Başkale ilçesine bağlı 40 kilometre uzaklıktaki Keçilioba Mahallesi’nde dondurucu soğuklar ve zorlu arazi şartlarında çobanlık yapan çocuklar, küçükbaş hayvanlara soğuk ve karlı havalarda da yılmadan bakıyor.

 

Yaz aylarında hayvanların bakımının daha kolay olduğunu söyleyen koyun sahibi Savaş Yağızer, kışın zor şartları nedeniyle işlerinin daha da ağırlaştığını ifade etti. Yağızer; "Kar yağdığı zaman daha zor oluyor. Hayvanları karda kışta dışarı çıkarıp yemliyoruz. Yazın meraya götürdüğümüz için yem vermemiz gerekmiyor. Kışın dışarı çıkarıp su veriyoruz. Çocuk büyütür gibi büyütüyoruz. Mesela doğum zamanlarında hiç yatmıyoruz, sabaha kadar ahıra gidip geliyoruz. Hayvancılık çok emek istiyor" diye konuştu.

 

Bölgede tekrar hayvancılığın canlandığını dile getiren Yağızer, “İlçemiz dünyanın en yüksek yerleşim yerleri arasında, bu yüzden kışları çok çetin geçiyor. Dondurucu soğuklarda koyun besiciliği yapıyoruz. Yetkililerden ahır yardımı istiyoruz. Hayvanlarımız derme çatma ahırlarda donuyor. Bu kış çok sayıda kuzu soğuktan ölü doğdu” ifadelerini kullandı. Çobanlık yapan 13 yaşındaki İbrahim Kaya ise, kış aylarında kırsal kesimde yapılan hemen her işin zor olduğunu, çobanlığın da zorluklarının bulunduğunu belirtti. Kaya, "Kar yağıyor, soğuk oluyor, yine de başka iş olmadığı için mecbur çalışıyoruz. Koyunları günde üç kez dışarı çıkarıyoruz. Elimden geldiğince hayvanlara iyi bakmaya çalışıyorum. Hayvanlar benim için vazgeçilmez" diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim