ

Tuşba ilçesine bağlı ve İstasyon Mahallesi’nde bulunan Polatoğlu Orta Okulunda görev yapan Mehmet Katırcı ise Van bölgedeki ilk tercihi olduğunu söyledi. Katırcı ilk olarak şu sözlere yer verdi: “Ben Van’a ilk defa geliyorum ama daha önce Van’da görev yapmış olan bir kuzenim var. Kuzenim Van’ın Erciş ilçesinde benim gibi İngilizce öğretmenliği yaptı. Kendisinden daha önce Van’la ilgili bilgi almıştım. Şu anda Van merkezde görev yapan, özel değil ama çok sevdiğim bir abim var. Ondan da çok sayıda bilgiler aldım. Hepsi bana Van’ın güzel ve yaşanabilir bir şehir olduğunu söylüyorlardı. Bu yüzden de Van benim bölgedeki ilk tercihimdi. Tercih etmeme ve bilmeme rağmen yaşananlardan dolayı biraz ön yargılı bir şekilde uçağa bindim ve Van’a doğru yola çıktım.”

 

“VAN’A GELDİKTEN SONRA ÖN YARGILARIMIZ KIRILDI”

Van’a geldikten sonra ön yargılarının kırıldığını ifade eden Katırcı, “Van’a gelirken gördüğüm ilk şey göl oldu. Bu bana biraz rahatlık verdi. Ben İzmir doğumluyum, Aydın’da yaşadım, Antalya’da okudum yani sizin bileceğiniz bugüne kadar denize kıyısı olmayan bir yerde yaşamadım. Gölü de görünce çok yabancılık yaşamadım. Geldiğim günden bu yana yaşanan ön yargılar gün geçtikçe kırılmaya başladı. Hakikatten Van ve bölge göründüğü gibi değil. Medyada lanse edilen bazı şeyler var ama biz bunları kırdık. Taksiciden esnafına kadar her gittiğimiz yerde sıcak karşılandık. Zaman zaman yer sorduğumuz zaman bizi aracıyla götürenlerden, taşıdığımız bir eşyayı ucundan tutup yardım edene kadar herkes bize çok yardımcı oluyor. Burada evimizi tutuk ve bayram tatilinde memleketimize gitmedik ve bayramı burada geçirdik.” Dedi.

 

KATIRCI: ÇOCUKLARDA UMUDU GÖRDÜM

Okulların açıldığı gün tereddüt yaşadığını söyleyen Katırcı ardından ortamla birlikte bu tereddüttün de ortadan kalktığını söyledi. Katırcı şöyle devam etti: “Öğretmenlik mesleği bana göre bir meslek mi diye. Çünkü biz öğretmenlik mesleğinde staj yaparken çok fazla tecrübe edinmiyoruz. Haftada belli saatlerde birkaç saat ders veriyorduk. O yüzden birazdan tecrübesizliğim var. Ben İstasyon Mahallesi’nde bulunan Polatoğlu Orta Okulundayım. Okula gittiğim ilk gün bütün öğrenciler etrafımı sardı ve ‘Siz yeni öğretmen misiniz? Branşınız ne?’ gibi sorular sordular. Orada bir tuhaf oldum. Bu konuda öğretmenlik bana göre değil diye düşündüm bir ara. İlk günüm biraz heyecanlı geçti. Daha sonra derslere girmeye başladım. Çocukların gözlerindeki parıltıyı çok iyi bir şekilde görebildim. Çocuklarda umudu gördüm. Hepsi tertemiz çocuklar ve bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Bende görevde bulunduğumuz sürece onlara bir şeylere vermeye çalışacağım ve inşallah başarılı olurum.

 

“EN AZ 5 YIL GÖREV YAPMAK İSTERİM”

Van’ın çok güzel bir şehir olduğunu ifade eden Katırcı en az 5 yıl Van’da kalmak istediğini belirtti. Katırcı, “Bölgede çok sayıda tayin durumu söz konusu. Ben eş durumum sorun olmadığı sürece Van’da görev almak isterim. Çünkü Van doğunun en yaşanabilir kentidir. Diğer kentleri de az çok biliyorum ama Van gerçekten çok güzel bir şehir. İnsanı güzel havası çok güzel. Bizim ilimize göre kışın biraz daha soğuk olabilir ama bu çokta problem değil. Şehrin gelişmişliği, olanakları ve bulamayacağımız bir yer yok. Burada her şey var. Eş durumumdan dolayı tayinim olursa gitme durumum var ama böyle bir sorun olmadıkça en az 5 yıl Van’da görev yapmak isterim.” Şeklinde konuştu.

 

KATIRCI: BİZİ BURADA RAHAT ETTİRECEKLER

İl ve ilçe milli eğitim müdürlerinin de kendilerini çok iyi karşıladıklarını söyleyen Mehmet Öğretmen şu ifadeleri kullandı: “Daha önce ilçe ve il milli eğitim müdürlerimiz ile görüşme imkanımız olmadı. Ancak il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerimizin yaptığı toplantılar ile kendileri ile tanışma ve görüşme imkanımız oldu. Bakıldığı zaman konuşmalarından ve duygularını ifade ettikleri şekilde çok belli ki bizlere umutla bakıyorlar. Bizi burada rahat edecekleri çok açık bir şekilde görülüyor. Bu bölgenin hakikatten bir öğretmen açığı var ve bu bariz bir şekilde ortada. Gelen öğretmenleri çoğu görevi tamamlandıktan sonra gitmenin peşinde, bu yüzden bölgenin öğretmene ihtiyacı var. Müdürlerimiz bu anlamda öğretmen açığını gidermeye çalışıyorlar. Bize çok sıcak davranıyorlar ki biz bildiklerimizi iyi bir şekilde öğretelim. Okul müdürüm bu konuda bana çok yardımları dokundu.”

 

“SEVENLERİME SELAM YOLLUYORUM”

Son olarak ailesine ve sevenlerine selam göndere Katırcı; “Ailem bugüne kadar hep benim yanımda oldu. Annem ve babamın ellerinden öperim. Kardeşim bana her zaman çok yardımcı oldu ona da çok teşekkür ediyorum. Ayrıca kız arkadaşım var. Ona da buradan selamlarımı yolluyorum.” İfadelerini kullandı.


ŞEHRİVAN EĞİTİM – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim