Bir dönem Van’da gündemden hiç düşmeyen işten çıkarılan İŞKUR işçilerinden birisi Süleyman Yiğit... Van onu yeniden iş sahibi olması için verdiği mücadeleden tanıyordu... Ve elindeki bir kuru ekmek ile ‘ekmek’ mücadelesi vermesinden... İşten çıkarıldıktan sonra çalmadıkları kapı, gitmedikleri siyasetçi, bürokrat kalmadı. Ama ne Yiğit ne de onun gibi ihtiyaç sahipleri ‘ekmek’ mücadelesini kazanamadı. Eylemlerinde gaz yedi, sokaklarda süründü ama ekmeğini hiç elinden bırakmadı. İşsiz ama başını koyacak bir barakası olan Yiğit, şimdi onu da yitirdi. Ne elinde ekmeği, ne oturacak bir evi var...

 

Daha önce ekmek parası için çektiği acılarla gündeme gelen İş-Kur işçisi Süleyman Yiğit bu seferde evsizlik ve çaresizlikle gündemde... Belediyenin konteynerlerinde çıkarılan Yiğit şimdi ise beş parasız gece kondu da yaşıyor. 2011 yılında Van’da yaşanan büyük depremlerin ardından Vanlı vatandaşların çoğu çaresizlik yaşadı, evsiz kaldı ve ekmek parası kazanmak için her işi yaptı. İşte bu isimlerden bir tanesi de İş-Kur işçilerinden Süleyman Yiğit. Yiğit daha önce hatırladığınız gibi İş-Kur eylemlerinde gündeme gelmiş ve ekmek parası için canını dişine katmıştı. İş-Kur işi bittikten sonra işsiz kalan Yiğit, şimdi ise hem işsizlik maaşında oldu hem de kaldığı yerden kovuldu. Belediyenin konteynerlerinde kalan Yiğit oradan da çıkarıldı. 4 Çocuk babası Yiğit, ailesiyle beraber gece kondu bir evde yaşam mücadelesi verirken, yaşadığı bu çileler ise her gün ona dert olmaya devam ediyor. İşte gazetemize konuşan o cefakâr, mağdur ve her şeye rağmen yaşama tutunan Süleyman Yiğit...

 

YİĞİT: BELEDİYE BENİ KONTEYNERDEN ÇIKARDI

Deprem döneminde büyük çileler çektiğini ifade eden Süleyman Yiğit, belediyenin konteynerinden çıkarıldıktan sonra gece kondu da yaşamaya başladı. Yiğit gazetemize şu açıklamaları yaptı: “Yine aynı yerimizde çadır kurduk ve çadırda uzun bir süre kaldık. O dönemlerde hiç kimse kalmadı burada. Büyük bir mücadele verdik o yıllarda. Deprem döneminde durumu iyi olanlar hepsi gitti. Bizim gibi durumu iyi olmayan fakir aileler ise kaldı. Deprem döneminde İş-Kur’a başvurdum ve İş-Kur elemanı olarak çalıştım. Yağmur, kar, çamur demeden çalıştım, çabaladım ekmek paramı kazandım. Belediyenin kurmuş olduğu konteynerde kaldık. 3-4 ay sonra orada kaldık. Ardından belediye bize çıkın dedi. Bize çıkın deyince bizde çaresiz kaldık ve çıkmak zorunda kaldık. Biz çıktıktan sonrada Suriye’de yaşanan savaştan dolayı Türkiye’ye gelen Rojavalılar bu evlere yerleştirildi. Ben o zaman çok itiraz ettim ama dinletemedim. Ben kendilerine madem belediye yoksullara, durumu iyi olmayanlara sahip çıkıyor, önce bize sahip çıksın dedim. Bu dediğim onların çok zoruna gitti ve yağmurun yağdığı bir günde bize çıkın dediler bizde çıkmak zorunda kaldık.”

 

O EKMEK BOĞAZIMDA KALIR...

Defalarca belediyeye gittiğini ifade eden Yiğit her zaman eli boş döndüğünü söyledi. Yiğit, “1 yılı aşkın bir zaman oldu belediye bizi o konteynerlerden çıkaralı. Sizin anlayacağınız zamanında bizi oradan çıkardılar. Bir ara oraya gittim. Şimdi orada yaşayanlar, ‘Kimse bizim içimize gelmesin’ diyorlar. Resmen bağımızdan kovulur hale geldik. Belediyeye defalarca gidip geldim, sorunumu ve yaşadığımız zorlukları anlattım. Ama yardımcı olmadılar...”

 

“BELEDİYEDEN DEFALARCA KOVULDUM”

Belediyeye defalarca gittiğine vurgu yapan Yiğit, her seferinde kovulduğunu belirtti. Yiğit, “4 çocuğum var henüz hiç biri okuma yaşına gelmedi. Okuma yaşına geldikleri zaman nasıl okutacağım bilmiyorum. Çocuklarımın çok okumasını istiyorum ama bakalım nasıl olacak. Emin olun ki belediye ve diğer tüm kurumlar zenginlere bir şeyler yapıyor. Garibanlara yardım eden, bir yardım eli uzatan yok. Defalarca gidip geldim belediyenin sosyal yardımlaşma bölümü, beni kovdular. Az önce belirttim zaten bana söylediklerini. İşten çıkarıldıktan sonra kömür ve odun alabildim. Şimdi kışın ortasında 2-3 torba kömürüm kalmış, biraz odunum kalmış oda bitti bitecek. Ne yapacağız bilmiyorum.” Şeklinde konuştu.

 

YİĞİT: İŞSİZLİK MAAŞIMI DA ALAMIYORUM

Yaşadığı evin tapusu olmadığını ve gece kondu da yaşadığını dile getiren Yiğit, eskiden aldığı işsizlik maaşını da artık alamadığını söyledi. Yiğit şu ifadelere yer verdi: “Şu anda gece konduda yaşıyorum. Yaşadığım evin tapusu yok. Yapmış olduğum gecekondu da yaşama mücadelesi veriyorum. Daha önce İş-Kur’da çalışıyordum. Oradan da bizi çıkardılar. Şu an hiçbir işim yok, boş boş oturuyorum. İşsizlik maaşı alıyordum. Ona da bir şeyler yaptılar, şimdi o maaşı da alamıyorum. Giriş-çıkış yapıldığını bana söyledi bende hiçbir şekilde giriş çıkış yapmadım. 3 ay çalıştıktan sonra işimiz bitti ve bende işsiz kaldım. Bu işinde arkasını bırakmayacağım. Bir işsizlik maaşım vardı. Oda olmazsa zaten çocuklarıma bakamayacağım. Kış ayındayız. Ne suyumuz var, ne kömürümüz nede başka bir şeyimiz. Yakınlarda akraba evleri var oralara gidip su getiriyoruz kendimize. Hiçbir şekilde yardım falan almıyoruz.”


ŞEHRİVAN YAŞAM: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim