CHP il başkanlığı ve milletvekilleri yerel ve ulusal basının yanı sıra Van’daki Sivil Toplum Kuruluşları ile bir araya geldi. Birkaç gündür kent genelinde çeşitli temaslarda bulunan ve nabız yoklayan heyet değerlendirme toplantısında bir kez daha Van’ın sesine kulak verdi. “Biz Van’dan oy istemeye değil halkı dinlemeye geldik.” Diyen CHP’li vekiller, CHP’nin 15 yıldır uğramadığı bölgeye bu seçimlerle birlikte gerçekten eğilmek istediğini söyledi. Vekiller toplantıya katılan STK ve basın temsilcilerini dikkatle dinlerken Van’a ve bölgeye dair söylenilen her şeyi dikkatle dinleyerek not aldı. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanlığı tarafından düzenlenen toplantıya, CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in yanı sıra çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcisi ve yerel ulusal basın mensupları katıldı. Gerçekleştirilen toplantıda konuşan STK temsilcileri yanı sıra basın mensupları Van’ın ve bölgenin sorunları dile getirdi. Yapılan konuşmaları pür dikkat dinleyen CHP milletvekillerinin sürekli not alması ise dikkatlerden kaçmadı. Konuşmaların ardından söz alana ve konuşan CHP’li vekiller sorulan sorular ve yapılan eleştirilere cevap verdi. Bizde Şehrivan Gazetesi olarak yapılan konuşmaları, sorulan soruları ve CHP milletvekillerinin verdikleri cevapları sizler için takip ettik. İşte CHP’li vekillerin Van’daki toplantısında çıkan sonuçlar ve konuşulanlar…

 

GÖKDERE: BU SON OLAMAYACAK

Gerçekleştirilen toplantıda bir açılış konuşması yapan, Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı İlkay Gökdere şu ifadelere yer verdi: “Genel Merkezimizin 7 Haziran seçimleri öncesi aldığı karar üzerinde burada il başkanlığı yapmaya başladım. Ban sürekli bir kadın olarak burada il başkanlığı yapmanın zor olduğu söylendi. Ancak ben bu konuda bir zorluk yaşadığımı düşünmüyorum. Aksine bu bölgede bir kadın olarak il başkanlığı yapmak çok güzel bir duygu. Bugün milletvekillerimiz ile bitlikte sizlerle bir araya geldik. Sizin sorunlarınızı dinlemek ve sorularını cevaplamak için bir araya geldik. Bu elbette ki son olmayacaktır. Yine bu şekilde yapılacak olan programlarla sizinle bir araya geleceğiz. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.”

 

KOÇ: SAVAŞ AKLA MANTIĞA SIĞMIYOR

İl Başkanı Gökdere’nin ardından söz alan Van-Hakkâri Tabipler Odası Başkanı Ali Koç, “Biz burada çalışan sağlıkçılar olarak bu çatışmalı sürecin ve savaşın seçimler ile birlikte ortadan kalkacağına inanıyoruz. En azından bunu böyle umuyoruz. Çünkü doktorlar ve sağlık çalışanları bu süreçte sürekli tayin isteyip batı illerine gitmek istiyorlar. Türkiye’nin bölünmemek için yapmış olduğu bu savaş direk bölünmeye hitap ettiğini görüyoruz. Bu savaşı 30 yıla baktığımız zaman zaten akıl ve mantığa sığmadığını çok iyi bir şekilde görebiliyoruz. Biz doktorlar olarak bu olayları mantıklı görmüyoruz. İşte Türk’ün gücü gösteren bazı güvenliklerinin bir anda ortaya çıkması, anneler ağlamasından bu noktaya gelinmesi gerçekten bizleri üzmektedir. Biz bu savaşın bir an önce bitmesini istiyoruz.” Dedi.

 

GÜLAÇAR: EMEKLİ OLUP TORUN BAKIN

Büro Memur Sen Şube Başkanı Mahmut Gülaçar yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “İnşallah bu süreçte kan ve gözyaşının bitmesi için çalışırız. Üzümlü ve Kapıköy’de kaçırılan memurların serbest bırakılması, çatışma ortamının bitmesi gerektiğini belirtiyoruz. Geçenlerde bizim Memur Sen İl Başkanımız güzel bir ifade kullandı. “Ölen asker ile ölen dağdakilerin annelerinin bir araya gelmesi ile bu sorunların çözülebileceğine işaret etti.” Aynı şekilde 165 STK’nın düzenlemiş olduklarını barış yürüyüşüne katıldık. İmam Hatip Lisesi ile ilgili eleştirilere de katılmıyorum. Emin Beye bu konuda bir sitemim var. İmam Hatiplerin sayısının artması sizi rahatsız etmesin. Yaşınızı da söylediniz, bence bu saatten sonra emekli olun ve torun bakın.”

 

BERGE: KATKI SUNMANIZI BEKLİYORUZ

Ardından konuşan Bakkallar Manavlar ve Esnaf Odası Başkanı İsa Berge CHP’nin çözüm süreci ile ilgili nasıl bir metoda sahip olduğunu sordu. Berge, “Yıllardır kan ve gözyaşı var. 80 yıldır acaba CHP ne yaptı? Bununla ilgili ne yaptınız. Halkların kardeşliğini desteklemek adına acaba ne yaptınız? Onu sormak istiyorum. Van bildiğiniz üzere bir deprem gördü, hala sorunlar çözülmüş değil. Esnaf perişan. Sınır kapılarımız kapandı, herhangi bir çalışma yaptınız mı? Esnaflarımızın daha önce aldığı KOSGEB kredileri son buldu, yeni bir kredi için çalışma olmasını istiyoruz. Ama bizim için esas olan çözüm sürecidir. Halk, ‘anneler ağlamasın’ diyor. Bu meclisin bu yönde çabalamasını istiyoruz. Necip Fazıl’ın güzel bir sözü var; ‘Kökünü beğenmeyen dal, dalını beğenmeyen meyve, olgunlaşmadan çürür’ diyor. Biz aynı kökten geldik. Çanakkale’de birlikte savaştık. Bu ülkenin birlikteliğe ihtiyaç vardır. Sizlerin de CHP olarak bu sorunların çözümüne katkı sunmasını bekliyoruz” dedi.

 

DEMEZ: ÖCALAN SERBEST BIRAKILMALI

Muhtarlar Derneği Başkanı Temez Demez ülkede bir yangın olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Sizler milletvekili olarak ne istediniz de biz vermedik. Para verdik, köşk verdik, devlet istediniz verdik. Ama siz süper emeklilikten vazgeçebilir misiniz? Ama bugün binlerce çocuk ölüyor. Bütün mesele Öcalan’ın cezaevinde olmasıdır. Öyleyse bu çocukların ölmesini istemiyorsanız bu sorunu çözün. Sadece Öcalan’dan dolayı bu çocuklar ölüyorsa, bir milyon insanı öldürmekten vazgeçin, derhal serbest bırakın. Bunun yanında ayrıca sizin önünüze çıkan sorunları da çözmek için anayasayı da bir an önce değiştirin.”

 

YAŞAR: TEPKİ GÖSTERMENİZ GEREKİR

Toplantıda söz alan Gazeteci Naif Yaşar, CHP’li milletvekillerinin bulunduğu illerde Kürt halkına yönelik bir nefret dilinin olduğunu söyledi. Yaşar, “Sayın vekiller sizin oy oranlarının yüksek olduğu Antalya, İzmir, Manisa gibi illerde Kürt işçilere, yolculara, esnaflara karşı linç girişimleri var. Bu nefret diline karşı tepki göstermeniz gerekir. Biz burada asker, polis cenazelerini gözyaşı ile uğurluyoruz. Ama Varto’da çocuklarımız çırılçıplak edilip cesetlere basıldığı zaman CHP hiç ses etmiyor. Bu da size karşı ön yargıya yol açıyor. CHP’nin Van’da sadece yüzde birlik oy oranı varsa, bunun düşünülmesi gerekir. Mahallelerde çatışmalar var, tanklar giriyor. Bunları dile getirin istiyoruz.” Dedi.

 

AYKAÇ: CHP HALKI DİNLERSE OY ALIR

Toplantıda konuşan Gazetemizin Grup Medya Başkanı Ömer Aytaç Aykaç ise bölgede son yıllarda siyasette yeni bir dönemin başladığını söyledi. Aykaç şu ifadeleri kullandı: “HDP’nin bölgede oy oranı ciddi anlamda arttı. Buradaki insanların tek talebi barış. Son genel seçimlerde buradaki insanlar HDP’yi tercih etti. Türk Bayrağı ile HDP’nin mitingine gidildi. CHP’nin de bu tabloyu iyi değerlendirmesi gerekir. Depremin ardından yaşadığımız sorunlarımız var. Vergiler birikti, vergi terkini talepleri karşılık bulmadı. Van, iktidara oy vermediği için mi oldu? İmar sorunu, çevre yolu, sahil yolu durdu. Van’daki yatırımlar durdu. Devletin Van’dan elini çektiği söylendi. Yani siyasi tercihten dolayı cezalandırılıyorsa bu halk, yanlış şeyler yapılıyordur. Vergi terkini ve diğer talepler HDP ve CHP tarafından gündeme getirildi, ama Ak Parti’nin çoğunluğunun olduğu komisyonlar tarafından reddedildi. Bence CHP bundan sonra halkı dinlerse bölgede iyi bir oy alır.”

 

ŞEN: SAVAŞ KADINLARLA ANCAK SON BULUR

Toplantıya katılan ve söz hakkı alan CHP’nin bir önceki İl Başkanı Cemal Şen son zamanlarda bölgede ve kentte yaşananları nasıl anlatacağını bilmediğini ifade etti. Şen, “Son zamanlarda insanlar bir birine düşman ilan edildi. Buradaki durumu nasıl anlatacağımı gerçekten bilmiyorum. Türkiye’nin doğu ve güneydoğusunda ciddi bir savaş var. Bunu inkâr edemeyiz. Kentler, kasabalar, ilçeler abluka altına alınıp, giriş-çıkışlar kapatılıp insan avına çıkılıyor. Silvan’da, Lice’de, Şemdinli’de insanlar katlediliyorsa, bu kanda bizim de sorumluluğumuz ve payımız var. Bu kirli savaşı durduracak tek güç kadın gücüdür. En çok acı çeken, en çok ağıt yakan annelerdir. Bu yüzden bu kanı ancak kadınlar durdurabilir. Mem û Zin filminde kadın nasıl elindeki beyaz mendili attığında kavga bitiyordu, bu savaşta da ancak böyle bir strateji yürütülebilir. Büyün anneler bir araya getirilmelidir. Savaş ancak böyle son bulur.” Sözlerine yer verdi.

 

ŞEKER: GAFFAR OKAN GİBİ OLMALIYIZ

STK ve basın mensuplarının yaptıkları konuşmaların ardından milletvekillerinden ilk olarak İstanbul Milletvekili Ali Şeker söz aldı. Şeker’in konuşmasında en büyük tepkisi iktidar partisi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’aydı. Şeker şu ifadeleri kullandı: “Sorunların barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerekiyor. Barışın olması için 80 darbesinin anayasasını değiştirmeliyiz. Yine parlamentodaki sistem değişmeli. Liderler veya Sarayın emrindeki vekillerle olmaz. Savaşların olmaması için çabalamalıyız. Nasıl ki Emniyet Müdürü Gaffar Okan kendisini Diyarbakırlılara sevdirdiyse, biz de bu halkla iç içe olmalıyız. Olaya sadece şehit cenazeleri üzerinden yaklaşmıyoruz. Şehitler de bizim şehidimiz, burada öldürülen gençlerde bizim gencimiz. Patlamada kaybettiğimiz çocuklar da bizim çocuklarımız. Bunun bir sebebi var. Seçimlerde başarılı olamayan bir yapı, ölümlere ‘gel gel’ yapıyor. Biz de barışa ‘gel’ demeliyiz.”

 

SAĞLAR: VAN’IN SORUNU TÜRKİYE’NİN SORUNUDUR

Konuşmaların ardından kürsüye çıkan CHP milletvekilleri, kentin sorunlarının aslında Türkiye’nin sorunları olduğunu belirttiler. Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, bir siyasi parti olmalarına rağmen Van’a siyasi bir parti çalışması için gelmediklerini söyledi. Sağlar, CHP’nin 15 yıldır bir öz eleştiri yaparak bu bölgeden çekildiğini ve yeterince bu bölgedeki insanlara, olaylara katkıda bulunabilecek bir yapıyı oluşturamadığını etti. Sağlar, “Bu bizim hatamız, bir öz eleştiri, ama bundan böyle CHP’nin anlayışı ve özellikle Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan süratle çıkabilsin doğrultusundaki kararlığı, bizim bu yörelere, sizlere ve sizlerle birlikte daha fazla olacağımızı şimdiden açıklamak isteriz” Dedi. Van’ın sorununun aslında Türkiye’nin sorunu olduğunu ifade eden Sağlar son olarak şunları kaydetti: “Türkiye’nin demokratikleşmesi, insan haklarına, insana saygı duyulabilmesi için en önemli sorunlardan bir tanesi. Bunu iyi anlatmalıyız. Doğru anlatamadığımız için batı ile doğunun, güney ile kuzeyin arasında fark oluşmaya başladı.”


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim