Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci yaptığı yazılı açıklamada, ETBİS ile kayıt dışılığın önüne geçileceğini ve elektronik ticarette güven ortamının tesis edilerek e-ticaret hacminin artırılacağını ifade etti.

 

Söz konusu sistem sayesinde e-ticaret sitelerinin kayıt altına alınacağına dikkati çeken Tüfenkci, kayıt ve bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere Bakanlık tarafından 5 bin liradan 20 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacağını bildirdi.

 

Tüfenkci, Türkiye'de 46,2 milyon internet kullanıcısıyla e-ticaret potansiyelinin oldukça yüksek olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

 

"Ülkemizde yaşanan güvenlik endişeleri sebebiyle elektronik ticaretin toplam perakende ticaret içindeki payı yüzde 3,5 seviyesiyle dünya ortalaması olan yüzde 8,5 seviyesinin altında kalıyor. ETBİS ile elektronik ticaret hacminin artırılabilmesi için öncelikle tüketicilerin güven algısını iyileştirmemiz ve elektronik ticarette güven ortamını tesis etmemiz gerekiyor. Yaptığımız düzenlemeyle elektronik ticarette yaşanan sorunlar büyük ölçüde çözümlenecek. Başarılı ve başarısız ticari aktörlerin ayrıştırılması, e-ticaret girişimcilerinin tanınırlığının, itibarının, ulusal ve uluslararası rekabet gücünün artırılması sağlanacak. Böylece ülkemizin dijitalleşen dünyadaki yeri sağlamlaştırılacak."

 

"ETBİS'e kayıtlar 30 gün içinde yapılmalı"

Bakan Tüfenkci, e-ticaret işletmelerinin 1 Aralık itibarıyla 30 gün içinde kayıt ve bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiğinin altını çizerek, "ETBİS hizmete açıldı. Kendilerine ait e-ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar, aracı hizmet sağlayıcılar ve yurt içinde yerleşik olup e-ticaret faaliyetinde bulunmayan ancak yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar da faaliyetlerine başlamadan önce ETBİS'e kayıt olacak. Sınır ötesi elektronik ticaret gerçekleştirilmesi halinde ise ticaretin yıllık hacmine ilişkin bildirim, her yıl mart sonuna kadar yapılacak" ifadelerini kullandı.

 

Sisteme kaydolan ve bildirimde bulunan işletmelerin internet adresleriyle Bakanlıkça gerekli görülen diğer bilgilerin "www.eticaret.gov.tr" adresinden yayımlanacağını belirten Tüfenkci, "Vatandaşlarımız e-ticaret işletmelerine ait internet adresi, ticaret unvanı ve MERSİS numarası gibi bilgilere kolaylıkla erişebilecek, bu sayede vatandaşlarımızın dolandırılma riski azaltılacak" değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim