İşçiye işsiz kaldığında gerekli şartları taşıması halinde maaş ödeniyor. Ödeme işsizlik Sigortası Fonu'ndan yapılıyor. Benzer fon sistemi esnaf için de kurulacak.

 

ESNAFA İŞSİZLİK FONU

İşçiye işsiz kaldığında gerekli şartları taşıması halinde maaş ödeniyor. Ödeme işsizlik Sigortası Fonu'ndan yapılıyor. Benzer fon sistemi esnaf için de kurulacak.

 

FONDAN KARŞILANIYOR

İşsiz kalan işçiye belli şartlarda, çalışmadığı dönemde geçimine katkı sağlamak için 659-1318 lira arasında değişen tutarlarda 'işsizlik parası' ödeniyor. İşsizlik parası devletin kasasından çıkmıyor, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanıyor.

 

YENİ BİR İŞ BULANA KADAR...

Yani daha önce işçiden alınarak bir havuzda toplanan paradan ödeniyor. 10 aya kadar ödenen bu maaş yetmese de yeni bir iş bulana kadar işçi için önemli bir güvence oluyor.

 

ESNAF ÜVEY EVLAT DEĞİL

Esnaf güvence istiyor ve kendileri için 'Esnaf İşsizlik Fonu' kurulmasını istiyordu.

 

KISA ZAMANDA TAMAMLANACAK

Müjdeli haber Gümrük Bakanlığı'ndan geldi. Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, "Esnaf iflas edebiliyor. En az bir seneye yakın oluşturulacak fona bağlı esnafın kirasını ödeyecek, eve ekmek götüreceği bir gelirinin olmasını istiyoruz. Tıpkı işçilerimiz gibi. İşçilerimiz nasıl işsizlik sigortasından yararlanıyorsa esnafımız da faydalansın istiyoruz. Bunun da çalışmasını yapıyoruz. Kısa zamanda bunu hayata geçirmek istiyoruz" dedi.

 

SOSYAL DEVLETİN GEREĞİ

TESK Başkanı Bendevi Palandöken; "Bu ülkenin istihdamına katkı sağlayan, vergi veren esnaf dükkanı kapanınca açıkta kalıyor" dedi. Palandöken, dükkanı kapanan esnaf ve sanatkarlara yeni bir iş kurana kadar ya da iş bulana kadar makul bir süre ödenek verilmesi gerektiğini söyledi.

 

Palandöken, "Esnafın da tıpkı işçiler gibi, dükkanını kapattıktan sonra toparlanana kadar geçimini" sağlayacak bir fona ihtiyacı var. Bu sosyal devletin bir gereği" diye konuştu.

 

FONA KATKI VERİLECEK

Yapılan çalışmaya göre; esnafın ödediği Bağ-Kur sigorta priminden yüzde 2 işsizlik sigortası primi kesilecek. Devlet de buna belli oranda katkı sağlayacak.

 

PRİM ÖDENİYOR

Normalde, işsizlik sigortası için SSK'lı bir çalışanın aylık , brüt kazancı üzerinden yüzde 1, işveren yüzde 2, devlet de 1 oranında prim ödüyor.

 

İHTİYAÇ ANINDA DEVREYE GİRECEK

Belirli bir süre İşsizlik Fonu'na ödeme yapan esnaf, dükkanını kapatmak zorunda kaldığında alacağı geri ödeme ile zorunlu ihtiyaçlarını en azından bir süre karşılayabilecek. Böylece dükkanını kapatan esnafa 1300 TL'ye varan ödeme yapılacak.


KAYNAK - SABAH

Editör: TE Bilisim