İçişleri Bakanı Efkan Ala, Tükiye'nin Cerablus bölgesine düzenlediği askeri operasyonlar ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Ala "Terör örgütlerinin Türkiye'yi tehdit etmesine fırsat verilmeyecektir'' dedi.

İçişleri Bakanı Ala Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtladı. Bakan Ala'nın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

 

"ORTADAN KALDIRILACAK"

"Türkiye terör örgütleriyle mücadele etmektedir. Türkiye adeta terör örgütleriyle savaş halindedir. Bu bölgede Türkiye'ye yönelik açık, hazır tehlike söz konusudur. Dün 9 tane, bugün 1 tane attılar. Türkiye buna seyirci kalamaz. Türkiye kendi sınırlarının güvenliğini, vatandaşının güvenliğini sağlayacaktır. Uluslararası hassasiyeti dikkate alarak bunu yapıyor. Orada, bizim hemen yanı başımızda terör örgütlerinin Türkiye'yi tehdit etmesine fırsat verilmeyecektir. Bu ortadan kaldırılacaktır.

 

SUBAY VE ASTSUBAY ALIMI YAPILACAK

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Cerablus ile ilgili son dakika açıklamalarda bulundu. Efkan Ala yaptığı açıklamada yetiştirilmek üzere İçişleri Bakanı Efkan Ala 500 subay, 3 bin astsubay alacaklarını söyledi.

 

ASTSUBAY ALIM ŞARTLARI

Milli Savunma Üniversitesinin kurulduğunu da hatırlatan Ala, şöyle devam etti:

"Okulların artık sivil kaynaktan alınacak olması, bu neden önemli, hem jandarmada hem sahil güvenlikte hem kara kuvvetlerinde yani Türk Silahlı Kuvvetlerinde bu kaynaklardan alınacak, lise ve üniversiteden öğrenciler bu okullara, askeri okullara, jandarma okullarına. Bir akademi kurduk. TSK'ya yönelik bir üniversite kuruldu, Milli Savunma Üniversitesi. Biz Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi kurduk. Bu sene de öğrenciler alacağız. 500'e yakın subay, yani yeni alacağız ve subay olarak yetiştireceğiz. 500 subay alacağız, subay yetiştirmek üzere. 3 bin astsubay alacağız.

1 Ocak 2017'den itibaren de öğretime başlayacak. Biz bunları lise ve üniversite mezunu olanlardan alacağız. Bu ne demek? Yani gençlerimiz, her kesimde, toplumun içinde, mahallesinde, sivil toplumda yetişmiş lise, üniversite mezunu olmuş alıyorsunuz. Bunun artık zihnini formatlayamazsınız. İlkokuldan sonra, ortaokuldan sonra aldığınızı lise yıllarında formatlayabiliyorlardı. Şimdi bu imkan ellerinden alınıyor. Artık karşımıza böyle zihinleri formatlanmış, uyuşturulmuş çıkmaz. Aklını kiraya veren çıkmaz. Çünkü aklının kodları oluşmuş olacak, artık bağımsız kod toplum içinde oluşmuş olacak."

Yüksek Askeri Şuranın (YAŞ) yapısının da değiştiğini belirten Ala, sivil iradenin daha ağırlıkta olduğunu ve orada hem asker hem sivil iradenin ülke menfaati doğrultusunda değerlendirmeler yaparak kararlar alacağına değindi.

Ala, kuvvet komutanlarının Milli Savunma Bakanlığı ilişkisinin tanzim edildiğini, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanları arasındaki ilişkilerin de hassasiyetle ele alınarak düzenlendiğini vurguladı. Ala, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu operasyonların da yapılabilmesini sağlayacak düzenlemelerle bunların gerçekleştirildiğini bildirdi.

Jandarma Genel Komutanlığının İçişleri Bakanlığına bağlanmasının sağlandığını anımsatan Ala, Türkiye'nin kara sınırları içerisindeki alanın yüzde 93'ünün jandarma kontrolünde, yüzde 7'sinin ise emniyet kontrolünde olduğunu vurguladı.

 

Editör: TE Bilisim