HDP Van Milletvekili Lezgin Botan daha önce ilgili bakanlıkların cevaplaması istemiyle hazırlamış olduğu soru önergelerine cevap alınmamasına yaptığı bir yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Botan, “Yakın zamanda hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sormuş olduğumuz çocuk işçiliğine dair sorular hem de Milli Eğitim Bakanlığı’na sormuş olduğumuz engelli çocuklarımızın eğitimine dair sorular maalesef ki yanıtsız bırakılmıştır.” Dedi.

 

Daha önce ‘çocuk işçiliği’ ve ‘engelli çocukların eğitimi’ soru önergelerine cevap alamadığını söyleyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, yazılı bir açıklama yaparak tepki gösterdi. Hükümete göre çocukların yok hükmünde olduğunu söyleyen Botan, 25 milyon çocuğun sorunlarının cevapsız kaldığını belirtti.

 

BOTAN: SORULAR YANITSIZ KALDI

Hükümetin, çocuklara ve sorunlarına karşı duyarsızlığının her geçen gün arttığını ifade eden Botan, “Bu duyarsızlıktan kaynaklı olarak yeni sorun alanlarının oluşması da ülkenin geleceği açısından kaygıları arttırmaktadır. Kamuoyu gündemini uzunca bir süredir meşgul eden ‘istismar’ olayları ve bu olayların faili olan kurum ve kişilerin aklanmasına dönük hükümetin yoğun çabaları ibretle izlenmiştir. Ülkemizde çocuklara dair eğitimden tutalım küçük yaşta çalıştırılmaya kadar birçok sorunlu alan mevcuttur. Hükümetçe doğru ve sağlıklı politikaların geliştirilmesi ve sorunların giderilmesine dair gerekli tedbirlerin alınması için de muhalefet olarak bu sorunlara dikkat çekmek ve çözüm önerileri sunmak da kuşkusuz bize düşen görevler arasındadır. Bu bağlamda, yakın zamanda hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sormuş olduğumuz çocuk işçiliğine dair sorular hem de Milli Eğitim Bakanlığı’na sormuş olduğumuz engelli çocuklarımızın eğitimine dair sorular maalesef ki yanıtsız bırakılmıştır.” Dedi.

 

“ÇOCUK İŞÇİLİĞİ ORTADAN KALKMALI”

Çocuk işçiliğiyle ilgili daha önce vermiş olduğu soru önergesinin cevapsız kaldığını söyleyen Botan, “Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 1999 yılında benimsenen 182 sayılı “Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Önlemler Sözleşmesi” ile sözleşmede tanımlanan kötü işlerde çocukların hiçbir şekilde çalıştırılamayacakları hususu kabul edilmiştir. Buradan hareketle, basına ve kamuoyuna yansıyan kötü koşullarda çalıştırılan çocuklara dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ne tür tedbirler alındığı ve bu sorunların giderilmesine dönük ne gibi çalışmalar yürütüldüğü yönündeki sorularımız yanıtsız bırakılmıştır. Bu haliyle İngiltere’de yayımlanan The Independent gazetesince ünlü İngiliz tekstil markalarının Türkiye’deki atölyelerinde Suriyeli küçük yaştaki çocukların çalıştırıldığına dair iddialar üzerine sorulan sorulara da cevap verilmemiş oldu.” Dedi.

 

“SÜRESİ DOLDUĞU İÇİN KAYITLARDAN DÜŞTÜ”

Engelli çocukların eğitimi ile ilgili vermiş olduğu soru önergesinin de ilgililer tarafından yanıtsız bırakıldığını ifade eden Botan, “Türkiye 28 Ekim 2009 tarihinde yürürlük kazanan Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’ye göre, “engelli kavramı, diğer bireylerle eşit koşullar altında topluma tam ve etkin bir şekilde katılımlarının önünde engel teşkil eden, uzun süreli, fiziksel, zihinsel, düşünsel ya da algısal bozukluğu bulunan kişileri kapsamaktadır” Sözleşmenin engellilerin eğitimleriyle ilgili bölümü “Taraf devletler, engellilerin eğitim hakkını tanırlar. Bu hakkın fırsat eşitliği temelinde ve ayrımcılık yapılmaksızın sağlanması için, eğitim sisteminin her seviyede engellileri de içine almasını ve ömür boyu öğrenim imkânı sağlamalıdır” şeklinde düzenlenmiştir. Bu minvalde ülkemizde engelli çocukların eğitim alanında yaşadıkları zorluklar ve alınması gereken tedbirlere dönük sorduğumuz sorulara da yanıt alınamamış, soru önergemiz Milli Eğitim Bakanlığı tarafınca “Süresi İçinde Cevaplandırılmayan Yazılı Soru Önergesi” olarak 18.04.2016/7/2864 tarih ve sayısıyla Meclis Başkanlığı kayıtlarına düşmüştür.” Dedi.

 

“DENETİMLER UYGULANAMAZ HALE GETİRİLİYOR”

Yazılı ve sözlü soru önergelerinin tamamının yanıtsız bırakıldığını söyleyen Botan şöyle konuştu:

“Hükümet icraatlarının ve yasal düzenlemelerin topluma ne şekilde yansıdığının öğrenilmesi ve yaşanan sorunlara dikkat çekilmesinde muhalefet partilerinin önemli bir denetim aracı olan yazılı ve sözlü soru önergelerinin çoğunlukla cevapsız bırakılması muhalefet partilerinin hükümet uygulamalarını denetleme aracını kullanılamaz ve uygulanamaz hale getirmektedir. Bu nedenle ilgili bakanlıklara yönelttiğimiz ve yanıt alamadığımız soruları bir kez daha kamuoyunun bilgisine ve takdirine sunuyoruz.”

Editör: TE Bilisim