Bitlis'in Hizan ilçesinde devlet desteğiyle kurulan modern çilek bahçeleri, maddi imkânı bulunmayan 3 çiftçi için gelir kapısı oldu.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından yürütülen "Çilek Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında ilçede, ihtiyaç sahibi çiftçiler için çilek bahçeleri oluşturuldu. Proje kapsamında 3 çiftçi, birer dekarlık alanda organik çilek üretmeye başladı.

 

SYDV Müdürü Mustafa Korkmaz, yaptığı açıklamada, söz konusu projeyi, maddi gücü yeterli olmayan çiftçilere imkan sağlanması, az bir alandan yüksek verim alınması ve çilek yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla yaşama geçirdiklerini söyledi. Proje kapsamında kurdukları çilek bahçelerinin ürün vermesine sevindiğini belirten Korkmaz, projenin bu çiftçiler için gelir kapısı olduğunu ifade etti. Korkmaz, şöyle konuştu: "Vatandaşları üretime sevk ediyoruz. Vatandaşlarımıza yönelik projeler hazırlayarak yardım sunuyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile iş birliği içinde Gayda köyünde ikamet eden bir vatandaşımıza malçlama yöntemiyle çilek bahçesi kurduk. Önceden yardımlarla geçinen vatandaşımız şimdi çilek üretip satıyor. Yardımlara muhtaç kalmadan ailesine bakma imkanı buldu."

 

"YARDIMA MUHTAÇKEN İŞ SAHİBİ OLDUM"

Gayda köyünde ikamet eden Alaattin Yaygaç da SYDV ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün hazırladığı projeyle iş sahibi olduğunu söyledi. Ayağı sakat olduğu için ağır işlerde çalışamadığını dile getiren Yaygaç, "Artık kendi bahçemde çilek yetiştirip aileme bakıyorum. SYDV Müdürümüz ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürümüz ile ziraat mühendisleri bahçemde analiz yaptı. Bu toprakta iyi çilek yetişeceğini ve burada bana çilek bahçesi kuracaklarını söylediler. Sağolsunlar kendileri gelip çalışarak, bana bu çilek bahçesini kurdu." dedi.

 

Ayağının geçirdiği iş kazası nedeniyle sakat kaldığını ve aldığı yardımlarla geçimini sağladığını ifade eden Yaygaç, şunları kaydetti: "Yardıma muhtaçken iş sahibi oldum. Bu yıl çilek bahçesinden çok güzel verim aldım. 5 tona yakın çilek çıktı. Topladığım çilekleri satarak ailemin sıkıntılarını giderdim ve artan parayla sera açmayı düşünüyorum. Bana bu yardımları yapan Hizan Kaymakamlığına, SYDV ve Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlerine ve personeline teşekkür ediyorum." 

Editör: TE Bilisim