Van Turizm ve Seyahat Fuarı Vanlı turizm ve seyahat camiasının ‘uzak’ kaldığı bir katılım ile kapılarını açtı. Ülke genelinde zor günler geçirilmesine rağmen 20’nin üzerinde ilin katıldığı fuarda herşeye rağmen bir ‘mücadele’ verilirken katılımcılar ‘Van’ için çabalamaya devam etti. İlçe belediyelerinin renkli görüntülere sahne olduğu fuarda çekilen firmalar kadar vatandaşların da sakinliği göze çarpsa da fuarın gerçekleştiriliyor olması takdir aldı.

 

Bölgenin ve ülkenin sıkıntılı bir süreçten geçtiği bu dönemde Ortadoğu Fuar ve Kongre Merkezi, Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuarı ile kapılarını açmayı başardı. Fuar sıkıntılı döneme denk gelmesine ve katılımcıların bir çoğunun katılmama kararı almasına rağmen şartları zorlayarak açıldı. Vanlı firmalar fuara katılmayarak hayal kırıklığı yaratırken Türkiye’nin farklı bölgelerinden 20’nin üzerinde ile bağlı Valilikler fuarda yer almayı bildi. Van’ın sahiplenmediği fuarı dışarıdan gelen katılımcılar daha çok sahiplenirken, fuar olumsuzluklara rağmen yüzleri güldürmeyi başardı. Bak Hele Bak’ın yine yerini aldığı, Van Gölü Canavarı’nın fuarın maskotu olduğu, Van’ın merkez belediyeleri İpekyolu ve Edremit’le birlikte Gürpınar’ın fark yarattığı, Sivas Kangalları’nın, Van Gölü Kedileri’nin hayranlarını topladığı fuar için temenniler iyi yönde oldu. İşin organizasyonunu yüklenen ve zor şartlarda bu işin cefasını çeken Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler; “Herşeye rağmen bu fuarı gerçekleştirebildiğimiz için mutluyuz. İstanbul’da, İzmir’de koca fuarlar iptal olurken biz fuarımızı gerçekleştirmeyi başardık. Çünkü Van’ın turizm anlamında o farkındalığı yakalaması geriyor.” Dedi.

 

VALİ TAŞYAPAN: İLGİDEN DOLAYI MUTLU OLDUK

Açılışın ardından stantları gezen ve katılımcılarla sohbet eden Van Valisi İbrahim Taşyapan fuarın açılış töreninde yaptığı değerlendirmede fuarların yapılıyor olmasının Van adına önemli bir adım olduğunu söyledi. Vali Taşyapan; “Fuar ve Kongre Merkezimizde arka arkaya fuarlar açıyoruz. Van önemli fuar merkezlerinden biri haline geldi. Turizm, bölgemizin en önemli değerlerinden biridir. Van Gölümüz ve görülmeye değer koyları, göl etrafındaki tarihi yerlerimiz, inanç turizmimiz, insanlarımızı buralara ne kadar çok çekebilirsek turizm gelirleri ve turizm altyapısı da aynı oranda gelişecektir. Fuara diğer illerin kültür turizm müdürlükleri, turizm firmaları, yerel yönetimler, turizm işletmeleri, ulaşım firmaları ve otellerin ilgi gösterdi. Firmaların fuara gösterdikleri ilgiden memnuniyet duyduk. Katılımcılara kendi kültürel ve turizm değerlerini bizlerle paylaşıp fuarımıza anlam kattıkları için teşekkür ediyor ve hoş geldiniz diyoruz. Fuarlarımız günden güne çoğalıyor. Bundan sonra da daha çok katılım sağlanan, daha görkemli, daha canlı fuarlar düzenlenmesini temenni ediyorum. Bu fuarın ilimize, bölgemize hayırlar getirmesini, birlik beraberlik ve kardeşliğimize vesile olmasını diliyorum.” Dedi.

 

AKTUĞ: VAN DEV FUARLARIN ALTERNATİFİ!

Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ ise Şehrivan’a yaptığı değerlendirmede Van’ın zor şartlarda açılan bu fuarının çok kıymetli olduğunu belirtti. Van’ın Türkiye’deki büyük turizm fuarlarına alternatif bir hale geldiğine değinen Aktuğ; “Buradaki amacımız turizm fuarıyla ilimizi gündeme getirmektir. İlimizin turizm potansiyelinin ne kadar zengin olduğunu Doğu ve Güneydoğu’ya değil, Batı ve İç Anadolu, Karadeniz’e de bunu sunabilmek. Şuanda Muğla’dan, Aydın’dan, Trabzon’dan, Samsun’dan, illerimiz var. Onları burada görmek gerçekten bizleri çok çok memnun etti. Gelecek olan arkadaşlarımızın kafasında Van’ın güven problemi ile ilgili kuşkuları vardı. Ben kendilerine şunu söyledim. Çok açık ve net bir şekilde Van’ımızın güvenlikten yana probleminin olmadığını şuana kadar Van’a gelen yerli yabancı hiçbir insanın bu konuda rahatsız olmadığını, olamayacağını da ben gündeme getirdim. Türkiye’de EMİTT Fuarı’nın dışında İzmir Travel Türkiye Fuarı uluslararası bir fuar şuan Van fuarını alternatif gördüler. 4 yıldır bakanlığımız bu fuara maddi ve manevi katkı sağlıyor. Şu anda da bakanlığımızın üst düzey yetkilileri fuarımıza katıldı. Genel müdürümüz ve daire başkanımız buradalar. Onlarında endişeleri vardı ama ben fuarın emekleme döneminde olduğunu gün gelecek bu fuarın kalkacağını Doğu ve Güneydoğu’nun tek alternatif fuarı olacağını söylemiştim. Ne mutlu bana bir Vanlı olarak bu fuarı burada her şeye rağmen gerçekleştirdiğimiz için, ben emeği geçenlere teşekkür ediyorum.  Ben bu fuarların ilin kalkınmasına çok katkı sağlayacağına inanan bir insanım. Fırsatımız oldukça ulusal ve uluslararası bütün fuarlara Van İl Kültür Müdürlüğü olarak katılıyoruz. Bundan sonrada katılacağım. Van’ımızı ne kadar tanıtabilirsek ne mutlu bize onun için çalışmalarımız sürüyor.” Şeklinde konuştu.

 

“HERŞEYE RAĞMEN İPTAL ETMEDİK”

Aktuğ, bölgede yaşananlara rağmen büyük bir çaba vererek fuarı açmayı başardıklarının altını çizerken; “Bölgede yaşanan olaylardan dolayı fuarın iptali istendi. Bazı iller biz gelemeyiz bu ortamda mümkün değil, iptal edin. Ben herkese zaten böyle bir kaos ortamının oluşturulmak istendiğini bizim bu fuarı yapmamız gerektiğini ifade ettim. Ermeni ayinini yapamadık. Kendileri yaptırmadı. Güvenden yana sıkıntılarının olduğunu söylediler. Hâlbuki güvenden yana gerçekten sıkıntı olmazdı. Biz ayini de çok rahatlıkla bu ilde huzurlu bir şekilde, güvenli bir şekilde yapabilirdik. Hiçbir problem olmazdı. Bu konu da çok ısrarcı olduk ama karşı tarafın maalesef İstanbul Patrikhanesini ikna edemedi. Üstüne de bu turizm fuarı iptal edilseydi istenilen gerçekleşmiş olacaktı. Yani zaten memleket üzerinden düşünülen bazı olumsuzluklar ortada turizm fuarı bu memlekete bir canlılık getirdi. Bundan sonrası inşallah daha iyi olacaktır.  Biz her anlamda bu fuarlara destek oluyoruz. Gelmek isteyen bazı illerle sorunumuz oldu. Şimdi 30’un üzerinden gelen il vardı. Maalesef bugün 24’ü fuarımıza katıldı. Güvensizlikten ötürü katılamadılar. Ben her seferinde aynı şeyi söyledim söylüyorum. Van’ın güvenlikten yana bir problemi yoktur. Gecenin 11’inde, 12’inde Cumhuriyet Caddesine çıkın. İnsanlar güzel şekilde dolaşabiliyor, eğlenebiliyorlar. Van’ın gerçekten güvenlikten yana hiçbir sıkıntısının olmadığını bu fuarla kanıtladık.” Dedi.

 

SEKTÖRÜN İLGİSİZLERİNE SİTEM…

Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ise fuarı zor şartlarda gerçekleştiren isim olarak göze çarparken, fuarın olumsuzluklara rağmen geçtiğimiz yıldan daha çok katılımcı firma ile kapılarını açtığını söyledi. Güler Şehrivan’a yaptığı açıklamada; “Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuarının 6.’sının düzenlemenin sevincini yaşıyoruz. Türkiye’de son durumlardan dolayı zorda olsa fuarı düzenledik. Biz bölgemizde olan turizm potansiyelini her zaman değerlendirmek için büyük çabalar sarf ettik. Bu sarf ettiğimiz çabalarımızdan dolayı şuanda turizm potansiyeli olarak çok iyi yerlerdeyiz. Fakat bu Van için yeterli değil daha da büyümesi gerek. Bizim amacımız Bu fuarımızı uluslar arası fuar haline getirmektir. Geçen seneki fuarımızı 76 firma ile açmıştık. Bu yılki fuarımıza ise 80 firma katılıyor, geçen seneki fuardan daha fazla firma fuarımızda stant açtı. Buradaki amacımız her sene firma hedefimizi yükseltmemizdir. Turizm sektörü biraz ürkek bir sektördür. Firmalarımız bundan dolayı biraz ürkek davranıp gelmeyebiliyorlar. Bugün Türkiye genelinde 20’ye yakın fuar iptal edildi. Buna rağmen bizler fuarı iptal etmedik ve ne olursa olsun bu fuarı gerçekleştireceğimizi söylemiştik ve sonuçta fuarımız bugün açıldı. Van’da bulunan Turizm sektöründe çalışan firmalarımızın katılım sağlamadı. Turizm sektöründeki firmaların şunu bilmesi gerekir, eğer ki bu tür fuarlara katılmadıkları takdirde bilet satış yeri olmaktan öteye gidemezler. Tur düzenleyemezler, acente olamazlar. Burada bu fuar büyürse herkese daha fazla katkı sağlayacaktır.” Dedi.

 

“GEREKLİ DESTEĞİ ALAMADIK”

Güler, fuarlara Van’ın ve bu kentteki değerlerin sahip çıkması gerektiğine değinirken sektördeki önemli temsilcilerden destek alamadığının da altını çizerek; “Bizim isteğimiz Vanlı Turizmcilerin kendi fuarlarına sahip çıkmalarıdır. Biz Van’daki turizm firmalarının hepsini davet ettik, bunun yanında çok büyük imkanlar sağladık, fakat gelip sahip çıkmadılar. Bundan sonraki süreçte bizler yine gidip katılmaları yönünde ısrarcı olacağız. Van’da turizm potansiyeli var bizler her ne kadar bunu görmesek bile buradaki kültür ve turizm potansiyeli işlenecektir. Buradaki turizm pazarını yükseltmeye devam edeceğiz. Turizm sektörünün Van’da olması gerekir, bununda olabilmesi için dışarıda turizm ile ilgilenen firmalarının burada bağlantılarının olması gerekir. Buradaki Turizm firmalarına devamlı diyoruz eğer ki bizler Batı illerinden buraya firma getirebiliyorsak demek ki bu iş yapıla biliniyor. Bu anlamda Van’da bulunan Turizm sektörünün fuarlara sahip çıkması gerekir. Fakat bu fuara sahip çıkmadığınız zaman, katılmadığınız zaman günlük yağınızda kavrulursunuz. Biz İran’la ilgili on yıldır bireyseller olarak büyük çabalar sarf ederek İran’a Van’ı tanıktık. Bizler bu tür alanlarda Van’daki turizmcilerden gerekli desteği alamıyoruz.”

 

 

BAK HELE BAK HER YERDE!

Bak Hele Bak CEO’su Harun Konak ise fuara dair Şehrivan’a verdiği görüşte; “Van’ın böyle bir fuara ihtiyacı vardı. Böyle bir dönemde herkes mutlu. Bu fuarın yıl içinde tekrar tekrar yapılması gerekiyor. Böylesi çetrefilli bir dönemde bu fuarı gerçekleştirmek cesaret istiyordu. Bu başarıldı. Hem katılımcılar hem de vatandaşlar için iyi bir şey oldu. Biz de bu noktada Van’ı tanıtmak için yerimizi aldık. Kültürümüzü her gelene anlatıp Van’ın bu kültürünü daha geniş kitlelere ulaştırmaya çalışıyoruz. Satış yapmadan sadece tanıtıma yönelik ürünlerimizi gelen herkese tattırıyoruz buraya gelen herkesi Van Kahvaltısı’nın tadına bakıp öyle göndereceğiz.” Dedi.

 

GÜRPINAR DOĞAL ÜRÜNLERLE ŞOV YAPTI!

