Van'da Urartu Göz Uzmanı Opr. Dr. Özgür Bülent Timuçin, çocuğun yaşına uygun olmayan, dikkat çeken, janjanlı gözlüklerden uzak durulması gerektiği uyarısında bulundu. 


Açıklamalarda bulunan Urartu Göz Uzmanı Opr. Dr. Özgür Bülent Timuçin, çocuklarda gözlük çerçevesi seçimi konusunda uyarıda bulunarak, “Çocuğun yaşına uygun olmayan, dikkat çeken, janjanlı gözlüklerden uzak duruyoruz. Amacımız çocuğa faydalı olmak, modayı takip etmek değil” dedi.


Göz hekimleri olarak çoğu zaman gözlük çerçevesi seçiminde ailelere özel önerilerde bulunduklarını belirten Opr. Dr. Timuçin, “Bu durumda seçim aileye, çocuğa veya optik market çalışanına kalıyor. Sonuçta ise bazen uygun olmayan gözlük çerçeveleriyle karşılaşıyoruz. Bu konuda dikkat edeceğimiz bazı noktalara kısaca değinmek istiyorum. Eğer reçete edilen mercek yüksek değerliyse bu durumda mercek kalın olacaktır. Bu tip kalın merceklerde daha küçük gözlük çerçevesi tercih edilmelidir. Bu şekilde mercek kalınlığını, mercek kaynaklı yansımaları ve bozulmuş etraf görmeyi azaltmış oluruz. Ancak küçük çerçeve, gözü dışarıda bırakacak kadar küçük olmamalıdır. Çocuğun yaşına uygun olmayan, dikkat çeken, janjanlı gözlüklerden uzak duruyoruz. Amacımız çocuğa faydalı olmak, modayı takip etmek değil. Ancak çocuğun ilgisini çekmek için, cam rengi ışıkta kararan fotokromik lensleri kullanabiliriz” diye konuştu.


Günümüzde yeni üretilen metal içerikli çerçevelerin de plastiğin sağladığı güvenliği sağlayabildiğinin altını çizen Timuçin, “Bir diğer konu ise gözlük çerçeve materyalinin plastik veya metal olması hususudur. Önceleri güvenlik kaygılarıyla plastik çerçevede ısrar ederdik. Ancak günümüzde yeni üretilen metal içerikli çerçeveler de plastiğin sağladığı güvenliği sağlayabiliyor. Sadece bazı çerçeve materyallerindeki nikel içerik bazı hassas ciltlerde alerjiyi tetikleyebiliyor. Materyal ile ilgili en sık yaşadığımız sıkıntı burun bölgesi gelişmemiş çocuklarda plastik çerçevenin kayma sorunudur. Metal çerçevelerde bu sorun burun pedleri ile çözülebilmektedir” şeklinde konuştu.



“Çerçeve mutlaka göze tam oturmalıdır”

Çocuklarda gözlük çerçevesinin göze tam oturması gerektiği önerisinde bulunan Timuçin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Örneğin gözlük ile şaşılık tedavisi yapılan bir çocuğun gözlüğünün gözüne uygun olmaması halinde tedavi başarısızlığı yanında tedavi yanlış dahi yönlenebilmektedir. 2-5 yaş arası çocuklarda çerçevenin göze tam oturmasının yanında gözü sıkmaması ve gözden kolaylıkla düşmemesi de gerekir. Bu yaş grubunda seçilecek gözlük çerçevesinde sap kısmının kıvrımlı kısmı kulağı iyice sarmalıdır. Diğer bir alternatif ise gözlük saplarının başın arkasından bağlanmasıdır. Son olarak gözlük sapı ile gözlük çerçevesi arasındaki menteşenin esnek olanı tercih edilmelidir. Esnek menteşe, her ne kadar maliyeti arttırsa da özellikle 5 yaş altı çocuklarda çerçevenin ömrünü uzatmaktadır.”

Editör: TE Bilisim