CHP Antalya Milletvekili ve eski Genel Başkanı Deniz Baykal, 16 Nisan referandumunu 27 yıllık iktidarı bitiren 1946 seçimlerine benzetti. Referandum için "ayıplı seçim" yorumunda bulunan Baykal, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun da cumhurbaşkanlığı adaylığı için karar vermesi gerektiğini söyledi.

Deniz Baykal, CNN TÜRK'te Ahmet Hakan'ın sorularını cevapladı. Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmeyi kendisinin istediğini söyleyen Baykal, görüşmede son referandumun ele alındığını kaydetti. Görüşmeye ilişkin Varsa öyle bir niyeti Sayın Gül'ün değerlendirilmesi gerekir.

sosyal medyada yer alan "rest çekti" gibi ifadelerin de doğru olmadığını söyleyen Baykal, Türkiye için yeni bir tablonun ortaya çıktığını ve siyasetin de buna göre şekillenmesi gerektiğini belirtti. Baykal açıklamalarında şunları söyledi:

"46 seçimi 27 yıllık iktidarı bitiren seçim oldu. Valiler müdahale etti, şimdi de müdahale etti. 46 seçimi nasıl bitirmişse iktidarı ve yıllarca dile dolanmışsa, bu da öyle olacak. Bu çok ayıplı bir seçim, yakışmıyor bu seçim Türkiye'ye. Yüzde 49-51 sonuç, gönül rahatlığıyla ‘anayasa değişmiştir' demek içinize siner mi?

 

"KILIÇDAROĞLU'NUN AÇIKLAMASINI BEKLİYORUZ"

Bir an önce Sayın Genel Başkan, bu kararını (cumhurbaşkanlığı adaylığı) açıkladığı zaman huzura kavuşacağız ve gerekeni yapmaya çalışacağız. Eğer yok ben aday değilim diye bir karar alırsa, o zaman bir an önce adayımızı belirlememiz lazım.

 

"DERHAL KURULTAY"

Eğer ‘ben aday değilim' diye bir karar alırsa Genel Başkan, ne yapacağız. CHP, cumhurbaşkanı adayı olmayı kabul eden, talep eden veya ikna edilen ne kadar insan varsa onların tümünü derhal kurultayını olağanüstü çağırıp, o kurultayda genel başkan olarak kimi istiyorsanız seçin o adayınız olacaktır demesi lazım. Herkes o konuda çok ciddi davranacaktır. Bundan sağlıklı yöntem yok.

 

DENİZ BAYKAL ADAY MI?

Benim böyle bir talebim yok. Bu bir insanın kendisinin arzusu ile olacak bir iş değil, ciddi bir iş, büyük bir iş. Benim açımdan, eğer bu çalışmanın içinde yıllardır belli mücadelesi olan arkadaşımız var, onlar çıkacaktır tabloyu göreceğiz. En azından CHP tabanından güç alan bir adayın ortaya çıkması ve bunun yüzde 49'un adayı olacağını, kendini ona göre tanzim etmek istediğini idrak etmiş olması gerekir.

 

ABDULLAH GÜL İDDİALARI

Eğer çıkarsa bu ciddi bir tablodur. Sayın Gül, cumhurbaşkanı adayı olmayı, bu siyasi bağlantıları dikkate alarak, bu 49'u rencide etmeyecek bir anlayış içinde aday olarak çıkma eğilimi sergilerse ona bakılır. Varsa öyle bir niyeti Sayın Gül'ün değerlendirilmesi gerekir."

 
Editör: TE Bilisim