2010 yılında Belediye meclisinde alınan karar ile 2011 yılında temeli atılan Van’ın çok katlı otoparkı halen temeli atılmış ve çürümeye terk edilmiş durumda bekliyor. 2010 yılı Nisan ayı meclis toplantısında Başkan Bekir Kaya tarafından Van’da en çok eksikliği hissedilen otopark sorunu ele alındı ve yapımına karar verildi. 2011 yılında temeli atılan çok katlı otopark yaklaşık 4 yıldır kaderine terk edildi. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri yaptığı açıklamada, katlı otoparkın önümüzdeki hafta yeniden ihalesinin yapılacağı belirtti.

 

2010 yılında Van Belediye Meclisi, kentin trafiğine katkı sağlaması için çok katlı otopark yapma kararı aldı. 2010 yılında Başkan Bekir Kaya başkanlığında bir araya gelen meclis, Van’da en çok eksikliği hissedilen otopark sorununu ele aldı. Otopark sorununun çözümü için Şerefiye Mahallesinde bulunan 6 bin metrekarelik bir alanda yap işlet devret modeli ile 6 katlı bir otoparkın kurulması çalışmalarına başlandı. 2011 yılında kentin en büyük çalışmalarından biri olan çok katlı otoparkın temeli atıldı. 2011 yılında hızlı başlayan inşaat sonradan kaderine terk edildi.  

 

HAYALLER BAŞKA BAHARA!

Yaklaşık 4 yıldır beklemede olan ve çürümeye terk edilen çok katlı otoparkın ne zaman tamamlanacağı tartışılırken, ihaleyi alan firmanın depremler sonrası iflas ettiği belirtildi. İhaleyi alan firma 2011 yılında yaşanan depremin ardından birçok işi yarıda bırakarak iflas bayrağını çekti. Firmanın Van’da aldığı en büyük işlerden biri de Belediyenin çok katlı otoparkıydı. Firma iflas ettikten sonra birkaç kez harekete geçen Belediye, otopark ihalesini yeniden yapmaya çalıştı. Ancak daha önce 2014 yılında tamamlanacağı söylenen, hatta 2014 yılında yapılan bir toplantıda, “Kentin trafik sorununu çözmek amacıyla belediyemiz tarafından 2015 yılı içerisinde çok katlı ve normal otoparklar yaparak, halkın hizmetine sunulacak.” Bile denildi. Tüm bu söylemlere rağmen bir türlü tamamlanamayan katlı otopark çürümeye terk edildi.

 

YENİDEN İHALEYE ÇIKIYOR

2015 yılının ilk yarısı da geri de kalırken, halen katlı otopark yerinde sayıyor. Yıllardır kentin trafiği tartışma konusu ulurken, kentin en büyük sorunu olan otopark sorunu ise yıldan yıla aktarılıp duruyor. Yıllardır çok katlı otopark projesini bir türlü hayata geçiremeyen Büyükşehir Belediyesi yeni bir açıklama yaparak projenin tamamlanacağını belirtti. Büyükşehir Belediye yetkilileri, projede bazı değişiklikler yapıldığını ifade ederek şu açıklamayı yaptı: “Makine ve elektrik revize projeleri yeniden revize edildi. Çalışmalarımız devam ediyor. Bu hafta ve ya önümüzdeki hafta yeniden ihaleye çıkacağız. Tekrardan ihaleye çıkacağız. Daha önce 2 kez ihaleye çıktık. Ancak kimse ihaleye girmek istemedi. Bizlerde buranın makine ve elektrik projelerini yeniden revize ederek Belediye Eş Başkanlarımızla görüştük. Büyükşehir Eş Başkanlarımız burayı Büyükşehir olarak yapma kararı aldı. Tüm çalışmalarımız tamamladı, bu hafta veya önümüzdeki hafta yeniden ihaleye çıkarak bu projemizi tamamlayacağız.”

 

KENTE YAKIŞMAYAN GÖRÜNTÜ!

4 yıldır kaderine terk edilen otoparkın çevresinde esnaflık yapan vatandaşlar da, inşaatın tamamlanmasıyla katlı otoparkın kente katkı sağlayacağını ifade etti. Çevre esnafı temeli atıldıktan sonra kaderine terk edilen otoparkın kente yakışmadığını söyledi. İnşaatın bitmesinin kente katkı sağlayacağını ve kirlilikten kurtulacağını belirten esnaf, “Bizler esnaf olarak kirli görüntüden kurtulmak istiyoruz. Bu katlı otopark kentin trafiğine de katkı sağlayacak. Daha önceleri burası çok karışık bir yerdi. Otopark yapımına başlandığında buraların düzene gireceğini düşündük. Fakat bitmeyen inşaat yüzünden burası daha da karışık bir yer hale geldi. Bir an önce buranın tamamlanması gerekiyor. Tamamlandığı taktirde hem sokaklar hem de kent trafiği büyük bir dertten kurtulacak. Bakın park sorunundan dolayı araçlar buralarda kaldırımlara park ediyor. Küçük bir boşluk bulan hemen park açmaya çalışıyor, böyle olunca düzen daha da bozuluyor. Artık müdahale edilmesi gerekiyor. Çok katlı otoparkın bitmesi artık kaçınılmazdır. Bu kötü görüntüler kentimize yakışmıyor.” Dedi.

 

HAYALLER 4 YILDIR BEKLİYOR!

Öte yandan 2011 tarihinde temelleri atılan o tesis tamamlanmış olsaydı bugün Van’ın en büyük sorunu olan otopark sorununa kısmen de olsa çözüm üretilmiş olacaktı. Zira 2011 yılında temel atma töreninde konuşan Van Belediyesi Fen İşleri Müdür yardımcısı Bekir Kıran, otoparkın 5 bin 350 m2 alan üzerinde, zemin katı alışveriş merkezi, en üst kat 1500 kişilik çok amaçlı konferans salonu, kongre merkezi ve kokteyl alanı olarak tasarlandığını söylemişti. Kıran o otopark ile ilgili olarak ayrıca şu bilgilere yer vermişti; “Bu tesisle birlikte büyük bir sorun haline gelen trafik sorununda önemli bir rahatlama gelecek. İnşaat 750 gün içerisinde bitirilecek. Tesisimizin yaklaşık maliyeti 20 milyon TL’dir. Bu maliyet yüklenici firma tarafından karşılanacak ve 30 yıl boyunca bunun karşılığında belediyeye arsa kira bedeli olarak ise 3 milyon 800 bin TL ödeyecek. Ayrıca tesisin bitimi ile birlikte konferans salonu, 2 adet dükkan ve 1 katında ise belediyenin hizmet alanı olarak belediyeye tahsis edilecek.”

 

GÖZLER BÜYÜKŞEHİR’DE

Belediyesinin ihaleye çıkardığı çok katlı otopark projesinin yanında özel teşebbüs ile oluşturulan proje ile aynı tarihte başlatılan ve 2 yıl içerisinde tamamlanan şehir merkezindeki diğer otopark az da olsa ilgi çekmeye başladı. Şimdi gözler yeniden Van Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı çok katlı otoparka çevrildi. Zira Bekir Kaya ve ekibinin 2011 yılında büyük bir özveriyle üzerinde durduğu o çalışma yeniden sahiplenilmeyi bekliyor. Otogar projesi ile birlikte belediyenin ‘yapamadığı’ iki projeden birisi olan o projenin hemen ihale edilip bitirilmesinin kentte otopark ve trafik anlamında ciddi bir rahatlama yaşatacağı ise herkesin ortak beklentisi. 


ŞEHRİVAN ÖZEL – ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim