Seçim hükümetinde bakanlık teklifi alan ve cevabı en çok merak edilen isim olan Deniz Baykal, başbakanlığa yazdığı mektupla, teklife 'ret' cevabı verdi. 

Deniz Baykal dün yaptığı açıklamada cevabının 'tarihi nitelikte' olacağını söylemişti. Deniz Baykal'dan 'Ankara'yı kilitleyen' bakanlık teklifi cevabı için 3 sayfalık açıklama geldi.


3 SAYFALIK MEKTUPTA NE YAZIYOR?

Baykal, Antalya'daki evinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hitaben yazdığı mektupta, "Nasıl geçmişte 12 Eylül Kenan Evren hukukuna karşı rakiplerimiz olan siyasetçilerin hukukunu savunduysam, şimdi de milletin hukukunu sizlere karşı savunmak boynumun borcudur" dedi.

deniz-baykal.20150827160640.jpg

CHP'DEN 3 VEKİL DE BAKANLIK TEKLİFİNİ REDDETTİ!

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal , Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan seçim hükümetinde yer alması için teklif götürülen 5 CHP'liden biriydi. Listede İsmet İnönü'nün torunu Gülsün Bilgehan ve İlhan Kesici gibi dikkat çeken isimler vardı. CHP'de bakanlık teklifi alan 5 isimden 4'ü dün yanıtlarını açıkladılar ve 'parti kararına uyarak HAYIR' yanıtı verdiler. 

DENİZ BAYKAL 'TARİHİ CEVAP OLACAK' DEMİŞTİ

Deniz Baykal bakanlık teklifi aldığı anda yaptığı açıklamada cevabını yazılı olarak bugün vereceğini söylemişti. Baykal yanıtın 'tarihi' olacağını belirtip şöyle demişti;

-"Parti ahlakına göre hareket edeceğim, kapsamlı bir mektupla cevabımı vereceğim. Tarihi bir cevap vereceğim. Davete ne cevap vereceğimin sorulmasını bile hakaret sayarım. Hakkımdaki tevziratları üzüntüyle izliyorum."

deniz-baykal-bakan-olacak-mi-chp-bakanlari-ve-secim-hukumeti.jpg
Deniz Baykal dün teklifi aldıktan sonra hemen hayır demediği için hakkında bir çok spekülasyon dolaşmıştı. 7 Haziran seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüş olması da bu spekülasyonları güçlendirmişti. Deniz Baykal 'ın partisinin seçim hükümetinde yer almama kararına uyması sürpriz olmayacak.

DAVUTOĞLU'NUN BAKANLIK TEKLİF ETTİĞİ MEKTUP

Seçim hükümeti kurmakla görevlendirilen Ahmet Davutoğlu'nun geçici başbakan olarak 30 Ağustos 2015 tarihine kadar kabineyi oluşturması gerekiyor. Anasayal zorunluluk olarak CHP ve MHP seçim hükümetine girmeyeceklerini açıklamış olsalarda meclisteki milletvekillerine teklifte bulunmakla yükümlü. Red yanıtı aldığı taktirde ise meclis dışından bağımsız isimlere bakanlık önerisinde bulunabilecek. Bu sebeple Davutoğlu CHP ve MHP'den hayır yanıtı alacağını bile bile milletvekillerine bakanlık önerdi. Bu öneriye sürpriz bir kararla MHP'den Tuğrul Türkeş 'evet' yanıtı verirken, HDP dışındaki tüm vekiller teklifi geri çevirdi. 

Ahmet Davutoğlu'nun özel kuryeler aracılığıyla dün CHP'den 5, MHP ve HDP'den 3'er milletvekiline gönderdiği bakanlık teklifi mektubunda şunlar yazıyordu;

"Sayın......

İLGİ: Cumhurbaşkanlığı’nın 25.8.2015 Tarihli ve 68244839-150.01-4-508 Sayılı yazısı

25.8.2015 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın RECEP TAYYİP ERDOĞAN tarafından geçici Bakanlar Kurulu’nıu kurmak zere Başbakan olarak atanmış bulunmaktayım. Geçici Bakanlar Kurulu Üyeliği için şahsınıza Bakanlık teklif ediyorum. Anayasa’nın amir hükmü gereğince, teklif edilen bakanlık görevini kabul etmemeniz halinde yerinize bağımsızlardan atama yapılacağından, geçici bakanlar kurulunun kurulması için öngörülen anayasal süre dikkate alınarakbakanlık görevine ilişkin teklife 27/08/2015 tarihi saat 18:00’e kadar yazılı olarak yanıt vermeniz hususunda gereğini rica ederim.

Ahmet Davutoğlu"

Editör: TE Bilisim