25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin ardından Parlamento'ya giren milletvekilleri mazbatalarını aldıktan sonra kayıt işlemleri için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelmeye devam ediyor. HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ kayıt işlemlerini tamamladı.

"ÖNÜMÜZE GELEBİLECEK BÜTÜN SEÇENEKLER DEĞERLENDİRMEYE AÇIK"

"AK Partili ve AK Partisiz olarak mı diyorsunuz?" sorusuna Yüksekdağ, "Önümüze gelebilecek bütün seçenekler şu an tartışmaya açıktır, değerlendirmeye açıktır." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanının hükümeti kurma görevini Meclis Başkanı seçildikten sonra verecek olması ve aday konusundaki bir soruya Yüksekdağ, "Bugün Meclis grubumuzla yapacağımız görüşmeden sonra net bir karara varmış olacağız ama bizim ağırlıklı eğilimiz bir aday önermek yönünde. Elbette ki önerdiğimiz adayın da arkasında, henüz bir belirleme yok." diye konuştu.

"BUGÜN HERKES ASLINDA KİLİT PARTİ"

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Yüksekdağ, siyaset kurumlarının ve şu an parlamentoda grubu bulunan partilerin artık 7 Haziran seçimlerinden çıkan demokrasi talebine doğru bir şekilde kulak vererek en doğru rolü oynamaları gerektiğini vurguladı. Kilit partinin hangisi olduğuna yönelik bir soruya ise Yüksekdağ, "Şu an elbette birinci parti AK Parti eliyle, çağrısıyla bu koalisyon görüşmeleri bu iki günlük Meclis trafiğinin ardından başlatılacak ama kilit parti diye bir kavram kullanmak çok doğru olmaz, çünkü bugün herkes aslında kilit parti." karşılığını verdi.

"KIRMIZI ÇİZGİLERİN DEVREYE GİRMİŞ OLMASI KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"

"Sadece bu süreç içerisinde süreci zora sokan, erken seçime zorlayan yaklaşımların oldukça zararlı, kabul edilemez yaklaşımlar olduğunu ifade etmek istiyorum." diyen Yüksekdağ, şöyle devam etti: "Aldıkları oy oranına göre siyasi dinamiklerin sorumluluk üstlenmesi ve bu koalisyonu kurmaya yönelmesi gerekiyor. Burada birtakım dayatmaların, şartların, kırmızı çizgilerin devreye girmiş olması kabul edilebilir bir durum değil. Bizim kırmızı çizgilerimiz yoktur, bizim ilkelerimiz vardır, programımız vardır, bizim ilkelerimizin temelinde demokratik kriterler durur, bu demokratik kriterler ve ilkeler çerçevesinde koalisyon sürecinin de yürütülmesi gerekir. Hiçbir parti kendi dar çıkarlarını dayatarak kendi dar hesaplarını dayatarak bu süreci çıkmaza sürükleme sorumsuzluğunu gösteremez, göstermemelidir. Artık Türkiye siyasetinin ve Türkiye'nin kırmızı çizgilerle bölünmesine, parsellenmesine birtakım tekleşme alanları oluşturulmasına halkımızın ihtiyacı yok."

"KOALİSYONLA İLGİLİ ÖNÜMÜZDE SOMUT BİR SEÇENEK YOK"

Koalisyon seçeneklerine ilişkin bir soruya da Yüksekdağ, "Bizim şu an önümüzde somut bir seçenek yok, somut bir görüşme yok. Biz, Türkiye'de bundan sonraki dönemde HDP'nin bir ana muhalefet partisi olarak çalışmak, üretmek istediğini ifade ettik. Ancak bizim karşımıza birtakım zorunluluklar, sorumluluklar; herhangi bir koalisyon seçeneğine, tartışmasına da kapalı olmadığımızı ifade ettik. Karşımıza şu an somut görüşmeler ve teklifler çerçevesinde değerlendirilebilecek bir durumdur bu, önümüze gelirse bu iki günden sonra daha somut görüşmelere, tartışmalara dökülecek bu süreç elbette ki önümüze gelirse üstlenmemiz gereken sorumluluğu da üstleniriz." karşılığını verdi.

"ÖCALAN'A UYGULANAN TECRİT, SINIRLARI ZORLUYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının sorulması üzerine Yüksekdağ, "7 Haziran seçimlerini sayın cumhurbaşkanı çok doğru okumak zorundadır. 7 Haziran seçimlerinde 'seni başkan yapmıyoruz' dedik örneğin." dedi. İmralı'ya yapılacak ziyaret konusunda Adalet Bakanlığı'ndan bir cevap gelip gelmediğinin sorulması üzerine ise Yüksekdağ, "Henüz bir yanıt gelmedi. Sayın Öcalan'a uygulanan tecrit politikası da aslında sabırları zorlayan bir yaklaşımdır." karşılığını verdi.

Editör: TE Bilisim