Gürpınar Belediyesi’nden Muhittin Botan, ise yer aldıkları fuara dair şu ifadelere yer verdi; “Gürpınar Belediyesi belediyesi olarak ilk kez böyle bir fuara katılıyoruz. Umarım önümüzdeki dönemlerde daha renkli daha iyi fuarlara da katılacağız. Savaşların olmadığı, hüzünlerin olmadığı ortamlarda gerçekleşmesini diliyoruz bu fuarların. Biz standımızda sadece kendi ürünlerimizi sergiliyoruz. Burada iki noktaya dikkat çekmek istedik. Birincisi kilim atölyelerimizdeki ürünler ikincisi ise doğal ürünlerimiz. Bizi diğer belediyelerden farklı kılan şeylerden biri de klasik belediyeciliğin ötesine geçerek ürettiğimiz doğal sebzeler. Bunları da burada sergiliyoruz. Standımızda ayrıca tarihi mekanlarımızı tanıtacak materyaller kullanıyoruz. İnşallah ilçemizi etkili bir şekilde tanıtmayı başarabileceğiz. Önümüzdeki yıllarda daha iyi fuarlara kavuşmak dileğiyle.” Dedi.

 

“FUAR BÖYLE OLMAMALIYDI”

Fuara katılan vatandaşlardan birisi ise fuarın sahiplenilmemesinin üzüntü duyulacak bir durum olduğuna değinerek; izlenimlerini şu şekilde aktardı; “Yirmi yıla yakın bir süredir Van’da yaşayan bir Batmanlı olarak sürekli olarak Vanlıların Van’ın kültürel ve doğal zenginliklerinin değerini bilmediğini ve değerlendiremediğini düşünürüm. Her defasında da gelecek sefer Van’ı daha iyi yerlere taşıyacak yatırımların ve etkinliklerin yapılacağına inanırım ve maalesef her defasında da hayal kırıklığına uğrarım. Çözüm süreciyle birlikte bir öncekinden daha koyu bir tonda yeşeren umutlarım meydana gelen elim olaylardan dolayı tekrardan grileşti. Ben şahsen yaşanan üzücü olaylar sonucu sürecin dolaba kaldırılmasının neticelerini tüm çıplaklığıyla turizm fuarında gözlemledim. Koskoca fuar alanı neredeyse bomboş ve neredeyse tüm stantlar Van ve ilçelerine aitti. Yerel halktan kimse yoktu. Stant görevlileri ve güvenlik görevlileri olmasa insan göremeyecektik. Doğunun incisi Van’ın, büyükşehir Van’ın fuarı böyle olmamalıydı. Vanlılar artık başkalarının kendilerini için birşeyler yapması hastalığından kurtulup Vanlarına sahip çıkmalıdırlar.”

 

İŞTE FUARIN GÖZ DOLDURANLARI…

Fuarda Bak Hele Bak, kahvaltı ikramıyla misafirlere güzel anlar yaşatırken, Sivas Valiliği standındaki hediyelik eşyalar, kültürel ürünler ve Sivas kangalları ilgi çekti. İpekyolu Belediyesi yerel yelek ‘keledoş’ ikramıyla ilgi çeken bir stant olurken Urartu’ya ait tarihi eserler, maketler ile göz doldurdu. Tarihi ve kültürün en iyi şekilde yansıtıldığı stant olarak İpekyolu damgasını vururken, Gürpınar Belediyesi de İpekyolu ile yarıştı. Gürpınar kilimleri ve tarihi mekanlarının yanında bu yıl ilçede açık seralarda yetiştirilen çeşit çeşit sebzelerini de tanıtarak dikkatleri üzerine çekti. Edremit ve Erciş Belediyeleri de fuarın renkli görüntülerini oluştururken Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile açılan turizm standı en modern stant olarak dikkat çekti. Bölgenin tarihi mekanlarının tanıtıldığı stantla birlikte Van AB Bilgi Merkezi de kentin tanıtımına önemli katkı sundu. YYÜ standında tanıtılan Van Kedileri yine gözde olurken, Samsun, Kırıkkale, Kütahya, Ordu, Hakkari gibi iller de önemli tanıtımlara yer verdi. Turizmcilerin katılmakta imtina ettiği fuara İstanbul Hastanesi, Lokman Hekim Hastanesi, Van’ın marka balı Cevher Bal gibi firmalar da ön plana çıktı. Fuar 10-13 Eylül tarihleri arasında açık kalarak ziyaretçilerini beklemeye devam edecek. 


ŞEHRİVAN TURİZM – ÖMER AYTAÇ AYKAÇ

Editör: TE Bilisim