Van’da önemli yatırımların öncülüğünü yapan, Van Mermer gibi dünya standartlarında devasa bir yatırımı kente getiren Gökçenay Group, Van’da önemli bir ilke daha imza attı. Kentin prestijli markası olan ve adını ülke genelinde de duyuran firma, Van Mermer ile dünyaya da açılırken Avrupa ülkeleri ile de önemli işbirlikleri yapıyor. Bu adımlardan birisi de Van’a Avrupa kapısı açacak bir işbirliği oldu. Dünyada ki önemli yatırım ve danışmanlık firmaları arasında gösterilen ve Avrupa Birliği ülkelerinde ki yoğun çalışmalarıyla bilinen Planet firması Van’da ofis açtı. Gökçenay Grup ile Van’da işbirliği protokolü imzalayan uluslararası ölçekli Planet aynı zamanda bir ilke imza atarak Van’da ilk defa ulusal ölçekli bir özel sektör kuruluşuyla ortaklık gerçekleştirmiş oldu.

 

Planet Yönetim Kurulu Başkanı Christos Giannakopoulos, Yönetici ortak Petros Catsis ve beraberindeki heyetin katılımıyla Gökçenay İnşaat A.Ş. merkez binasında  yapılan ortaklık ve işbirliği imza töreninin ardından Planet Van şubesinin açılışı yapıldı. Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni ziyaret eden heyet ardından Van Mermer Fabrikasını ziyaret etti.

 

 

GÖKÇENAY: VAN’A HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKMA ZAMANI

Gökçenay İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Gökçenay’la, Planet şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Christos Giannakopoulos’un protokolleri imzalamalarının ardından Gökçenay İnşaat bünyesindeki Van şubesinin açılışını gerçekleştirdi.  Yapılan açılışta konuşan Gökçenay İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Gökçenay işbirliğinin Van için hayırlar getirmesini diledi. Gökçenay şunları söyledi: “Yapmış olduğumuz protokolün Van’ın Avrupa’ya açılacak kapısı olacağını düşünüyorum. Van için çok iyi işlerin yapılacağını dileyerek. Yapılan bu işbirliği protokolünün ve Van şubesinin açılışının hayırlı olmasını temenni ediyorum. Biz burada bugün sadece ticari bir açılış yapmıyoruz. Van’ın yatırım yapılmaya ne kadar uygun bir yer olduğunu da bizzat Türkiye ve Dünya’ya göstermiş oluyoruz. Van’ın geleceğine, kalkınmasına, insanımızın ekmeğine ve aşının sürekliliğine bugünden hep birlikte sahip çıkılmasının zamanın artık geldiğini de ifade etmek istiyorum.”

 

 

GÖKÇENAY: BU VAN’IN BAŞARISIDIR

“Bugün Van merkezli olan bir firma kendi imkânlarıyla Avrupalı ve güçlü küresel referansları olan büyük firmalarla ortaklık yapabilecek noktaya geldiyse bu sadece bizim değil ,Van’ın başarısıdır. Ayrıca hükümetler arası ilişkilere ek olarak bugün karşılıklı özel sektör işbirliğiyle Van’a bir Avrupa kapısı daha açmış bulunuyoruz. Genelde batıdaki büyük metropollerde faaliyet gösteren bu ölçekteki kuruluşlar, günübirlik ziyaretlerle buralarda iş yapmaya çalışırken, Van’a yerinde yatırım yapmayı tercih eden Planet yöneticilerine teşekkür ediyorum.”

 

 

GİANNAKOPOULOS: BURADA İYİ İŞLER YAPACAĞIZ

Açılışta konuşan Planet Yönetim Kurulu Başkanı Christos Giannakopoulos ise Van’da oldukları için çok mutlu olduklarını ifade etti. Giannakopoulos, “Burada olmaktan onur duyuyoruz. Gökçenay Grup ve Yunus Beyin şirketleri ile iş yapmaktan dolayı onur duyduk. Van’da ve Türkiye’nin birçok bölgesinde Gökçenay Grup ile çok büyük işlere imza atacağımıza ve aynı şekilde Avrupa’da da aynı şekilde benzer işler gerçekleştireceğimizi umuyoruz. Burada olmaktan çok mutluyuz.” şeklinde konuştu.

 

 

AVRUPALI HEYET VAN TSO’YU ZİYARET ETTİ

Yapılan açılışın ardından Planet Yönetim Kurulu Başkanı Giannakopoulos ile Planet Yöneticisi Petros Catsis Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve yönetimi tarafından karşılanan ikili burada fikir ve bilgi alışverişinde bulundu. Gerçekleştirilen ziyarette konuşan Christos Giannakopoulos Gökçenay grupla uzun bir süredir yaptıkları görüşmeler ve kendi araştırmalarının neticesinde Van’a pozitif bir şekilde geldiklerini söyledi. Giannakopoulos şunları söyledi: “Van gelişimizde beklentilerimizin ötesinde bir karşılama ile karşılandık. Bu anlamda Van’dan çok memnun kaldık. Burada çok iyi dostluklar edindik ve bu dostluklarımız devam edecektir. Bu anlamda Van’dan çok güzel ayrılacağımızı ve sık sık geleceğimizi ifade etmek isterim.”

 

GİANNAKOPOULOS: TÜRKİYE’DEN AYRILMAYI HİÇ DÜŞÜNMEDİK

Giannakopoulos ardından Planet ile ilgili bilgiler verdi. Giannakopoulos, “Planet şirketi 30 yıl önce kuruldu. Şirketimiz her ne kadar Yunanistan’da olsa da asıl olarak Brüksel merkezlidir. Biz planet şirketi olarak 15 yıldır Ortadoğu’da varlık gösteriyorduk. Yaşanan son savaşlardan sonra biraz geri çekildik. 2000’li yıllardan bu yana da Türkiye’de faaliyet göstermeye başladık. Türkiye’de faaliyetlere başladığımız zaman kötü bir zamanda başladık. Ekonomik sorunların olduğu bir dönemde başladık. Ancak Türkiye’den hiçbir zaman ayrılmayı düşünmedik. Daha önce İstanbul merkezli olan ofisimizi Ankara’ya taşıdık ve halende hizmet veriyoruz.” dedi.

 

 

“BÖLGEDE YER EDİNMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Türkiye’de yürütecekleri faaliyetler hakkında da bilgiler veren Giannakopoulos şöyle devam etti: “Türkiye’de işletmelere yönelik danışmanlık hizmeti vereceğiz. Bunun yanı sıra Strateji ve finans, yönetim, Bilişim Teknolojileri, Ar-Ge, eğitim,  alt yapı, proje, iş geliştirme vb.. gibi alanlarda danışmanlık  hizmetleri vermekteyiz. Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde daha önce Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesi (KUYAP) ile çalışmalar yürüttük. Bu anlamda bölgede ve özelde Van’da yer edinmeyi hedefleyen güçlü bir yapıyız.”

 

GİANNAKOPOULOS: VAN’I MERKEZ YAPABİLİRİZ

Van’da birçok alanda işbirliği yapmak istediklerini aktaran Giannakopoulos, “Van’da Gökçenay İnşaat ile bir işbirliği yaptık ve ortaklık kurduk. Biz şirket olarak Van merkezli büyük işler yapmak istiyoruz. Atina merkezli olarak yürüttüğümüz faaliyetlerde  Selanik, Brüksel, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan, Sırbistan, Karadağ, Üsküp, Moldova, Lübnan, Ürdün, Irak ve Nijerya'da şubelerimize Van şubemizi de ekleyerek Gökçenay İnşaat ile birlikte gücümüze daha büyük bir güç kattık. Ayrıca belirtmek isterim ki Yunanistan Merkez Bankası 1987'den bu yana Planet'in büyük ortaklarından birisidir. Planet Türkiye ise 2000 Yılından bu yana Türkiye'de birçok başarılı çalışmaya imza atmıştır. Planet ailesi olarak bugün dünyanın birçok yerinde 150'nin üzerinde üst düzey profesyonel istihdam etmekteyiz. 30'dan fazla ülkede iş yaparak büyük tecrübe edindik.  Bu anlamda ticaret odaları ve üniversiteler ile işbirlikleri yapmak bizim için büyük önem arz etmektedir. Van’da da ticaret ve sanayi odamız ile bu işbirliğini kurmak isteriz. Van ile ilgili buraya gelmeden önce birçok alanda araştırmalar yaptım. Van bir sınır kenti ve İran gibi bir potansiyele sahip. Van’ı seçmemizde bu etken de önemli bir rol oynamıştır. Bu anlamda Van’ı merkez yapma gibi bir düşüncemizde var.” Şeklinde konuştu.

 

 

TAKVA: VAN İÇİN ÖNEM ARZEDİYOR

Gerçekleştirilen ziyarette konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva daha önce Planet’i duyduğu ve ayrıca Planet ‘in Van’da ofis açmasının sevindirici olduğunu söyledi. Takva şunları kaydetti: “Biz işadamlarının Van’a yatırım yapması için ciddi anlamda çalışıyoruz. Bu anlamda Planet ’in bize katkısı çok fazla olacaktır. Van’da işbirliği yaptıkları ve işbirliği yapmak istedikleri yerel firmalar Van için önemli bir yere sahiptir. Bunu duymak bizleri de sevindirdi. Bizim Planet ile çalışmamız kesinlikle elimizi güçlendirecektir. Uluslararası bir şirketin Van’ı Avrupa’da tanıtması Van için önemli işlerin altına imza atılması anlamına geliyor. Gökçenay İnşaatla, Planet arasındaki bu ortaklık bizler için sevindiricidir, önemsiyoruz.”

 

PLANET YÜKÜMÜZÜ AZALTACAKTIR

Van’ın bölgede önemli bir il olduğuna dikkat çeken Takva şöyle devam etti: “Bu tür profesyonel ulusal ve uluslararası şirketlerin Van’a gelmesi bizim Van’daki yükümüzün azalmasını sağlayacaktır. Bu adımlar bölgesel kalkınma da etkili olacaktır. Van’daki işletmelerimizin hemen hepsi Kobilerden oluşmaktadır. Planet'in buradaki faaliyetleri Van'da ki kurumsallaşma çalışmalarına da katkı sunacaktır. Aklın yolun birdir ve bizlerin kurumsallaşmaya kesinlikle ihtiyacımız var.” Planet’in doğru zamanda doğru yerde olduğuna dikkat çeken Takva, “Planetin cesurluk gösterip buraya gelişi kesindir. Ancak bu cesurluğun yanı sıra doğru zamanda doğru yerde durmakta var. Planet bu anlamda doğru zamanda çok doğru bir yere gelmiştir. Van’da yerel anlamda önemli sektörler ve firmalar bulunmaktadır. Bu anlamda yerele yönelmenin kesinlikle olması gerekmektedir. Planet ne kadar yerelleşirse o kadar fazla ilgi görür ve Van’da söz sahibi olur. Van’da 30 bin civarında işletmemiz var. Planet bu sağladığı taktirde hem işletmelerimiz Planet’ten hem de Planet buradan iyi yararlanır. Bu anlamda Uluslararası büyük bir firmanın Güney ve Doğu Anadolu’da olduğunu söyleyebiliriz.” İfadelerine yer verdi.

 

 

GÖKÇENAY: BİZİ AVRUPA’DA TEMSİL EDECEKLER

Van TSO ziyaretinin ardından öğle yemeğinde Gökçenay İnşaat yöneticileriyle bir araya gelen heyet Van ile ilgili genel bilgiler aldı. Yemeğin ardından Avrupalı heyet Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin ziyaret ederek Prof. Dr. Peyami Battal ile bir araya geldi. Ziyarette Gökçenay İnşaat yönetim Kurulu Başkanı Yunus Gökçenay Van’a gelen heyet ile Yunanistan’da tanıştıklarını söyledi. Gökçenay şunları ekledi: “Biz kendileri ile Van merkezli olarak bölgede ve Türkiye’de nasıl çalışabileceğimizi konuştuk. Avrupa’da nasıl bir etki yaratabiliriz ve bu anlamda Avrupa’ya açılmayı ve onlarında bu bölgeye açılmalarını görüştük. Bir takım girişimlerimizde oldu. Bu anlamda Planet Anatolia'yı, Van’da Planet Türkiye'nin bir şubesi olarak Sayın Giannakopoulos ile birlikte hizmete açtık. Kendilerinin dünyanın bir çok yerinde girişimleri ve şubeleri var. Bizde bu girişimlerden faydalanmak, dünyadaki yatırımcıların dikkatini Van’a çekmek ve katma değeri yüksek işler yapabilmek için böyle bir işbirliğine büyük önem ve özen gösterdik.”

 

GİANNAKOPOULOS: ÜNİVERSİTELERİ ÖNEMSİYORUZ

YYÜ ziyaretinde de Planet ile ilgili Rektör Battal bilgiler veren Planet Yönetim Kurulu Başkanı Christos Giannakopoulos üniversitelerin kendileri için büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi. Giannakopoulos, “Üniversiteler ile birlikte çalışan Brüksel merkezli bir ekibimiz mevcut. Bu ekibimiz sürekli Avrupa Birliği fonlarını üniversitelere aktarıyor. Bu anlamda üniversiteler bizim için büyük önem taşıyor. Üniversitelerin doğru fonlara ulaşarak burada daha iyi yatırım yapmaları için çalışmalar yapıyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“VAN’DA OLMAMIZIN İKİ SEBEBİ VAR”

Van olmalarının sebeplerini açıklayan Giannakopoulos şunları söyledi: “Burada olmamızın iki sebebi var. Birinci Van Avrupa Birliği’nin fonları iyi bir şekilde kullanan bir il. Bu anlamda iyi bir partner olmasında kaynaklı olarak bizde burada Van’da Gökçenay Grubun dinamizminden, çalışma prensiplerinden ve kurumsal yapısını kendi değerlerimize yakın bulduğumuzdan çalışmak istedik ve karşılıklı olarak çalışmaya karar verdik. İkinci bir faktör olarak. Van bir sınır ili. Bağlı olduğu sınır ise İran sınırı. İran çok büyük bir pazar. Bu anlamda burada konumlamak çok önemliydi. Bizde bunu yaptık. Bundan böyle Ankara ve Ankara’nın doğusunda çalışmalarımızı yapacağız. Güneydoğu, Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri’nde Van şubemiz üzerinden ciddi anlamda aktif olacağız.”

 

BATTAL: VAN ÖNEMLİ BİR KENTTİR

Giannakopoulos ‘un takdiminin ardından konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal heyetin Van’ın stratejik konumunun farkına vardığını ifade etti. Battal, “Üniversitemizde Van’ın önemini ortaya koyan çok önemli Osmanlı belgeleri bulunmaktadır. Van’ın önemini iyi bildikleri için Van’da ofis açmış olmaları ve Vanlı işadamlarıyla bir araya gelmeleri bizleri çok mutlu etti. Van Türkiye’nin batısından bakıldığı zaman doğuya açılan kapısı ve doğusundan bakıldığı zaman ise batıya açılan kapısıdır. Dolayısıyla böyle önemli bir nokta çok önemli projeler yürütülebilir. Gökçenay İnşaat ile tanışmaları ayrıca büyük bir şanstır.” dedi.

 

BATTAL: “ÜNİVERSİTE OLARAK BİRLİKTE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ”

Üniversitenin etkinlik ve kapasite açısından önemli bir üniversite olduğuna dikkat çeken Battal şunları kaydetti: “Üniversitemiz köklü ve güçlü bir üniversitedir. Bu anlamda fakülteler olarak da önemli bir yere sahiptir. Burada artık bir şubeleri var. Bizde net adımlar ve birlikte adımlar atmak adına hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Üniversite olarak neler yapabiliriz konusunda kendileri ile konuşabilir ve adım atabiliriz. Tekno-kentimiz var. Bu anlamda üniversite ve sanayi işbirliği açından da iyi işbirlikleri ve çalışmalar yapabiliriz.”

 

HEP BİRLİKTE VAN’A KAZANDIRACAĞIZ

Heyetten Van için Avrupalı işadamlarından yatırım istediklerini söyleyen Battal, “Avrupa’dan ve Balkanlardan bizlere yatırım getirirlerse kendilerinden çok müteşekkir oluruz. Biz üniversite olarak Van’a yapılacak yatırımlar ve verilecek destekler için her zaman çalışmaya hazırız. Bu anlamda Planet’in firmalar ve yatırım alanları için bizde elimizden geleni yaparız. Bu anlamda Van için büyük önem arz eden projeleri hep birlikte Van’a kazandırırız. Üniversite olarak İran ve Irak ile güzel ilişkilerimiz var. Suriye’de hayat normale döndükçe orada da güzel ilişkiler kuracağız. Çin ile de ciddi anlamda ilişkiler kurduk ve işbirliklerimiz oldu. Üniversitemizim sahip olduğu gücü fonlar ile birleştirdiğimiz zaman daha güzel işler olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

 

 

GÖKÇENAY: İŞBİRLİĞİ VAN’A KATKI SAĞLAYACAKTIR

Rektör Battal’ın ardından konuşan Gökçenay İnşaat yönetim Kurulu Başkanı Yunus Gökçenay şunları kaydetti: “Bizler 2 aylık bir süreçte yaptığımız görüşmeler ve çalışmalar kapsamında iyi yol aldık. Ancak Van için acil olan konular var. Bizlerin bu konularda da hızlı bir şekilde çalışmalar yaparak Van için çalışmamız gerekiyor. Sayın Rektörümüzün de belirttiği gibi Van stratejik anlamda iyi bir noktada yer alıyor. Buda bizim için büyük önem taşıyor. Bunun bilincinde olup Van için çalışmamız gerekiyor. Avrupa’da ciddi bir lobileri var. Ben bu anlamda bu işbirliğinin Van için büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Yeter ki biraz daha fazla pratikte yol kat edelim. Bugün burada Van’ın girişimciler ve yatırımcılar için güvenli bir liman olduğunu gösteren önemli bir işbirliğini gerçekleştiriyoruz ve üniversitemizin bu işbirliğinin bir parçası olmasından duyacağımız memnuniyeti Sayın Rektörümüzle paylaşmak istiyoruz.”

 

BATTAL: VAN’DA GÜVENLİK SORUNU YOK

Van’ın yatırım için çok önemli bir merkez olduğunu ifade eden Rektör Battal, “Güvenlik sorunu dünyanın her yerinde aşağı yukarı aynı sorun. Fransa, Amerika, Yunanistan gibi ülkelere baktığınız zaman hemen hemen aynı sorunlar yaşanmaktadır. Şu dönemde dünyanın yaşadığı ortak bir terör sorunu var. Bütün dünya ile Van’ı karşılaştırdığınız zaman Van en huzurlu kentlerden bir tanesidir. Medyada oluşturulan yanlış itibarlar ile Van ve bölge farklı gösteriliyor. Ama akıllı yatırımcı insanların ürperdiği bir noktada ve dönemde uygun yatırım yaptığı zaman kazanır. Buda bana göre Van’dır.” Dedi.

 

“YATIRIM İÇİN YER DOĞRU ZAMAN DOĞRU”

Van’da yatırım yapılmasının neden önemli olduğuyla ilgili konuşan Rektör Battal şöyle devam etti: “Van kendi bölgesinde 20 milyon nüfusa hitap ediyor. Eğer ki Van’da doğru yatırım doğru bir şekilde yapılırsa bu şekilde 20 milyona ulaşılmış oldu. Nasıl 20 milyon olur derseniz. Van’a sınır ülke olanların uzaklığı 1-2 saatlik mesafeye sahip. Bu anlamda 5 ülkeyle rahat iletişim kurulabilir. Bu da Van’da yatırım yapıldığı taktirde 20 milyona ulaşmak demektir. Burada doğru yatırım ve zamanlama önemlidir. Bana göre bu zamanlama ve yerde çok doğrudur.” Yapılan konuşmaların ardından heyet çekilen hatıra fotoğrafının ardından YYÜ’den ayrıldı.

 

Avrupalı heyet ardından Van Mermer Fabrikasını (Van-Mer) ziyaret etti. Van-Mer’de incelemelerde bulunan heyet yetkili isimlerden mermer, granit, traverten ve yeni teknoloji üretimleri ve ihracatı ile ilgili bilgiler aldı. Fabrikaya hayran kalan Planet şirketi yöneticileri ayrıca İstanbul 3. Havalimanında kullanılmak üzere hazırlanan taşları da yerinde inceledi.


ŞEHRİVAN ÖZEL: YUNUS EMRE AYKAÇ - ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim