Van'ın Erciş ilçesinde artan uyuşturucu kullanımı ve satışı, ilçe halkını tedirgin ediyor. Uyuşturucu tacirleri özellikle ortaokul ve lise önlerini mesken tutarken, yetkililerin herhangi bir önlem almaması tepki çekiyor. Uyuşturucu satışı ve kullanımının açık adresler ve sokak ortasında yapıldığını dile getiren Hüseyin Nazlıcan adlı yurttaş, bunun bilinip görünmesine rağmen polislerin müdahale etmediğini dile getirdi. Nazlıcan, “Ben mesleğim gereği bir çok il ve ilçede çalıştım. Buralarda polisler adeta seferber oluyor. Fakat Erciş'te bir şey yapılmıyor. 10 yaşında çocuklar bile burada uyuşturucu kullanıyor, birilerinin artık buradaki uyuşturucu kullanımına karşı bir şeyler yapması gerekiyor" dedi. 

'Deprem sonrası terk edilen barınaklar uyuşturucu sahası oldu'

Bölgede yaşanan depremin ardından, işsizlik ve ekonomi çıkmazlığın insanları çaresizliğe sürüklediğini ifade eden Erciş Belediyesi Meclis üyesi Güven Çalık ise terk edilen konteyner ve hasarlı binaların uyuşturucu kullanımı sahası olduğunu ifade etti. Çalık, “Öyle şeylere tanık oldum ki, onurum, kimliğim beni bunların içine kadar sürükledi. Madde bağımlısı gençlere baktığında 'Ben insanım' diyen kişinin yüreğinin parçalanmaması mümkün değil. Belki de bu memleketin en onurlu gençleri bu illet karşısında onurlarını, şereflerini ve haysiyetlerini satacak kadar çaresizleşiyor" dedi.

'Sistem gençleri çaresizleştirerek buna mecbur ediyor'

Erciş üzerinden karanlık planların olduğunu ifade eden Çalık, bir takım güçlerin Erciş'teki işsiz gençler üzerinde nemalanmaya çalıştığına dikkat çekti. Özellikle depremle birlikte ilçede ciddi anlamda yozlaşmanın yaşandığının altını çizen Çalık, "Yaşanan depremi fırsat bilen iktidar, önce halkı yalnızlaştırmak için bir takım yapılanmalara gitti. Daha önce apartman hayatı yaşamayan insanları ilçe merkezinden kilometrelerce uzakta bulunan bir alanda konutlar yaparak bu insanları konutlara yerleştirdi. Bu konutlar komşuluk ilişkilerini bitirmekle birlikte zaten ekonomik gelirleri olmayan halkın belini iyice büktü. Her gün ekonomik baskı altında olan gençler çaresizliğe sürüklendi. Daha sonra karanlık insanlar ortaya çıkarak gençleri önce madde kullanmaya daha sonra ise bu işin ticaretini yapmaya zorladı. Ve bugün ilçede hızla yayılmaktadır. Ne hikmetse yayılan bu zehir gözle görünmesine rağmen kimsenin sesi soluğu çıkmıyor" vurgusu yaptı.

'STK'lar duyarsız kalıyor'

Toplumun içler acısı hali gözler önünde olmasına rağmen STK'ların yaşanan duruma kulak tıkadığını ifade eden Çalık, “Defalarca bu durumla ilgili STK'larla bilgi paylaşmamıza rağmen STK'ların bu konu ile ilgili soru bile sormaması bizleri derinden üzüyor" dedi. Toplumun ana temelinin gençlik olduğuna vurgu yapan Çalık, "Şu anda temelimiz çürütülüyor. Gençlik her geçen gün biraz daha zehirlenerek bitirilmeye çalışılıyor. Gençliğine sahip çıkmayan hiç bir topluluk ayakta kalmaya şansı yoktur" dedi. 

İşte uyuşturucu mekanları 

İsmini paylaşmak istemeyen bir yurttaş ise toplumsal olaylara hemen müdahale eden polisin, herkesin gözleri önünde elden ele dolaşan uyuşturucuya müdahale etmediğine vurgu yaparak, uyuşturucu kullanan yerleri şöyle sıraladı: “Ben şimdi burada sizin aracılığınız ile ihbarda bulunuyorum. Yukarı TOKİ'de bulunan bir çok boş dairede hem fuhuş hem de uyuşturucu satışı yapılıyor. Polis, akşam saatlerinde 7, 9 ve 12’nci etaptaki lambaları yanan boş daireleri gözlem altına alsın. TOKİ çevresinde bulunan boş araziler akşamları gençlerle kaynıyor. Bu açık ve göz önündedir. Eski Atatürk İlköğretim Okulu akşam 5'ten sonra beyaz BMW marka bir araç buraya açık şekilde uyuşturucu servisi yapıyor. Yeşilova Mahallesi Erciş Belediyesi Mezbaha bölgesine akşam saatlerinde kimse giremiyor. Buralar kontrol altına alınsın. Buralarda çok sayıda insan var.” 

 

Editör: TE Bilisim