Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, açıklama yaptı.

Kalın'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle;

Bu aziz millet, elinde bir bayrakla bu darbeyi püskürttü. O gece yaşananları asla unutmayacağız ve unutturmayacağız. Bu kapsamda yakın bir zamanda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bizzat Cumhurbaşkanımızın katılımıyla bir organizasyon düzenlenecek.

Darbenin kötülüğü hakkında konuşup, darbeciler hakkında bir şey söylemeyen bazıları var. Sivil insanlara ateş açanlar var, helikopterlerden sivilleri vuranlar var. Bu darbeyi planlayan ve uygulayan insanlar var. Sokaklarda gördük işte, o helikopterleri kimler kullandı, o F-16'ları kimler kullandı.

"İKİNCİ GİRİŞİM OLABİLİR"

Bizim yönetmemiz gereken çok süreç var. Aceleci karar vermiyoruz. Detayların ortaya çıkması gerekir. Eş zamanlı olarak ikinci darbe girişimi olabilir mi? Bunlar ihtimal dışı değildir... Gerekli tedbirleri almak zorundayız. Ayrıca PKK ve DAIŞ tehditleri var. Bunlara karşı güvenlik birimlerimiz teyakkuzdalar. 

"KAYIP UÇAK YOK"

Askeriyemizin envanterinde kayıp ulaşılamamış herhangi bir uçak vesaire yok. Hepsi kontrol altında. 15 Temmuz gecesi yaşananları düşündüğünüz zaman her şey beklenebilir. Kaos ortamları yaratacak eylemlere yönelebilirler. PKK'yı, DAEŞ'i Türkiye'nin üzerine salabilirler. Bu ihtimallere karşı teyakkuz halindeyiz.

"70 savcı soruşturma için çalışıyor"

Soruşturmayla ilgili 70 tane savcımız, gece gündüz demeden çalışıyor. Büyük bir titizlikle, hakikaten darbeye bulaşan isimleri tespit etmeye çalışıyorlar.

"RAPOR HALİNE GETİRİLECEK"

Bu dönemde bir çok şey yaşandı. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu olaydan daha sonra haberdar olduğunu söyledi. İlk gelen istihbarat üzerine zaten ilgili birim ve kurumlarımız harekete geçti. Bunlar da tam detaylı çalışmalarını yaptıkları zaman, tablo daha net ortaya çıkacak. İstanbul ve Ankara merkezli olarak bir hareketlilik var, ama bunun bütünüyle ortaya çıkması zaman alıyor. Bu gecikmenin neden kaynaklandığı rapor haline getirilecek.

Bu gözü dönmezler suikast eylemlerine girişebilirler. Bu darbeden sonra ortaya çıkan milli birlik ve beraberlik tablosu Türkiye için hakikaten gurur vericidir.

"OHAL KARARI NORMAL"

Ülkede darbe girişimi olmuş, OHAL ilan edilmesi son derece normal. Ancak birileri bunu kullanmaya çalışıyorlar. Fransa OHAL ilan etti, kimse sorgulamadı.

"TİYATRO DEMEK, 11 EYLÜL'Ü ABD YAPTI DEMEKLE AYNI"

Şimdi bir takım çevreler, bu girişim için tiyatro diyorlar, ilginçtir FETÖ lideri de aynısını söylüyor. Bir kere bu, bu millete saygısızlıktır. Bunlara tiyatro demek, 11 Eylül'ü ABD yaptı, ya da Paris saldırılarını Fransa yaptı demekle aynı şey.

İlk görüşme Yunanistan'la oldu

Darbe girişiminin ardından ilk görüşme, Yunanistan Başbakanı ile oldu. Bu görüşmenin sebebi de, Yunanistan'a kaçan FETÖ'cü subaylar için yapıldı.
Genelkurmay Başkanı Hulus'i Akar'a, "Seni Gülen'le görüştürelim, ikna etsin" dediler.

Gülen'in iadesi

Darbeyi FETÖ'nün yaptığına ilişkin delillerin bir bölümü ABD'li yetkililere ulaştırıldı. Fetullah Gülen 'şüpheli' sıfatıyla isteniyor. Şüpheli olarak iadesi için gerekli hukuki zemin oluştu. Ben ABD'li mevkidaşlarımıza soruyorum, ABD vatandaşı bile olmayan birinin sizin için iadesi neden bu kadar mesele haline geliyor? Gülen darbe ile ilgilimiz yok diyor ama kodlu mesajlar veriyor.

Editör: TE Bilisim