Türkiye'de yüksek rakımı ve sert iklim koşulları nedeniyle hava sıcaklığının kış aylarında sıfırın altında 40 dereceyi bulduğu Erzurum'da, toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşlar, soğuk havadan "klimalı duraklar" sayesinde korunuyor.

 

Türkiye'nin bin 893 rakımıyla en yüksek ikinci şehri olan Erzurum'da, Büyükşehir Belediyesince başlatılan uygulama ile hava sıcaklığının sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü kentte "klimalı" duraklar yapıldı. Toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşlar için kentin çeşitli noktalarındaki 50 durağa yerleştirilen klimalar, kışın vatandaşları ısıtacak, yazın ise serinletecek. Vatandaşların beğenisini kazanan bu uygulamayı sürdüren Büyükşehir Belediyesi, 150 ayrı noktaya daha bu duraklardan yerleştirerek soğuk çilesini ortadan kaldırmayı hedefliyor.

 

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, yaptığı açıklamada, kışın çetin geçtiği ve kar yağışının fazla olduğu Erzurum'da insanların soğuk çilesini ortadan kaldırmak için böyle bir uygulamaya gidildiğini söyledi.

 

Bu durakların son derece konforlu olduğunu anlatan Sekmen, şöyle konuştu: "İnsanları otobüs beklerken üşümeyecekleri bir konuma taşımamız lazım. Daha önceki Belediye Başkanımız tarafından bu duraklardan 10 tane yapılmıştı. Biz bunların biraz daha şekillerini değiştirip geliştirerek sayılarını 50'ye çıkardık. Yeni klimalı duraklar yapmaya da devam edeceğiz. Rüzgar alan ya da açık arazilerde bu tip durakları kullanmaya gayret ediyoruz. Çünkü bu duraklar, klimalı ve içine girdiğiniz zaman dışarıya nazaran daha sıcak. İnsanlar orada rahat ve huzurlu şekilde otobüs beklerken üşümüyor."

 

Sekmen, kış şartlarında zaman zaman otobüslerde gecikmeler olabildiğine işaret ederek, "Yollar buz tutmuş ve kaygan olabilir. Bu nedenle insanlar beklemek zorunda kalabiliyor. Vatandaşlar burada bekliyor ve otobüsler gelince binip yollarına devam ediyor. Bu duraklara çok özen gösteriyoruz."

 

DURAKLAR SON TEKNOLOJİ İLE DONATILDI

Durakların son teknoloji ile yapıldığını ve her türlü donanımının da düşünüldüğünü dile getiren Sekmen, aynı duraklara yerleştirdikleri sistem sayesinde duraklarda durmayan otobüslerin de belirlendiğini aktardı.

 

Sekmen, bazı otobüslerin duraklara uğramadan gidebildiğini ifade ederek, "Bizde özel ulaşım imkanları da var. Onun için durakta yolcu olsun olmasın, mutlaka durmasını istiyoruz. Böylelikle orada durup durmadığını da tespit etmiş oluyoruz. Biz bunlara 'kapalı' ve 'akıllı' durak diyoruz. Bunların kapısı otomatik, yolcu giriş çıkış yapmak istedikleri zaman açılıyor. Bu durakları sıcak tutmaya özen gösteriyoruz. Zamanla bu durakların sayısını 100, belki de 200'e çıkaracağız." şeklinde konuştu.

 

Vatandaşlardan Mustafa Bilir de böyle bir uygulamanın kent adına çok iyi olduğunu belirterek, "Erzurum soğuk bir şehir. İnsanlar bu güzel hizmeti değerlendirmeli. Diğer yerlere de bu duraklardan yerleştirilmeli. Emeği geçenlere teşekkür ederim." ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim