Van'ın Çatak İlçesi'nin Narlı Mahallesi'nden perşembe sabahı koyun sürülerini alarak Bezirgan Yaylası'na giden ve bölgede başlayan kar yağışının ardından bir daha haber alınamayan 9 çobana, sabah saatlerinde ulaşıldı. Kaymakam Uhut Emre Koyuncu ile Van İl Jandarma Komutanı Jandarma Pilot Kurmay Albay İrfan Kızılaslan'ın da katıldığı arama çalışmalarında, çobanların yeri tespit edildi ve onlara helikopterle ulaşılarak kumanya verildi.

 

Çatak'a yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan Narlı ve Sugeldi mahallelerinden havaların düzelmeye başlaması üzerine perşembe günü sabah saatlerinde 9 çoban 1800 koyundan oluşan sürüleriyle Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesi yakınlarında bulunan Bezirgan Yaylası'na çıktı.

Sürekli çobanlarla irtibat halinde olan köylülerin aynı günün akşam saatlerine doğru başlayan ve şiddetini artıran kar yağışının ardından irtibatları kesildi.

 

HAVADAN VE KARADAN ARAMAYA KAR ENGELİ

Yayladaki çobanlara ulaşılamaması üzerine, köylüler hemen jandarmayı arayarak yardım istedi. Bunun üzerine jandarma ekipleri, AFAD ve UMKE ekipleri ile birlikte Narlı Mahallesi'ne gelerek bölgeye hareket etti. Arama çalışmalarına destek vermesi için ayrıca helikopter istendi. Ancak bölgede etkili olan yoğun kar yağışı ve sis helikopterin bölgeye gitmesine engel oldu. Bunun üzerine UMKE ekipleri bölgeye yürüyerek gitmeye başladı. Ancak bölgedeki olumsuz hava koşulları yüzünden UMKE ekipleri de akşam saatlerinde geri dönmek zorunda kaldı.

 

HELİKOPTERLE ARAMA YAPILDI

Çalışmalara sabah saatlerinde yeniden başlandı. AFAD ve UMKE ekipleri bölgeye yönlendirilirken, Van Jandarma Komutanlığı'ndan da helikopter desteği istendi. Helikopterle yapılan aramalara, Çatak Kaymakamı Uhut Emre Koyuncu ile İl Jandarma Komutanı Jandarma Pilot Kurmay Albay İrfan Kızılaslan da katıldı. Harita üzerinde yapılan planlamaya göre havalanan helikopter kısa bir aramanın ardından çobanların ve koyunların bulunduğu bölgeyi tespit etti.

 

ÇOBANLARA KUMANYA VERİLDİ

Kaymakam Koyuncu ile İl Jandarma Komutanı Jandarma Pilot Kurmay Albay İrfan Kızılaslan'ın da yer aldığı helikopter, çobanların bulunduğu bölgeye indi. Çobanların herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığını öğrendikten sonra, bölgenin karlı olması nedeniyle, onlara yeterli kumanya bırakıldıktan sonra helikopter bölgeden ayrıldı. Çatak Kaymakamlığı, Jandarma, AFAD ve UMKE ekipleri tarafından yürütülen çalışmaların başarıyla tamamlandığını belirten Sugeldi Mahallesi Muhtarı Baki Öcal da yetkililere teşekkür etti. Muhtar Öcal, "Yürütülen çalışmalar sayesinde çobanlarımıza ulaştık. Emeği geçenlere, valimize, kaymakamımıza, jandarma komutanımıza çok teşekkür ediyoruz. Her türlü imkan seferber edildi. Allah devlete zeval vermesin" dedi.

Editör: TE Bilisim