İpekyolu Belediyesinin düzenlenmiş olduğu “Cinsel Şiddet Sustukça Artar, Hadi Konuşalım” konulu Atölye çalışmasına, Van Büyükşehir Belediyesi ile tüm İlçe Belediyelerin Kadın ve Aile Politikalar Müdürlüğüne bağlı kadın personeller katıldı.

 

İpekyolu Belediyesi, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Kadın–Erkek Eşitlik Komisyonu ile Kadın Komisyonu tarafından ortak organize edilen “Cinsel Şiddet Sustukça Artar, Hadi Konuşalım” konulu atölye çalışması düzenlendi. Van TSO binasında düzenlenen  atölye çalışmasının ilk günü, HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe, DBP İpekyolu ilçe Eşbaşkanı Rojbin Bor, İpekyolu Belediyesi Eşbaşkan Vekili Beritan Tayan ve İpekyolu Belediyesi Eşbaşkan yardımcısı Nermin Unat, ile ilçe belediyeler Kadın Politikaları Müdürlük personelleri ve Kadın Yaşam Merkezi Sosyal Meslek Çalışanlarının katılımıyla başladı.

Özgökçe, “Kadına yönelik her türlü şiddet aslında sadece kadının sorunu değil, bir bütün olarak toplumun sorunu.” Dedi.

 

Atölyede açıklama bulunan, HDP Van Milletvekilli Bedia Özgökçe “Farkındalık yaratan farkındalık yaratmaya yönelik yapılan her etkinliği önemsiyoruz. Biz yıllarca bu konuların konuşulması gerektiği konusunda ne çok acılar yaşadığımızı hepimiz tanık olduk. Ne yazık ki bu devasa problem alanı içerisinde en çok mücadeleyi yürüten yine biz kadınlarız. Zorunlu olarak da farkındalık yaratmak bize düşmüş, Oysa kadına yönelik her türlü şiddet aslında sadece kadının sorunu değil bir bütün olarak toplumun sorunu, Biz yıllarca mücadele alanlarında en genel başlığıyla kadın hakları olarak kullanıyorduk, Ama kadına yönelik her şiddet alanında hukuku düzenlemeler yapılsın, cinsel şiddet mağduru kadın haklarının yasal güvenceye alınmasını talep ediyoruz. ”Diye konuştu.

 

İki gün boyunca devam eden ve Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği Gönüllüsü Hilal Esmer tarafından verilen eğitimde, ilk gün; Cinsel Şiddet: Tanımı Biçimleri Kavramlar ve Mitler, Cinsel şiddet deyince ne anlıyoruz? Toplumsal olarak neyi algılıyoruz? Gerçekte nasıl? Cinsel Taciz, Fail, mağdur, saldırgan, kurban, sapık, canavar, pedofili, rıza, rıza inşası, beyan, ifşa ve diğerleri, gibi ifadelerin kullanımı ve karşılığı, Cinsel şiddeti sorgularken dikkat etmemiz gereken önemli noktalar, Kullanılan görsel materyalde iyi ve kötü örnekler gibi konu başlıklarına yer verilirken, ikinci gün ise; Cinsel istismar: Koruyucu-Önleyici Yaklaşım, Çocuğa yönelik hak temelli yaklaşım: Ebeveynlere, Öğretmenlere ve yetişkinlere düşen sorumluluklar, Çocuklarda/ergenlerde cinsel gelişim sürecinin desteklenmesi: neden ve nasıl desteklenmeli?,Cinsel istismara karşı koruyucu-önleyici yaklaşım nasıl olmalı?, Cinsel istismar: tanımı, biçimleri, mitler (yanlış inanışlar), Cinsel istismar vakalarında yetişkinlerin sorumlulukları: Vaka örnekleri üzerinden bilgilendirme ve tartışma gibi konu başlıklarına anlatılarak atölye çalışması sonlandırıldı.

Editör: TE Bilisim