2014 yılında yapımına başlanan ve bu yıl itibariyle hizmete açılan Karabet Tüneli, kar yağışıyla birlikte ne kadar doğru bir yatırım olduğunu kanıtladı.

 

Yılın sadece 3 ayı Van ile bağlı kalabilen Bahçesaray’ı sürekli olarak Van’a bağlayacak olan bir yatırım olan tünel Bahçeseray’a yapılan en doğru yatırımlardan biri olarak hayata geçti. 1 buçuk kilometrelik bir bölümü yapılan ve kullanılmaya başlayan tünel bölge halkının da takdirini alırken yılın sadece 3 ayında çalışabilecek şartlarda tüneli kısa sürede ve başarı ile tamamlayan Gökçenay İnşaat, bölgede bu alanda yaptığı başarılı işlere bir yenisini daha ekledi. Türkiye’de de ilk olan tüneli hayata geçiren firma Bahçesaray’ı kar esaretinden kurtaran projeyi bitirmenin haklı gururunu yaşarken gözler şimdi kalan bölümünde tamamlanması bekleniyor. Toplamda 2985 metre uzunluğundaki Karabet Geçidi’nin önemli bölümünde büyük rahatlama sağlayan tünelin Bahçesaray 12 ay boyunca tam anlamıyla Van’a bağlı tutması için kalan bölüm için de tünelin devam etmesi gerekiyor. Son zamanlarda dikkatleri üzerine çeken tünel ilk olması nedeniyle konuşulmaya devam ederken başarılı yatırımın hayata geçirilmesinde rol oynayan Gökçenay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Burak Gökçenay, yatırıma dair önemli detayları ve atılması gereken son adımı da Şehrivan aracılığı ile paylaştı.

 

 

Son günlerin en çok konuşulan yatırımlarından birisi olan Bahçesaray Karabet Tüneli, Türkiye’de de bir ilk olması hasebiyle dikkatleri çekmeye devam ediyor. Yılın 9 ayı Bahçesaray ile Van’ın iletişiminin kopma nedeni olan Karabet Geçidi’nde Gökçenay İnşaat A.Ş. tarafından yapılmaya başlanılan tünel zor şartlara rağmen kısa bir sürede tamamlandı. Yılın sadece 3 ay çalışma ortamı yakalanabildiği 3 bini aşkın bir rakımdaki geçitte başarılı bir projeye hayata geçiren Gökçenay İnşaat A.Ş.’nin başarılı yöneticilerinden Burak Gökçenay projeye dair detayları Şehrivan aracılığı ile paylaştı. Bölge halkının şu sıralar kullanmaya başladığı ve Van’a rahat bir şekilde gidip geldiği tünelin büyük bir eksikliği kapattığını söyleyen Gökçenay, tamamlanan 1,5 kilometrelik uzunluğundaki tünelin kalan bölümünün de tamamlanmasıyla, ilçenin Van’a bağlı kalacağını belirtti.

 

 

ESARET BİTTİ!

“Firma olarak 2985 metre uzunluğundaki Karabet Geçidi üzerindeki tünelini tamamlanmış bulunmaktayız. Bilindiği gibi bu geçit Bahçesaray-Var arasında kar nedeniyle en büyük sorunun yaşandığı bölge olarak biliniyor. Kış aylarında yoğun ve uzun dönem kar yağışı alan bu bölge çığ tehlikesi ile birlikte karın metrelerce yükselmesi nedeniyle bölge halkının yüz yıllardır Van’a aylarca ulaşımın sağlanamadığı bir bölgeydi. Bu bölgede Karayolları Bölge Müdürlüğünce başlatılan çalışmaları 20 Eylül 2016 itibariyle tamamladık. Gökçenay inşaat olarak Bahçesaray Karapet kar tünelini bitirmiş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.”

 

 

YILDA SADECE 3 AY ÇALIŞARAK TAMAMLADILAR!

Tünelin biten kısmında bir ilki gerçekleştiren firma, prefabrik kar tüneli ile önemli bir çalışmaya imza atarken, işadamı Gökçenay, bu süreçte yapılan çalışmaları da şöyle dile getirdi: “Gökçenay İnşaat A.Ş. olarak burada bin 400 metre olan kar tünelini bitirmiş bulunmaktayız. Elbette ki böylesi bir bölgede, 3000 rakımın üzerinde bunu yapmak kolay olmadı. Bu tünelin yapımına başladığımızda büyük zorluklar yaşadık. Buradaki coğrafi yapıdan dolayı şantiyeyi ancak Temmuz ayında açabiliyorduk. Kasım ayı gelmeden bu bölgede ciddi kar yağışı başladı bile. Sert geçen hava koşulları nedeniyle kısıtlı koşullarda çalışmalarımızı yürüttük. Tüm bu koşullara rağmen bugün tünelimizi tamamladık ve halkımızın hizmetine sunduk. Mevsim şartlarından dolayı da sadece 3 ay çalışabildik. Çalışmaların hızlı yürümesi için de beton kolonları ve diğer yapıları Van’da yıl boyunca hazırlayıp inşaata müsait olduğu süre içerisinde de hızlı hızlı inşa etmeye çalıştık. Biz Bin 400 metreyi bitirerek 9 ay kapalı olan Bahçesaray yolunu açtık.”

 

 

9 AY GARANTİ 12 AY İÇİN DEVAMI ŞART!

İşadamı Gökçenay, tünelin tamamlanması ile ciddi bir rahatlanma yaşandığına dikkat çekerek: “Bu tünelimizin devamı olan ve devam edecek olan kar tünelinin projesi Karayolları tarafından hazırlandı. 2985 metre civarında olacak bir proje çalışması başlatıldı. Biz bunun 1,5 kilometrelik bölümünü tamamladık. Hizmete açıldı ve yılın ilk karları yağmaya başladı. Fakat şimdiye kadar burada ulaşım sorunsuz devam ediyor. Diyebiliriz ki biz Bahçesaray’ı Van’a 9 ay boyunca bağlı tutabileceğiz. Fakat bilindiği gibi bu tünelin ardından Bahçesaray’a kadar olan yaklaşık 15 kilometrelik bir yolda da bazı sıkıntılar yaşanıyor. Haliyle Bahçesaray’ı 12 ay Van’a bağlamamız için devamının da tamamlanması gerekiyor. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmaların da başlaması bu yolda hiç bir sorun olmadan ulaşımın sağlanması demek.” Şeklinde konuştu.

 

 

CUMHURBAŞKANI TAMAMI İÇİN SÖZ VERMİŞTİ

Bu konuda yolun tamamı için bir projenin söz konusu olduğunu hatırlatan Gökçenay: “Hali hazırdaki yolun tamamında tünelin yapılması için Karayolları’nın bir çalışması söz konusu. Zaten ilk etabı başlatılan bu projenin hayata geçmesini sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da Başbakanımız Binali Yıldırım da bu yolun devam edeceğiniz sözünü paylaşmıştı. İnşallah bu konuda da çalışmalar da kısa sürede nihayete erdirilir ve kalan bölümün tamamlanması için de start verilir. Bu noktada ben bir kez daha bu projenin tamamlanmasında büyük emek sahibi insanlara teşekkür etmek istiyorum. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a, Van Milletvekili Gülşen Orhan’a, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ve Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü’ne, Prefabrik yapı ürünlerinde üstün hizmetlerinde dolayı İlsa Beton’a  katkılarından dolayı, Bahçesaray halkına da bu anlamda vermiş olduğu büyük desteğe ve sabra teşekkür ediyoruz.”

 

 

BU YOLU YAPANLARDAN ALLAH RAZI OLSUN!

Öte yandan tünelin açılması ile birlikte ciddi araç trafiğinin yaşandığı bölgede yılın ilk karlarının yağmasına rağmen araçlar hiç durmadan gidiş-gelişlerini sürdürdü. Karın şimdiden beyaza bürüdüğü bölgede geçiş yapan araç sahipleri ve ilçe halkı, bu tünelin tamamlanmasının sevincini yaşarken civarda seyahat eden bir sürece tünel ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Yıllardır bu yolda gidip geliyorum. Yolcu taşımacılığı yapıyorum. Bu noktada ilk kez bu yolun açık olduğuna şahit olacağız. Daha önce bu yolda çok kaldık. Çığ düştüğünde günlerce yol kapalı kaldı. Tüneli ilk görenler bir işe yaramayacağını söylüyordu. Ancak bu ayda bile bizim için çok yararlı oldu. Şuan hiçbir sorun yaşamadan ilçeye gidip geliyoruz. Biz çok memnunuz. Yapandan da Allah razı olsun.”

 

 

ÇOĞU ZAMAN VAN’A GERİ DÖNERDİK

İlçe ve bağlı köylere yolcu taşıyan bir minibüs sahibi ise şu ifadeleri kullanarak tünel ile ilgili sevincini şu şekilde paylaştı: “Bu büyük başarıyı gösterenlere teşekkür ediyorum. Böyle bir eser yapılmış bundan dolayı çok memnunuz. Birçok kez hastalarımız oldu. Ancak yol kapalı olduğu için yolda kaldık. Bu bölgede çok sabahladık. Çok şükür şimdi ilçeye rahatlıkla gidip geliyoruz. Hamdolsun artık yolumuz açık. Tünel olmasaydı şuanda bu yolu gidemezdik. Van’a geri dönmek zorunda kalacaktık. Ama artık gidip gelebiliyoruz. Şimdiden buralarda kış başladı. Her taraf beyaza büründü. Normal şartlarda bu karın yağmasıyla birlikte ulaşım bu mevsimde artık sağlanamaz hale gelirdi. Artık böyle bir şey yaşamayacağız inşallah. Bu tünelin bitiminden sonraki bölümün de tamamlanması ciddi fayda sağlayacak. Çünkü tünelin sonrasında virajlı ve tehlike arz eden bir kaç kilometrelik bir yol daha var. Orada biterse biz artık tam anlamıyla Van’a bağlanmış olacağız.”

 

 

 

Editör: TE Bilisim