Van'a il dışından tedavi amaçlı gelen vatandaşlar için oluşturulan ve ücretsiz hizmet verilen "refakatçi misafirhanesi" 6 yılda 80 bin hasta yakınını ağırladı.

 

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Van Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hizmete açılan refakatçi misafirhanesi, sağlık hizmeti için il dışından kente gelen binlerce hasta yakınına sıcak bir yuva oluyor. Ücretsiz hizmet veren misafirhanede ağırlanan hasta yakınlarına günde 2 öğün yemek veriliyor. Mutfak, banyo ve dinlenme odalarıyla hizmet verilen misafirhanede, il dışından gelen vatandaşların rahat bir ortamda konaklaması sağlanıyor.

 

6 YILDA 80 BİN KİŞİ AĞIRLANDI

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Fikret Yavuz, 2012 yılından bu yana misafirhanenin il dışından gelen hasta ve hasta yakınlarını ağırladığını, bu kişilerin misafirhanede rahat etmesi için otel mantığıyla hizmet verdiklerini söyledi. Muş, Bitlis, Hakkari ve Ağrı gibi çevre illerden Van'daki hastanelere yoğun şekilde hasta geldiğini belirten Yavuz, kentte kalacak yeri olmayanlar için ücretsiz konaklama imkanı sağladıklarını ifade etti.

 

YAVUZ: 80 BİN KİŞİ AĞIRLADIK

Yavuz, hasta yakınlarının aile sıcaklığı içinde misafirhanede kaldıklarını anlatarak," İl dışından gelen misafirlerimize konforlu bir hizmet sunmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda vatandaşların barınmanın dışında sabah ve akşam yemeğinden faydalanmasını sağlıyoruz. Misafirhanemizde 2012 yılından bu yana 80 bin, yıllık 14 bin, günlük ise 60 ile 70 arasında hasta yakınını misafir ettik. Gerektiği durumlarda da kapasitemizi artırarak günlük yüz misafire kadar çıktık." Dedi.

 

“SIĞINMACILARI DA AĞIRLIYORUZ”

Van'ın sınır kenti ve göç yolu üzerinde bulunması nedeniyle bir çok yabancı uyrukluyu da ağırladıklarını belirten Yavuz, "Sığınmacı bireylerde zaman zaman misafirhanemizde konaklama imkanı buluyor. Özellikle İran'dan kentimize gelip konaklama sorunu yaşayan kişileri ağırlıyoruz. Ayrıca zaman zaman Göç İdaresinden gönderilen Afganistan, Irak, Suriye gibi birçok ülkeden kentimize gelerek kalacak yeri olmayan kişileri de burada misafir ediyoruz." diye konuştu.

 

"VATANDAŞLAR İÇİN SERVİS ARACI SAĞLAYACAĞIZ''

Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Selim Elhansu ise belediye olarak hizmetin devamlılığını sağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirdi. Bu tür hizmetlerin sosyal belediyecilik anlamında önemli olduğuna işaret eden Elhansu, şöyle konuştu: "Buradaki asıl amacımız halkımızı sahiplenmek ve hasta yakınlarının barınma imkanı sağlamaktır. Burada vatandaşlarımızın konforlu bir şekilde hizmetlerden faydalanmasını istiyoruz. Bunun için vatandaşlarımız yemek ve barınma gibi ihtiyaçlarının dışında hastaneye rahatça ulaşmalarını sağlayacak bir servis aracı tahsis edeceğiz. Her geçen gün misafirhanemizde kalan vatandaşların konforunu artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

 

HASTA YAKINLARI MİSAFİRHANEDEN MEMNUN

Misafirhanede kalan İranlı Ugir Vestem de Van'ı çok sevdiğini ve burada yaşamak istediğini söyledi. Geçici olarak refakatçi misafirhanesinde kızıyla kaldığını anlatan Vestem, kendilerine çok iyi bakıldığını için burayı çok sevdiğini ve Van'ın misafirperverliğini gördüğünü dile getirdi. Hasta yakını Muzaffer Can, lösemili iki çocuğunu tedavi ettirmek için Hakkari'den Van'a geldiğini söyledi.

 

“KENDİ EVİMİZ GİBİ GÖRÜYORUZ”

Verilen hizmetin kendilerini çok memnun ettiğini vurgulayan Can, "2013 yılından bu yana çocuklarımı her tedaviye getirdiğimde burada kaldım. Burada verilen hizmet gerçekten bizleri çok memnun ediyor. Bizim gibi uzak şehirlerden gelip ekonomik durumu çok iyi olmayan kişiler için burası çok güzel. Allah devletimizden razı olsun." Dedi. Mehmet Yurdakul da kanser hastası olan annesinin tedavisi için Bitlis'ten geldiklerini, 6 gündür kaldığı misafirhanede çok iyi ağırlandığını anlattı. Kardeşinin önerisiyle misafirhaneye geldiğini aktaran Yurdakul, "Burayı kendi evimiz gibi görüyoruz. Evimizde göremediğimiz rahatlığı burada yaşıyoruz. Çok güzel bir hizmet var. Misafirhanede kaldığımız sürede bize tüm imkanlar sağlandı. Devletimizin vatandaşlarına verdiği bu hizmet gerçekten çok güzel." ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim