Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl binasının açılışı büyük bir kalabalığın katılımıyla açıldı. Açılış töreninde konuşan HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, barışın samimiyet istediğini belirterek, “Eğer barışmak istiyorsanız samimi olacaksınız. AKP barış konusunda samimi olmadığını iç güvenlik paketi ile yeniden göstermiştir. Barışta samimi olan Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’dır.” Dedi.

 

Beşyol mevkiinde bulunan HDP Van İl binasının açılışına, HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, HDP Van İl Eş Başkanları Derya Havya, Veysi Dilekçi, DBP Van İl Eş Başkanları Hamiyet Şahin, Avukat Miraz Çallı, Gazeteci Yazar Günay Aslan, Sanatçı Ferhat Tunç, İl-İlçe Belediye Eş Başkanları, STÖ temsilcileri ve partililer katıldı.

 

HAYVA: HALK KENDİ KADERİNİ KENDİSİ BELİRLEYECEKTİR

MKM müzik gruplarının müzik dinletisi ile başlayan açılış töreninde saygı duruşunun ardından söz alan HDP Van İl Eş Başkanı Derya Havya, Halktan gelen sıcaklığın bugün tüm Türkiye’yi sardığını belirterek, “Tüm engellere, komplolara rağmen hepimiz yeniden barış ve kardeşlik diyeceğiz. Sizlerin bu kocaman yüreğinden ve Sayın Abdullah Öcalan’ın önderlik felsefesinden doğmuş partimiz HDP’de kapısını Türkiye’deki tüm halklara açmıştır. Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Ermenisi, arabı, sünnisi, Alevisi tüm halklar bu partinin esas unsurlarıdır. Yıllarca tüm iktidarlarca göz ardı edilmiş, her zaman türlü bahanelerle hizmet dışı bırakılmış Van için de artık yeni bir dönemin başladığını söyleyebiliriz. Tüm doğal güzellikleriyle, tarihiyle, öz kaynaklarıyla yeni bir Van ve yeni bir yaşamın müjdesini veriyoruz. Tüm bunları yapacak, yeni yaşamı inşa edecek olansa elbette sizlersiniz. Biz sadece aydınlattığınız yolda ilerleyeceğiz. Van halkı artık kendi kaderini kendisi belirleyecektir.” Dedi.

 

"YENİ BİR YAŞAM SAYIN ÖCALAN’LA VÜCUT BULACAKTIR"

Yeni bir yaşamın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik toplum, ekolojik toplum tanımıyla da yeni bir vücut bulacağını kaydeden Havya, “Biz halkların partisiyiz. Kobanê zaferi de halkların zaferidir ve bu zafer gelecekte birlikte gerçekleştireceğimiz tüm zaferlerin müjdecisidir. Biz başka partiler gibi yapacağımız şeyler için seçim vaadinde bulunmuyoruz. Yöneten, yönet ilen ayrımı yapmadan hepinizi yeni yaşamı inşa etmeye çağırıyoruz. Yeni yaşam, demokratik, ekolojik, özgür eşit toplum hepinizin varlık nedenidir. Bu aslında demokratik tüm halkların varlık nedenidir.” Diye konuştu.

 

DİLEKÇİ: SALDIRILARI KINIYORUZ!

Hayva’nın ardından konuşan HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi ise konuşmasına Trabzon ve İzmit’te HDP’ye yönelik gerçekleşen saldırıları ve İran’da Kürtlere yönelik idamları kınayarak başladı. Söz konusu saldırıların sistemden bağımsız olmadığını vurgulayan Dilekçi, bu saldırılarla HDP’nin Türkiye halklarıyla kucaklaşmasının engellenmeye çalışıldığına dikkat çekerek, “Ama bu saldırılar bizi hedefimizden vazgeçirmeyecektir. Bizler 40 yıldır bu yolda ağır bedeller ödedik ve hala da ödüyoruz. İran’da Saman Nesim’i idam edenler şunu bilsinler ki ; Bir Nesim’i idam edersiniz ama binlerce Saman Nesim gelir. Kürt halkı böyle bir halktır. İran hükümetine çağrımız bu politikalarından vazgeçmesidir. Bu saldırılarla neyi planladıklarını iyi biliyoruz ama amaçlarına ulaşamayacaklar.” Şeklinde konuştu.

 

“KOBANE ZAFERİ 7 HAZİRAN’DA VÜCUT BULACAKTIR”

AK Parti hükümetinin iç güvenlik paketiyle katliamlarını meşrulaştırmaya çalıştığına da vurgu yapan Dilekçi, “Şimdi iç güvenlik paketi diye bir şey çıkarıyorlar. Artık polisler makul şüpheli diye çocukları tereddütsüz bir şekilde öldürebilecek. AKP bu yasayla yeni katliamların yasal zeminini yaratıyor. Bir yandan çözüm ve barış diyorlar, bir yandan yeni katliam yasaları çıkarıyorlar. Bu samimiyetsizliktir.” Dedi. Kürt halkının elde ettiği Kobanê zaferinin 7 Haziran seçim zaferiyle vücut kazanacağını dile getiren Dilekçi, halkı HDP çatısı altında mücadele etmeye çağırdı.

 

“YENİ KATLİAMLARA ZEMİN HAZIRLANIYOR”

Sloganları eşliğinde konuşmasına başlayan HDP Van Milletvekili Özdal Üçer’de, polis araçlarının son dönemlerde caddelerde plakasız dolaştığını dikkat çekti. Plakasız dolaşan zırhlı polis araçlarının bu şekilde yapacakları katliamlardan önce iz bırakmamayı hedeflediğini ifade eden Üçer, halkı öz savunmasını geliştirmeye çağırdı. Meşru müdafaanın bir hak olduğunu kaydeden Üçer, “AKP polis marifetiyle bir seçim daha kazanmak istiyor, bunun içinde polisin elini güçlendirmeleri gerekiyor. Bu çalışmanın adı da iç güvenlik paketidir. Şu anda HDP olarak mecliste bu pakete karşı direniyoruz ve direnmeye de devam edeceğiz. Kürt halkı 7 Haziran’da AKP ayakkabı kutularına gömecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Barış samimiyet ister, AKP barış konusunda samimi değildir. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan ‘AKP’ye güvenmeyin, kendi öz iradenize güvenin’ diyor. Barış konusunda samimi olan tek isim Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’dır.” İfadelerini kullandı.

 

Üçer’in ardından sahneye çıkan Sanatçı Ferhat Tunç, “Alevileri CHP’den, Türkler ve bazı Kürtleri de AKP’den kurtarmanın vakti gelmiştir.” Dedikten sonra halka müzik dinletisi sundu.

Editör: TE Bilisim