Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Van’da yerel basına verilmesi gereken ihalelerin başka illerdeki gazetelerde yayınlandığını söyledi.

 

Vanhaberdar’a konuşa HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Van’da yerel basında yayınlanması gereken ihale ilanlarının İstanbul, Kayseri ve Trabzon yerel basınına verildiğini söyledi. Van’da yerel gazetelerin 2013 yılında çeşitli gerekçelerle birleştirildiğini söyleyen Botan şöyle konuştu:

 

“Daha vahimi, basın ilan kurumu, her il açısından, gerek yapılan ihaleler, gerekse bu ihalelerden doğru yerel basın yoluyla ilanların duyurulması ve rekabet koşullarının gereği herkesin katılımını sağlanacağı şeffaf bir ihale ortamı oluşturulur. Diğer taraftan yerel basın yoluyla verilen ilanlarında yerel basının güçlendirilmesi sağlanır.”

 

BOTAN: VAN VALİSİ AÇIKLAMALI

Botan konuşmasını, “Hemen hemen her gazetede ondan fazla insan istihdam edilir. Ancak ne yazık ki Van’da belediye dahil olmak üzere bütün kamu kurumlarının ihale ilanları Van yerel basınına değil de, İstanbul, Kayseri, Trabzon gibi illerin yerel gazetelerinde ilanların çıktığını görüyoruz. Peki, sormak istiyoruz söz konusu iller Van’dan daha mı yoksul illerdir. Ya da bu illerin Van’dan daha özellikle kılan nedir? Bir başka soru. Van’da ki basına verilmesi gereken ve Van’a ait olan neden başka illere ve başka illerin yerel basınına aktarılmaktadır. Bu hangi tercihin sonucu gerçekleşiyor? Van Valisi ve kayyumunu bu durumu açıklamaya davet ediyoruz.” Şeklinde tamamladı.

 

“VAN’DA FİRMA YOK MUDUR?”

Trabzon, Bursa gibi Van ile aynı kategoride olan illerde ilan ücretinin en az 15 TL iken Van’da bu ilan ücretinin 1 ile 1.5 lira arasında olduğunu vurgulayan Botan şöyle devam etti: “Burada Van cezalandırılıyor mu? Vanlının hakkı olan para neden Van’ın dışında ki kimi yandaşlara peşkeş çekiliyor. Tatil gününde 4 ihale yapılıyor ve kimlere veriliyor. Vanlı firmalara haber bile verilmiyor. İhaleler bir tatil gününde sessiz sedasız Vanlı olmayan bir firmaya verilmiştir. Bunun özel bir sebebi var. Madem OHAL’e dayanarak ihalesiz işsiz yapıyorsunuz peki Van halkına neden vermiyorsunuz. Van’ın parası neden Vanlıya verilmiyor. Van’da firma yok mudur?”

Editör: TE Bilisim