Muş’un Malazgirt ilçesindeki bir firma, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’ndan (DAKA) aldığı hibe destekle daha önce Konya’da işlemesini yaptığı malzemeleri artık kendi atölyesinde imal ederek bölge illerine satıyor.

2007 yılında kıt imkanlarla kendi atölyesini kuran Hanay Tarım Aletleri imalatçısı Erhan Hanay, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın 2009 yılında Malazgirt’te yaptığı duyurularla ‘Tarım Arabaları İmalatında Kapasite Artırma, Sürekli Üretim Sistemini Kurma Projesi’ adlı bir proje hazırladı. DAKA Yönetim Kurulu’nun onayladığı projenin ardından KOBİ Mali Destek Programı (MDP) kapsamında 66 bin 487 TL hibe desteği aldı. Erhan Hanay, DAKA’dan aldığı destekle Malazgirt’te tarım malzemeleri üretiminin yapıldığı TARMİS Sanayi Sitesi’ndeki işyerinde makine ve ekipman sayısını artırdı. Hanay, aldığı son teknolojik makinelerden sonra daha önce Konya iline sipariş verdiği römorkları bu kez kendi atölyesinde yapmaya başladı. DAKA desteğiyle üretim ve istihdam kapasitesini artıran Erhan Hanay, “2007 yılında demir doğrama işiyle uğraşıyordum. DAKA’dan uzmanlar Malazgirt’e gelerek üretim yapan firmalara verdikleri hibe destekleri anlattı. Ekipman desteği verdiklerini belirttiler. DAKA’ya proje sunduk. Projemiz onaydan geçti. Proje öncesi imalatımızın kapasitesi çok düşüktü. O zaman üretimimiz 40-50 adet iken 2010 yılından sonra aldığımız yeni makinelerle birlikte sezonda 200 adet römork üretimi yapmaya başladık. DAKA’dan destek almadan önce aileden 3-5 kişi çalışırken, işlerin yoğun olması sebebiyle çalışan iççi sayımız 10-12 kişiye kadar çıkıyor. Benim işyerimde küçük makinelerim vardı ancak hiçbir işlem yapamıyordum. Daha önce Konya’dan malzemeyi işleyip burada üretiyordum. Artık hammaddeyi kendim alıp işyerimde üretiyorum. Bu bizim için çok büyük bir avantaj. Biz 3 yıl önce satışta aracı durumunda iken şimdi üretici durumundayız” dedi.

“DAKA’DAN HİBE DESTEĞİ ALMASAYDIM KÜÇÜK BİR ESNAF OLARAK HAYATIMI İDAME ETTİRECEKTİM”

Daha önce ürettikleri römorkları sadece Malazgirt’e verdiklerini anımsatan Hanay, yeni makine ekipmanlarıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu illerine de bayilikler vermeye başladıklarını bildirdi. Bundan sonraki hedefinin ürün çeşitliliğini artırmak olduğunu ifade eden Hanay, “Şimdi römork yapıyoruz, bunun yanında bayilerimizden gelen tarım makinelerinin talebini yerine getirmek istiyorum. Ürün çeşitliliğini artırdığımızda yeni kalifiyeli elemanlarda alacağız. Bize imkanları sağlayan tüm yetkililere teşekkür ediyorum. DAKA’dan hibe desteği almasaydım kesinlikle yeni makine alma gücüm olmazdı. Yeni makineler alamadığım gibi işletmemi büyütmeden küçük bir esnaf olarak hayatımı idame etmeye çalışacaktım. Sermayem artınca şimdi yeni ürün çeşitliliğini arttırmak için yeni arayışlar içindeyim. Tekrar söylüyorum bu destekleri verenlerden Allah razı olsun diyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim