Karar gazetesi yazarı Elif Çakır bugünkü köşesinde Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz ve İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın da aralarında bulunduğu üst düzey isimlerin 15 Temmuz gecesi telsizlere yansıyan konuşmalarına yer verdi.

Konuşmalarda Çalışkan'ın halka ateş açan darbeci askere "Oğlum akıllı ol, Türk insanına sıkıyorsun" diyerek teslim ol çağrısında bulunuyor.

Çakır, darbe girişiminde tankın içinde olduğu iddia edilen, girişimin bastırılmasının ardından tutuklanıp, gönderildiği cezaevinde cesedi bulunan eski İstanbul Güvenlik Şube Müdürü Mithat Aynacı'nın, “Darbe girişimini polis de destekliyor” algısı yaratmak için üniformayla Emniyet Müdürlüğü'ne geldiğini belirtti.

 

İşte yazının ilgili bölümü:

MİTHAT AYNACI TELSİZ KONUŞMALARINAŞÖYLE YANSIDI

Saat 23:00 suları. Tanklardan birisi bir şekilde Vatan Caddesi'nden geçiş yapıp İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nün önüne kadar gelmiştir. Tankın üstünde ‘çift yıldız'lı üniformalı bir polis müdürü vardır. Tankın üstüne çıkan müdür, İstanbul eski Güvenlik Şube Müdürü Mithat Aynacı'dan başkası değildir. Yani emniyet personelinin yakından tanıdığı bir isimdir. 17-25 Aralık kalkışmasından sonra ‘paralel çete mensubu' olduğu gerekçesiyle İstanbul'dan uzaklaştırılmıştır. O gece tankın içinden iki yıldızlı üniformasıyla ortaya çıkar. Amaç bellidir. Emniyet personeli hiyerarşi gereği karşılarında gördükleri iki yıldızlı müdürlerinin talimatlarına uyacaktır. ‘As'larının kendisine tabi olmasını sağlayacak ve polis teşkilatının ‘o gece' derbede işbirliği içinde olduğu algısını sağlayacaktır.

Türkiye'nin o en uzun gecesinin ilerleyen saatlerinde, Mithat Aynacı bu kez tankın içinden askeri üniforma ile çıkar. Haberlere ‘Tankın içindeki darbeci polis' olarak yansır. Bu durum polis kayıtlarına şöyle geçti:

Saat 23:37

25-10: 25-10 Merkez.

Merkez: Merkez dinliyor efendim.

25-10: Buradaki tankın üstünde resmi üniforma giymiş çift yıldızlı bir müdür var. Emniyetten olduğunu zannetmiyorum... diğer istasyonlarımızı da ikaz edersek uygun olur.

Merkez: Tamam diğer unsurlarımız bu şekilde takip etsinler.

Bu anons üzerine 20-10 yani İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan devreye girer:

20-10: O tankın üzerinde polis var diye bahsedilen polis değil, polis unsuru bu işe katılmadı... bütün arkadaşların bilgisi olsun, kesinlikle tahriklere girmeyeceksiniz.

Merkez: Anlaşıldı efendim takip ettim.

Emniyet personeline dönük algı oluşturamayan Mithat Aynacı, bu kez tankın içine girip asker üniforması giyer...

25-10: ... birinci tankın üzerinde rütbeli polis üniforması giymiş çift yıldız müdür... daha sonra tankın içine girip... kıyafetini giydi... burada havaya ve belediye otobüsüne dahil olmak üzere ateş ettiler. Şu an gerekli tedbirleri aldık, tankı hareket ettirmiyoruz.

20-56: İlçe Emniyet Müdürlerimiz irtibatlı oldukları sivil toplum kuruluşlarıyla derhal irtibat kurmak suretiyle bu şahısların intikal edebilecekleri emniyet binalarıyla kamu binaları... konuşlanmış olan emniyet kuvvetlerinin yanına sivil vatandaşların da gelmek suretiyle... bu şahısların hareket kabiliyetini kısıtlayabilme imkanımız var, bunu da değerlendirsin arkadaşlarımız ivedi şekilde.

Merkez: ... ilçe 10'ları takip edelim.

Saat 00:00

Merkez: Şile yolundan araçların üzerinden geçmek suretiyle tankların Kısıklı ikamet yönüne geldiği şeklinde bilgi geliyor.

93-10: Tamam... bilinen yerdeyiz.

94-10: Nevzat Demir Tesisleri önüne koyduğumuz ekipler yetersiz, onları ezerek, vurarak geçmişler.

Merkez: Takip ettim tamam.

94-10: Diğer ön ön cephesini kapatıyoruz şu an tamam.

20-57: Gerekirse halk otobüsleri, belediye otobüslerini çeksinler Merkez.

Merkez: Kapalı yolları araçlarla güçlendirelim, geçişlere müsaade etmeyelim. Vatandaş araçlarıyla, çöp araçlarıyla, otobüslerle, kamyonetlerle, TIR'larla güçlendirelim. Hafriyat kamyonu olanlar, beton mikseri olanlar bunları da harekete geçirmek lazım. Özel şirketler varsa irtibat kurup bu konuyu özellikle dikkate alalım.

20-57: ... Emir verenler bunun cezasını çekecek, hiçbir yerde bir cm geri adım atmak yok. Her yerde vatandaş sokaklara iniyor. Bizde bulunduğumuz yerden geri adım atmayacağız, allah korusun.

..-..: Ölmek var dönmek yok.

20-10: Bu beni dinleyen arkadaşa sesleniyorum, oğlum akıllı ol Türk insanına sıkıyorsun, hiçbir Türk geri adım atmaz. Bütün tanklar teslim oldu, sadece siz kaldınız.


KAYNAK - HÜR HABER

Editör: TE Bilisim