Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundukları kanun tasarısının çıkmasıyla birlikte her önüne gelenin emlakçılık yapamayacağını söyledi. 


Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, yeni tasarıya göre emlakçıların yerini üniversite mezunu emlak müşavirlerinin alacağını söyledi. Eline çanta alan, simitçisi, gazozcusu, berberi, kapıcısının kendini emlakçı olarak tanıtamayacağını ifade eden Özdek, “Türkiye genelinde şu anda bir kanun çıkarma çabası içerisindeyiz. Emlak sektörü ve emlakçılık ayağa düşmüş durumdadır. Fakat yıllardır bu meslek güdülmeye çalışılıyordu. Bizler sivil toplum örgütleri olarak Ankara’daki federasyonumuzda bir araya gelerek Türkiye’de emlak ile ilgili normların değişmesi için meclise kanun teklifinde bulunduk. Bunun meclisten geçmesini bekliyoruz. Çok kısa bir sürede de bu çıkacaktır. Sunmuş olduğumuz taslakta şunlar yer alacaktır. Artık herkes emlakçılak yapamayacak, emlakçılık sokakta icra edilen ayaküstü yapılma dönemi sona ermiştir. Türkiye genelinde emlakçılık yasası yürürlüğe girdikten sonra artık bunu 4 yıllık mezunlar yapacak. Mezun olmayanlar kendini emlakçı odalarına kayıt ettiremeyecek ve kendini emlakçı tanıtamayacak. Dolayısıyla bizler sektörel olarak böyle bir oluşumu ve gidişatın takipçisi olduk ve bu kararların çıkmasının takipçisi olduk. Çok yakın süre içerisinde TBMM’de geçecek, Türkiye genelinde bu kanunlar hayata geçecek. Ekonomik ve sosyal olarak insanlarımıza çok şey katacak. Kayıt dışı ekonomi önlenecek. Daha doğru düzeylerde emlakçılık gelişecektir” dedi.


Türkiye’de emlak ve inşaat sektörlerinin lokomotif sektörler olduğunu da sözlerine ekleyen Özdek, “En çok paranın döndüğü sektörlerdir. Bu iki sektörümüzdeki durgunluk bütün sektörleri etkileyecektir. Ama bu kanunların çıkması ile birlikte yeni bir oluşum ve gelişim olacaktır. Bu kanunlar emlakçıları ve mesleği koruyarak ayakta tutacaktır. Şu anda bu çıkacak olan kanunlar, korsancılığın önüne geçecek, eğitimli emlakçılar ortaya çıkacaktır. Bu iş artık bilinçli seviyelerde yapılacaktır. Emlakçıların bir kimliği olacaktır, tıpkı bir avukatın misyonu ne ise emlakçının da misyonu o olacaktır. Birkaç gün sonra Ankara’da bununla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanı ile bir araya geleceğiz. Çeşitli bakanlıkları ziyaret ederek, gerekli girişimlerimizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim