Gürpınar Belediye Eş Başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin Van Barosu'nu ziyaret etti. Belediye çalışmalarına ilişkin kısa bilgilendirmede bulunan Eş Başkanlar, alışıla gelmiş belediyeciliğin ötesine geçebilmek için gayret ettiklerini hatırlatarak bu konuda belli bir mesafe kat ettiklerini söylediler. Baro Başkanı Murat Timur ise Gürpınar Belediyesi'ni basından takip ettiklerini, klasik belediyecilik anlayışını aşan bir belediye olarak önemli çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

 

Gürpınar Belediyesi Eş Başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin Van Baro Başkanı Murat Timur'u Adliyedeki makamında ziyaret etti. oldukça sıcak bir ortamda geçen ziyarette Belediye Eş Başkanları belediye olarak yaptıkları çalışmalar hakkında kısa bilgilendirmede bulundular. İlçenin bir çok mahallesine neredeyse bir tek çivinin bile çakılmadığı hatırlatılırken, cumhuriyet tarihi süresince birikmiş sorunlar yumağı ile karşı karşıya olduklarının altını çizerek, "ancak karşı karşıya bulunduğumuz sorunlar silsilesinin niteliği ne olursa olsun bu bizi kesinlikle yıldırmayacak, tam aksine çalışmalarımıza daha bir sıktı sarılmamıza vesile olacaktır" denildi.

 

'İLÇEDE CİDDİ ALT YAPI SORUNLARI VAR'

Kanalizasyonun ilk kullanıldığı ilçede bulunmalarına rağmen kanalizasyon çalışmasının yeni başlatıldığını, özellikle Norduz Bölgesi'nde köylerin tek kelime ile harabeye dönüştüğünü, geriye hiç bir şeyin kalmadığını hatırlatan Eş Başkanlar, "bunun için işimizin son derece zor olduğunun bilincindeyiz" ifadelerine yer verildi. Üretimden düşürülmenin sonuçları üzerinde de duran Eş Başkanlar, "üretimden düşürülme beraberinde göçü getiriyor ve ne yazık ki bölge durmadan göç veriyor" dedi.

 

'ÖZ YÖNETİM TOPLUMA FARKLI YANSITILDI'

Öz yönetime ilişkin de sohbetin geçtiği ziyarette, "öz yönetim bağımsızlıkmış gibi yansıtıldı. Oysa bu değil, buraya ilişkin bir sorunun yerelde çözülmesi, çözümün Ankara'dan beklenmemesidir. Nitekim Avrupa Yerel Özerklik Şartı denilen bir şey var. Her ne kadar Türkiye bu maddeye çekince koymuş olsa bile dünya genelinde kabul gören bir anlayıştır. Örneğin, Gürpınar'ın kanalizasyona ilişkin sorunlarına Ankara karar vermemeli, yerelin böylesi bir kararı alabilme şansı olmalıdır" denildi. Çok ciddi bir bürokrasi ile karşı karşıya da bulunduklarını söyleyen Eş Başkanlar, söz konusu bürokratik mekanizma sonucu çoğu zaman işlerinin aksadığına da dikkat çektiler.

 

'KÜRT BÖLGESİ HEP AYRIMCILIĞA MARUZ KALDI'

yaptıkları ziyaretten memnun olduğunu söyleyen Baro Başkanı Murat Timur ise, Kürt bölgesinin Cumhuriyet tarihi süresince ayrımcılığa maruz kaldığını, bunun halen de devam ettiğini söyleyerek, "bölgenin gelişmemesi için çaba sarf ettiler.Tam da bu  noktada DBP'li belediyelere çok büyük görevler düşmektedir. Burada klasik belediyecilik anlayışının aşılması önemlidir. Sizi basından takip ediyoruz. Seracılığa ilişkin yapmış olduğunuz çalışma çok oldukça dikkat çekicidir. Bu anlamda sizleri tebrik ediyorum. Ayrıca belediyenin tarihi ve kültürel çalışmalara da yönelmesi gerekiyor. Maalesef bizim buralarda tarihi yapılar kaderine terk edilmiş durumda. Bu alanda da çalışmalar yürüttüğünüzü basından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

 

'YARGI İKTİDARIN ELİNDE BİR ARAÇTIR'

son zamanlarda yaşanan tutuklamalara da değinen Timur, "DBP'li belediyelerin çalışmaması için ellerinden geleni yapıyorlar. Eş Başkanlara yönelik tutuklamalar da bunun bir sonucudur. Şunu açıkça söylemek gerekiyor ki, Cumhuriyet tarihi süresince yargı iktidarın elinde bir araca dönüştü" dedi. İnsanların kendi yerleşim yerlerine ilişkin karar vermek istemesi kadar masumane bir şeyin olamayacağını da belirten Timur, Avrupa Yerel Özerklik Şartı'na göndermede bulundu. Öz yönetim talebi adı altında insanların tutuklandığını da söyleyen Timur, "burada bağımsızlık istenmiyor ki, insanlar kendi yerleşim yerlerine ilişkin karar vermek istiyor. Sizin belirttiğiniz, belediye çalışmalarının hızlandırılması açısından da bu oldukça önemlidir" dedi. Ziyaret oldukça sıcak bir ortamda geçti. 

Editör: TE Bilisim