Başta Kapıköy olmak üzere süreçle birlikte bölgede kapanan kapıları açılıyor mu?

 

Çözüm sürecinin bitmesiyle birlikte sınır illerinde kapıların kapanması sonucu başlayan ekonomik dar boğazlık sona mı eriyor? Daha önce Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması için söz veren Ak Parti Van Milletvekili Adayı Beşir Atalay’ın ardından, Yüksekova’da yaşanan gelişme sevindirdi. YÜTSO Başkanı verdiği müjde ile birlikte Pazartesi günü Esendere Sınır Kapısı’nın açılacağı müjdesini verdi.

 

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaklaşık iki aydır hizmet veremeyen Esendere-İran Sınır Kapısı ile ilgili açıklama yapan Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası (YÜTSO) Başkanı Salih Özdemir, Esendere sınır kapısının Pazartesi günü açılacağını söyledi. Özdemir açıklamasında, B20 Zirvesi toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü belirterek sınır kapısının açılmasını talep ettiklerini belirtti. Özdemir, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Doğu Anadolu Bölgesi İstişare Toplantısı’nda da Gümrük Bakanı Cenap Aşçı ile yaptığı istişare ve görüşmelerde bu talebi tekrar hatırlattıklarını aktardı. Özdemir şu sözlere yer verdi: “Yaptığımız görüşmelerde bölgesinin can damarları konumundaki Esendere – İran Sınır Kapısı’nın bir an önce açılmasının elzem olduğunu ve ilçedeki bütün esnafımızın mağdur edildiğini ifade ettik. Bu görüşmeleri sonuç verdi ve sınır kapımız 19 Eylül tarihinden itibaren tekrarhizmet vermeye başlayacak. Bunun müjdesini de vatandaşlarımıza vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. İlçemize tekrardan hayırlı olsun.”

 

AKİL TACİRLER’DEN KAPIKÖY AÇIKLAMASI

Van Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinden oluşan Van Akil Tacirler Kurulu olağan toplantısını Van TSO’da gerçekleştirdi. Van Ticaret ve Sanayi Odası seçilmiş organ üyelerinin dışında, fikrine, emeğine, saygınlığına itibar edilen Tüccar ve Sanayicilerden oluşan Van Akil Tacirler Kurulu, Van’ın ekonomik anlamda en önemli argümanı olan Kapıköy Gümrük Kapısı’nın bir an önce açılması gerektiğinin altını çizdi.

 

Van Akil Tacirler Kurulu açıklamada, Van ekonomisi için çok önemli olan Kapıköy Gümrük Kapısı’nın Van’ın ekonomik kalkınmasında çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek “Van Kapıköy Gümrük Kapısının Van ekonomisi için çok önemli olduğunu kapalı olduğu 2 ayda daha iyi anlamış olduk. Kapıköy Gümrük Kapısının kapanması ile birlikte şehirde ekonomik canlılık sona ermiş, bir çok tüccar ve esnafımız günü siftah yapmadan bitirmektedir. Turizm sektörü başta olmak üzere kentteki birçok iş kolu can çekişmektedir. Bu nedenle Kapıköy Gümrük Kapısı amasız ve şartsız bir an önce açılmalıdır. Aksi takdirde Van kenti daha fazla bu kadar ağır bir ekonomik yükü kaldıramaz. Esnaf ve tüccarımız kan ağlıyor. Kent ekonomisi durma noktasındadır” ifadesi kullanıldı. Van Akil Tacirler Kurulu Kapıköy Gümrük Kapısı açılması durumunda kurul olarak çalışan personelleri ziyaret edeceklerini sözlerine eklediler.


(YÜKSEKOVA-ŞEHRİVAN HABER)

Editör: TE Bilisim