Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya seçimlerin ardından kentte ve ilçelerde yaşanan sorunlara dönük mahalle muhtarları ile yaptıkları toplantılara devam ediyor. Çoban ve Kaya son olarak Gürpınar ve Başkale’de mahalle muhtarları ile bir araya geldi. Çoban ve Kaya gerek kentte gerekse de ilçelerde yaşanan sorunları ve eksikleri yerinde inceleyerek, yapılması gereken çalışmaları mahalle muhtarları ile birlikte belirliyor.

SORUNLAR YERİNDE TESPİT EDİLECEK

Yerinde yapılan tespitlerin ardından vatandaşlar ve mahalle muhtarları ile bir araya gelerek 5 yıllık strateji planlama toplantılarını gerçekleştiren Çoban ve Kaya, Gürpınar ve Başkale’de yaşanan sorunları dinledi. Çoban ve Kaya ilk olarak Gürpınar’da düzenlenen toplantıya katıldı. Gürpınar Belediyesi’ne ait Konferans Salonu’nda mahalle muhtarları ile bir araya gelen Çoban ve Kaya’ya Gürpınar Belediye Eş Başkanları Yıldız Çetin, Zeki Yıldız ve belediye daire başkanları da eşlik etti. Toplantı da ilk olarak konuşan Gürpınar Belediye Eş Başkanı Yıldız Çetin, 5 yıllık dönemleri boyunca mahalle muhtarları ile birlikte çalışacaklarını ve bu çalışma ile ilçe ve mahallerde hizmet yapacaklarını söyledi.

“95 YILLIK SORUNLAR VAR”

Daha sonra konuşan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban ise, kent merkezinde ve ilçelerde yaşanan sorunlara değindi. Van’da ve ilçelerde yaşanan sorunların 95 yıllık sorunlar olduğunu belirten Çoban, bu sorunların çözümü için çalışacaklarını ifade etti. Yaşanan sorunların çözümü için zamana ve planlamaya ihtiyaç olduğunu dile getiren Çoban, “Van’da ve ilçelerde yaşanan sorunların en büyüğü su ve yol sorunudur. Bu sorunlar 95 yıllığın ertelemeleri ile bugüne kadar gelen sorunlardır. Yani 95 yıldır sistem sorunları hep ertelemiş ve bugüne kadar getirmiştir. Tabi bu sorunların çözümü için çok çalışacağız. Bu sorunlar bizler için bahane olamaz. Ama bu sorunları çözerken de zamana ve planlamaya ihtiyacımız var. Hep birlikte özellikle mesai arkadaşlarımız olan mahalle muhtarları ile birlikte bu sorunların çözümü için çalışacağız” Dedi.

“EŞ BAŞKANLIK SİSTEMİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

HDP ve DBP tarafından uygulanan eş başkanlık sistemine değinen Çoban, eş başkanlık sisteminin dünyaya model olan bir sistem olduğunu söyledi. Seçimlerde halkın teveccühü ile eş başkan olarak seçildiklerini söyleyen Çoban, “Bakınız eş başkanlık sistemi tüm dünyaya model olan bir sistemdir. Çünkü eş başkanlık sistemi bir demokrasi mücadelesidir. Tüm dünya da kabul gören bir sistemdir. Eşit ve demokratik bir şekilde kadının ve erkeğin ortak paydası ile işleyen bir anlayıştır. Biz bölge de bu sistemi hayata geçirerek bir ilki başlattık. Tabi bunu kabul etmeyen erkek egemenli iktidar bu sistemi tıkatmak ve boğmak için dava açtı. Davaya neden olan konu ise, anayasaya aykırı olması olarak belirtildi. Biz bu kararın yanlış olduğunu buradan belirtmek istiyoruz. Çünkü biz halkın oyları ile seçilmiş ve halkın teveccühleri ile göreve gelmiş kişileriz. Bu sistemden asla vazgeçmeyeceğimizi ve sistemin daha da yaygınlaşması için çalışacağımızı ifade etmek istiyoruz” Dedi.
Yapılan konuşmaların ardından muhtarlar mahallerinde yaşanan sorunları dile getirdi.

‘BAŞKALE GURURLANDIRAN BİR İLÇEDİR’

Gürpınar’da yapılan toplantının ardından Başkale’ye geçen Çoban ve Kaya, burada belediye ait toplantı salonunda muhtarlarla bir araya geldi. Toplantıya Başkale Belediye Eş Başkanları Aynur Tarhan ve İhsan Güler de katıldı. Toplantıda konuşan, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban, her seçim de kendilerini gururlandıran Başkale halkına hizmet etmenin büyük bir gurur olduğunu ve Başkale halkının refahı için her gün biraz daha çalışacaklarını söyledi. Başkale’nin kendilerini yücelten ve gururlandıran bir yer olduğunu dile getiren Çoban, “Bu örgütlülükten dolayı Başkale halkına sonsuz teşekkür ediyoruz. Kürdistan’da her yerin Başkale olması için çok çalışacağız. Çünkü Başkale Van’ın ve Kürdistan’ın en nadide yeridir. Bu gurur için bizler de belediye olarak Başkale için çok çalışacağız. Başkale’nin istenilen düzeye gelmesi için, modern ve yaşanılabilir bir yerleşim yeri olması için çok çalışacağımızın sözünü veriyoruz” Dedi.

‘VAN’IN TAMAMININ HİZMET ALMAYA HAKKI VAR’

Çoban’ın ardından konuşan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya ise, Başkale’de yapacakları çalışmalara değindi. Başkale’de yaşanan sorunların en çok su ve yollar ile ilgili sorunlar olduğunu ifade eden Kaya, “Bu sorunların çözümü için şuan bir planlama yapıyoruz. Bu planlamalar doğrultusunda yaşanan sorunları en asgariye indirmek için çalışacağız. Tabi bu sorunlar Van’ın tamamında var, bu sorunlar çözülürken her muhtar öncelikle kendi sorunlarının çözülmesini istiyor. Bu yanlış bir algıdır, çünkü biz sadece bir ilçe yada birkaç mahalleye hizmet götürmüyoruz. Van’ın 1 milyon 70 bin nüfusu olan her bireyin bu hizmeti almaya hakkı var. Bu nedenle bizler hizmetleri yaparken, eşit ve adilane bir şekilde yapacağız” Dedi.

‘SORUNLAR ERTELENMİŞTİR’

İlçelerde yaşanan cami, okul, sağlık ocağı ve elektrik sorunlarına değinen Kaya, ilçelere bağlı mahallerde bu sorunların çözümü için çok sayıda dilekçe aldıklarını ifade etti. Camilerin diyanet işleri tarafından yapıldığını söyleyen Kaya, “Bazı hizmetlerin yerine getirilmesi için bilinçli olmamız gerekiyor. Özellikle cami, okul, sağlık ocağı ve elektrik ile alakalı yaşanan birçok sorun için dilekçeler alıyoruz. Bu sorunların çözümü belediye değildir. Evet belediye olarak bu sorunları çözmek isteriz. Ama bizim ne öyle bir bütçemiz var, ne de bu sorunları ortadan kaldırmak için belediye olarak böyle bir yetkimiz var. Türkiye’de en büyük bütçeyi, diyanet, milli eğitim ve sağlık bakanlığı alıyor. Bu ödeneklerle mevcut sorunların tamamını ortadan kaldırabilirler. Ama nasıl ki yol, su ve altyapı gibi erteleme anlayışı olmuşsa, burada da aynı zihniyet uygulanıyor. Yani ertelemeler ve sorunları görmezden gelerek çözüm adına adım atılmıyor” Diye konuştu.

Toplantı da konuşan Başkale Belediye Eş Başkanları Aynur Tarhan ve İhsan Güler de ilçe de ve mahallerde yapacakları çalışmalara değindi. Daha sonra konuşan muhtarlar ise, mahallerinde yaşanan sorunları dile getirerek, çözülmesi için belediyeden yardım istediler.


(ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim