Vanlı Gazeteci-Yazar Naif Yaşar Kandil’de seçimin nabzını tuttu. Ağırlıklı olarak Van yerelini konuşulduğu haber dosyasında görüşlerin üç bölüm halinde GÜNDEM X okurlarıyla paylaşacağı belirtildi.

 

İŞTE GAZETECİ-YAZAR NAİF YAŞAR'IN RÖPORTAJI:

 

"07 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan milletvekilleri seçimlerine sayılı günler kala, Kandil dağı Medya Savunma Alanlarında seçimin nabzını tuttuk. "

 

Ağırlıklı olarak Van yerelini konuştuğumuz haber dosyasında, Konsey üyelerinden, Kuzey Saha siyasi alan sözcüsü Behzat Hakkari Kod adlı Nedim Seven, PJAK konsey üyesi Dr. Jiyan, KCK dış ilişkiler sözcüsü Demhat Egit ve  Van katılımlı 25 yıllık HPG gerillası Kızıl Xalıt’ın görüşlerini üç bölüm halinde siz GÜNDEM X okurlarıyla paylaşacağız.

 

Haber dosyamızın birinci bölümünde KCK Konsey üyesi ve Kuzey Saha siyasi alan sözcüsü Behzat Hakkâri’nin büyük yankı yaratacak açıklamalarına yer vereceğiz.


Haziran seçimlerinde, Kandil’in siyasi karar mekanizması olarak en etkili ağızlardan biri olan Behzat Hakkâri, seçimlere dair PKK ve KCK’nin takınacağı tutumu özetlerken çok net ifadelerle şunları söyledi.

 

1-KANDİL ADAY ADAYLARINA REFRANS OLDU MU?

2-2014 YEREL SEÇİMLERİNDE NE TÜR HATALAR YAŞANDI?

3-HDP BARAJI AŞACAK MI?

4-GÜLEN CEMAATİNDEN KİMLER HDP’YE OY VERECEK

5-ADAY PROFİLLERİ NASIL OLMALI.

6-“OSMALI ÇOCUĞU “ TABİRİNİ KİMLER İÇİN KULLANDI?

7-SEÇİM GÜVENLİĞİ ADINA NE TÜR KAYGILARI VAR?

8-VAN VE BAŞKA İLLERDE KONTRAVARİ EYLEMLER OLACAK MI?

9-KANDİL ,“SUİKASTLER OLABİLİR” DERKEN NEYİ KASTEDİYOR?

10-AŞİRET AĞALARINA ADAYLIK VERİLECEK Mİ?

 

Duyduğumuzda hayretler içinde kaldığımız ve bir o kadar da tedirgin olduğumuz tüm bu açıklamaları zaman kaybetmeden, başta Van halkı ve tüm okurlarla paylaşıyoruz.

 

Zaman ayırdığınız için teşekkürler. Seçimlere kısa bir zaman kaldı ve seçimin nabzını tutmak için soluğu Medya Savunma Alanlarında aldık. Öncelikle, sıkça tartışılan bir konuyla başlayalım, sizce HDP barajı aşacak mı?

Baraj bir handikaptır. Anti demokratik bir uygulamadır. HDP etrafında kenetlenen tüm güçlerin(sosyalist, devrimci, proleter, yurtsever, Kürdistani, Türkiyeli) tüm güçlerin barajı sorun yapmamaları lazım.

 

Bir tahmininiz var mı?

%11.07 çok gariptir amma, uzun zamandır bu rakam dilimin ucunda bir türlü düşmedi. Ama daha fazlası da olabilir?

 

Nasıl başarılacak?

Demokratik sosyalizmi derinleştirerek.. 1970’lerde deniz ve mahirlerin yapmak istediklerini, 2015 yılında, Kürt ve Türk sosyalistleri, reel gruplar, kültürel bileşenler, demokrasi güçleri, demokratlar bu ruhu yeniden yaşatmalılar.

 

Neden bağımsız adaylarla girmediniz. Daha garantili olmaz mıydı?

Kürt özgürlük mücadelesinin tarihçesinde günümüzde yakalanan başarılara bakıldığında bağımsız adaylarla ya da farklı şekillerde seçime girme düşüncesi geri kalmış bir düşüncedir.

 

Amaç parlamento mu?

Ciddi bir mutabakat ve duruşla parlamento mevzisini kazanmalılar.

 

Başka bir anlamı yok mu?

Kobanê ve şengal gerçekliğinin ortaya çıkardığı sonuçlardan sonra, seçim başarısı, PKK merkezli, küresel alanda kazanılan siyasi ve diplomasi ağırlıklı mevziler. Demokrasi ve özgürlük mücadelesini güçlendirecektir.

 

Böylesi bir başarı maratonunda koşucular sadece Kürtlerden mi oluşacak?

Bütün profilleri, tüm dinamikleri ve tüm ittifakları iyi değerlendirmek, iyi hesaplamak lazım Halkın yararına olacak halkın kabulüne mazhar olacak şekilde şekillendirmek lazım.

PKK yada KCK geçmiş seçim tecrübelerinden ders çıkararak yeni bir strateji mi geliştirdi?

Yerel seçimlerde çok önemli tartışmalarımız oldu. Öngörülerimiz oldu. Önemli olan da doğrulandığı gerçeğiyle karşı karşıya kaldık. Ortak görüşlerdi bireysel görüşlerden öteydi.

 

Mesela 2014 seçimlerinde Van için öngörüleriniz nelerdi?

14 / 14 gibi bir öngörümüz vardı.

 

Ortaya çıkan sonuca göre 14/12 sonucunu Başarsız mı buluyorsunuz?

Çeşitli hatalar yaşandı ama 14 belediyeyi de alabilirdik. Ama 12 belediye almakta ciddi bir kazanımdır.

 

2015 seçimleri için bir öngörünüz olacak mı?

İdealimiz hepsini almaktır. En az yarısından fazlası Yani 8 milletvekilliğinden en az beşini almak lazım. 5 milletvekilliği iyi bir sonuç olarak görülür.

 

Böylesi bir sonucu Van özelinde neye bağlıyorsunuz?

Çok önemli demokratik süreçler yaşadık. Tüm antidemokratik uygulamalara rağmen Kürt özgürlük hareketi legal alanda çok muazzam bir deneyime sahiptir 42 yıllık tecrübe, Özel de Van büyük Kürt coğrafyasıdır. Mozaikler rantlar kentidir. Van’daki mücadele çok anlamlı ve değerlidir. Van halkı derin acılar yaşadı ama şimdi başarının özgürlüğün keyfini yaşıyorlar.

 

KANDİL’İN  “RED-KABUL” KRİTERLERİ NELERDİR?

 

Sizler, aday adayı ya da aday belirlenirken hangi adayın tercih edilmesi gerektiği konusunda herhangi bir perspektif sunacak mısınız?

İyi tercih. Halkın yapacağı tercihtir. Aday tercihini HDP ve bileşenleri yapacaktır.

 

Siz müdahil olmayacak mısınız?

Elbette ki ‘Red-Kabul’ kriterlerimiz vardır. Ama bu adayları biz belirleyeceğiz anlamına gelmez.

 

Sizin müdahil olmadığınız bir tercih, halk arasında kabul görür mü?

Halk, sistem partilerinin kirliliklerini iyi çözümlemeli. En İyi tercih, partinin belirleyeceği adayın arkasında durmalı. Seçilecek 8 kişi her kim ise, cinsiyeti ne olursa olsun, bu şahsiyetler kabul edilmeli ve arkasında durulmalıdır.

 

Yani, aday profili, ismi, kariyeri, unvanı, tek başına bir anlam ifade etmiyor mu?

Bireyin profiline fazla takılmamak lazım. Demokratik tercihleri parti çizgisinde yapmak lazım yapılacak tercihler AKP’ nin değirmenine su taşımamalı. AKP’ye hizmet etmemeli.

 

Başlı başına bu kriter yetiyor mu?

Elbette hayır… Demokrasi özgürlük mücadelesi, halkın yararına siyaset üreten proje üreten, donanımlı, halkla bütünleşen, takıntısı olmayan, Birey ve bireyselliği aşan egolarından kurtulmuş, toplumcu toplumsal düşünen, bütün kültürel farklılıklara eşit temelde yaklaşan, yurtsever  kişilikler olmalı, demokrat olmalı. Geçmiş dönemlerde halkın mücadelesine ve değerlerine hakaret etmemiş olmalı. Merkeziyetçi yoz ilişkiler içinde olmamalı.

 

Önceliğiniz, ideolojik kişilikler midir?

illaki sosyalist olsun diye ideolojik bir dayatmamız yoktur.

 

Sonuç itibarıyla özetlersek!...

Yaşam tarzı irdelenmeli

a)Projeci olmalı.

b)Genç dinamiklere şans verilmeli.

c)Sürekli denenen, aynı yüzler de ısrarcı olunmamalı.

d)Tekrar eden yüzler bayrağı devredebilmeli.

e)Yaşlılığın tecrübesi gençliğin ruhu ile harmanlanmalı.

Böyle bir ruhla Van da, Serhat’ta, Dersim’de Botan ve Kürdistan da başarıya ulaşılır.

KANDİL BİR TEK KİŞYE DAHİ REFERANS OLMADI OLMAYACAK

Aday adaylık sürecinde, Kandil Medya savunma alanlarına yönelik yoğun sivil trafiği, gündemi işgal eden konuların başındaydı.

Üç –beş gün ortada görünmeyen kimi aday adaylarının Kandil’e gittikleri yönünde bir hava estirmesi ve kimi çevrelerce “kandil’den referans aldı” söylemleri ayyuka çıkınca, söz konusu söylemlerin doğruluk derecisini de yine birinci ağızdan dinledik.

Kandil, açık bir dille “Kimseye referans olmadık, olmayacağız da” dedi.

 

Sayın Seven, kimi aday adaylarının buraya geldiği ve sizlerden referans aldığına dair bir söylem var, bu söylemlerin haklılık payı var mı?

“Aday adayları geldi, kandille görüştü” bunlar hepsi hikâyedir. Kitle buna itibar etmemesi lazım.PKK hareketi demokratik çoğulculukta bireysel bir yaklaşım sergilemez

 

Ama buraya geldiklerine dair ciddi duyumlar aldık!...

Evet doğrudur. Geldiler… Kandil’e uluslararası tüm güçler  de geliyor. Bütün diplomatik, askeri güçler kandile gelirken, bize gönül veren, bizim gibi düşünen insanlarımızın buraya gelmesi bizleri sevindiriyor. Bizi ziyaret edebilirler, politik eğitim, destekler alabilirler. Bunlar olumlu şeylerdir. Bizleri de memnun eder.

 

Ziyaretlerinde adaylıklarını öne çıkaranlar oldu mu?

“Bizim buraya bu amaçla adaylık talebiyle gelen bireylerin politik ahlakları zayıftır.” derim…

 

Bu söyleminiz, PKK ya da KCK, seçimlere tavırsız kalacak anlamını taşıyor mu?

Böylesi demokratik bir otorite iradesine sahip kandilin yani PKK ve KCK’nin var olan gelişmelere, olgulara karşı tavırsız olması düşünülemez. Siyaseten de ahlaken de bu böyledir. Çok temel stratejik bir seçim süreci olacak, Kürt özgürlük hareketi tavırsız kalacak, kandil tavırsız kalacak, bu düşünülür mü, kabul edilir mi?

 

Seçimlere hangi alanda müdahil olacaksınız?

Temel politikalar belirleme alanında düşüncelerimiz olur. Görüşlerimiz olur. Zira önderliğimiz hala en üst düzeyde yürütücü birleştirici güç durumundadır. Biz önderliğin politik eğilimi dışında bir şey yapabilir miyiz? Yapamayız…

 

Anlaşılan o ki PKK ve KCK seçimlerin  müdahilidir ama bireysel temelde referans değil ya peki referans mercii neresidir?

Bir referans varsa o referans merkezi HDP’dir. HDP’nin bileşenlerinden ittifak organlarından referans alabilirler.

 

Bu tutumu buraya gelen şahsiyetler, aday adaylarıyla paylaştınız mı?

Gelen ziyaretçilere bunu demişiz. Demokratik ahlak vardır, demokratik seçim vardır. Buna göre hareket edersiniz. HDP vardır HDP bileşenleri vardır karar mercii de onlardır.
 

KANDİL’İN VAN’A DAİR KAYGILARI VAR..!

 

PKK, KCK ve PJAK komuta merkezinin üslendiği alanda seçim sürecine dair yaptığımız  görüş alış verişinde, dikkatlerden kaçmayan bir diğer önemli noktada  genelde Kürt coğrafyasında özelde ise 8 milletvekili çıkaracak olan bir milyonu aşkın nüfusa sahip Van yerelinde, seçimler öncesi, halkın huzuru ve çözüm sürecinin selametini tehdit boyutunda olan gelişmelerdi. Kandil’in de fazlasıyla rahatsız olduğu gelişmeleri de Behzat Hakkari ve arkadaşları şu şekilde değerlendiriyordu.

 

Van’a dair ne tür tereddütleriniz var?, seçimler öncesi ciddi bir sıkıntının yaşanacağını düşünüyor musunuz?

Van savaş ve deprem acıları olmak üzerde iki büyük acı yaşadı. Bu kitle psikolojisi açısında zor bir durum Halkın çok şeye ihtiyacı var, ekonomik, kültürel sosyal belediyecilik alanında  hizmetlere ihtiyaçları var. İmar, lojistik , yer altı ve yer üstü  çalışmalara ihtiyaçları var.

 

Eksik olan ne?

Modern sistemin kendini dayattığı süreçte, elektro sistem dâhilinde bilimsel gelişmeleri red edemeyiz ama kominal ekolojik dengeyi sağlamak için Van halkının beklentileri olmalıdır. Bunlara cevap olmak bizim görev ve sorumluluk alanımızdadır. HDP’nin sorumluluk ve görev alanındadır.

 

Van’a dair kaygılarınızın olduğunu söylemiştiniz, bunu biraz açar mısınız?

Van’da ve Kürdistan’ın çeşitli yerlerinde farklı kirli oyunlar var. Buna dikkat çekmek istiyorum.

 

Ne gibi?

Kent nüfusunun  %99 Müslüman’dır. bunu fırsat bilen Daişvari kara, faşist güçler İslam alanını tahrip etti. İslami değerleri siyasallaştırıp devlet ve egemen güçlerin hizmetine sundu. bu tehlikeli bir anlayışlardır.

 

Örneğin önemli bir bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum. deşifre etmek istiyorum

Sabri balaban adındaki biri, çeşitli İslami gruplara giderek (Kürt İslam sentezcileri, Süleymancılar Huda-Par vb) gibi anlayışlar ve kurumlarla perde arkası karanlık görüşmeler yaptılar.

 

Kimdir bu Sabri BALABAN. Bir bilginiz var mı?

TOKİ proje sorumlusudur AKP genel başkan danışmanıdır. Ve gittiği kesimlere” bölgenin demokratik özerk yapısına karşı İslami şurayı inşa edeceğiz” diyor. “çeşitli suikastlar olabilir”,”provokatif eylemler geliştirebiliriz.” Diyor.
Bunlar çok tehlikeli..

 

Neye dayandırıyorsunuz. Somut bilgiler var mı?

Bu konuda derin ve somut bilgiler var elimizde. Bir sürü şahidi var belgesi var, şahidi var. Kasetlere kayıtlara alınmış bir sürü delil var. Bu bir JİTEM Anlayışıdır

 

Müzakerelerin olduğu bir süreçte devlet ya da hükümet neden müdahale etmiyor olabilir?

Demokrasiden, müzakereden yana iseler devlet el koysun. Önünü alsın. Neden böylesi bir tehlikeye mahal veriyorlar?

 

Hedeflenen ne?

Bu durumdan faydalanarak kararsızları etkileyebilirler. Van’da ciddi oranda ‘kararsız’ var. biz de diyoruz ki, bu tür karanlık tezgahların yaşam bulmaması için kararsız kitle HDP etrafında, Kürt özgürlük hareketi etrafında yerlerini almalı. AKP de ne tür  beklentileri  olabilir ki?

 

Sayın Seven, ama AKP’ye sayısal anlamda ciddi başvurular var. bunu nasıl yorumluyorsunuz?

Duyduğumuz kadarıyla 130 kişi başvurmuş. Her aday adayından beş bin para lira para almışlar, bunlar AKP’nin kasasına para taşıyor.

 

Bu paraların geri dönüşümü olmayacak mı?

Bunlar holdinglere sahip kişilerdir. Müteahhittirler, ihalecidirler, rantçıdırlar. Seçilmeseler de “müdür olurum, müteahhit, olurum, ihale alırım” anlayışıyla paralı asker olmak istiyorlar. Halkımızın buna tenezzül etmemesi lazım. HDP sosyo kültürel ve sosyo ekonomik projeler sunuyor. Halkın alternatifi var. Bunun için HDP denilmeli.

 

Fettullah Gülen grubunu  ‘kararsızlar’ kategorisinde görüyor musunuz, sizce bu seçimde kime oy verirler?

KCK operasyonları yapılıp 10 bin kişi tutuklandığında, bunu cemaat tek başına yapmadı iktidar yardım eti. Cemaatin CHP ile ilişkilerde sıkı fıkı olduğu duyumlarını alıyoruz. CHP- MHP adaylarını öne çıkaran politikalar izliyor olabilirler. Cumhurbaşkanı seçimlerinde Ekmeledin’i desteklediler. Ama tüm cemaatin bu yönde politika izleyeceğini düşünmüyorum.

 

Bu beyanınızda, Cemaat içinde HDP’ye oy verenler de olacaktır sonucunu çıkarabilir miyiz?

Gülen cemaati parçalandı. Fetullah Hocanın ABD ilişkileri deşifre olunca bölünmeler oldu. Bunu fark eden inançlı insanlar tercihlerini de bu bölünmüşlüğe göre verdiler. İbadetten inançtan yana olan, şiddetten yana olmayan, cemaat taraftarının demokrasi güçlerinden yana tercih yapacaklarını düşünüyorum.

 

SEVEN;“EY AKP’DE ADAY OLAN ‘KÜRT’ SEN OSMANLI ÇOCUĞU MUSUN?”

 

KCK konsey üyesi ve Kuzey Saha Siyasi Alan sözcüsü, Behzat Hakkari kod adlı Nedim Seven’le, seçim sürecine dair yaptığımız röportajın sonlarında, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) çatısı altında milletvekilliğine soyunan Kürt şahsiyetlerini konuştuk. Behzat Hakkari, bu konuda söz konusu adaylara çağrıda bulunarak bir kez daha düşünmelerini ve kendi halkının yanında yer alması tavsiyesinde bulundu.

 

Efendim fazlaca zamanınızı aldık. son olarak Van yerelinde ve diğer Kürt kentlerinde hatta ve hatta metropoller de, milletvekili olmak için  AKP’ye başvuruda bulunan ‘Kürt aşiret liderleri, yazarlar, gazeteciler, aydınlar vs’ gibi şahsiyetler için ne diyorsunuz?

AKP ye başvuracak adaylar, durup düşünmeliler… ‘Yeter artık’ kendi kişiliklerine ve kimliklerine dönmeliler.“Sen Osmanlının oğlu musun ya da kızı mısın?”AKP Osmanlı geleneği sürdürmek istiyor. Süleyman şah türbesi için piroz zaferleri yaratmaya çalıştı. Hâlbuki YPG’nin izniyle naaşı getirdi.

 

Sizce, Kobani ‘ye karşı takınılan tutum bu kesimleri etkilemedi mi?

“Kobani düştü düşecek” diyenlere nasıl oy verirsin?, Nasıl aday olursun. DAİŞ’e lojistik destek verip kardeşini katleden bir anlayışa nasıl olur da gönül verirsin. Bu bir koruculuk anlayışıdır.

 

O yörenin çocuğusunuz, bir öneriniz olacak mı?

Demokratlar muhafazakârlar oturup düşünmeliler. Hemen AKP den adaylıklarını geri çekmeleri lazım. AKP de çözülme var. Dengir Mir Fırat duruşunu örnek alsınlar.

 

HDP’ye başvursalardı kabul görürler miydi?

Neden olmasın? HDP’den aday olmalarını önemseriz. İyi bilinmelidir ki AKP ye gidenler, kendilerini harcayacak. Dengir mir Fırat örnekleri genelde ve yerelde çoğalabilir. Birçok başvurunun HDP dışındaki muhafazakârlardan geldiği kesindir.

 

Hala aşiret ağası vizyonunu öne çıkarıp aday olmak isteyen şahsiyetlerin yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz? bu şahsiyetlerin aday olmasına sıcak bakıyor musunuz?

Geçmişte korucu olmuş, politik bilinci, yoğunluğu olmayan, özel savaş sistemi onu kandırmış ise bunların dönmeleri  ve af sürecini beklemeleri lazım. ama geçmiş durumunu gözetmesi lazım. iyi bir danışman olabilir. Fahri danışman, etkin olduğu alanlarda dostça yurtseverce katkı sunabilir. Halk meclislerinde çalışabilir. İllaki parlamentoda milletvekili olmasına gerek yok. Kendileri düşünmesi lazım 25 yıl harekete karşı duracaksın ve gelir gelmez milletvekili olacaksın bu ahlaki bir durum değil. Bu hareketin bir geleneği var. ama bunları kabul etmediğimiz anlamına gelmiyor. Ama halk hassastır itibarlarının düzelmesi için bir güven sağlamaları lazım. Bu şık değil. Devlet ve önderliğin ortak açıklaması tarihidir. bunu iyi anlamak lazım.

 

Efendim. Bizi kabul edip zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim. Başarılar dilerim.

 

(NOT; 2. bölümde, KCK Dış ilişkiler sözcüsü Demhat Egit ve PJAK konsey üyesi Dr. Jiyan’ın seçimlere dair söylemlerini paylaşacağız.)


Kaynak: X Gündem - http://gundemx.com/haber/kandilin-secim-dosyasi---1/555/

Editör: TE Bilisim