HDP Van Milletvekili Adem Geveri K24'e verdiği demeçte PKK ile ilgili olay sözlere sarfetti. Sık sık partisi ile ilgili eleştirileri de kamuoyu ile paylaşan Geveri, PKK ile aralarına mesafe koymadıkları ile ilgili eleştirileri cevaplarken PKK'ya yönelik fikirlerini de dile getirdi. HDP Van Milletvekili Adem Geveri, partilerine yönelik, “PKK ile aralarına mesafe koymadıkları” yönündeki eleştiri reddederek, “Yasalar karşısında PKK ile olan mesafemizin ne olup olmadığını kanıtlayabiliriz” dedi. 

Geveri, “Bizim Türkiye yasalarına göre kurulmuş partimiz ve o partinin program ve tüzüğü var ve anayasaya tarafından kabul edilmişti. Bu yasalar çerçevesinde yaptığımız tüm çalışmalar yasalara uygundur. Bu açıdan bizim herhangi bir örgütle mesafemizin olmasının bir iddiadan ziyade hiçbir gerçekliği yoktur” diye konuştu.

 

"PKK BİR ŞİDDET ÖRGÜTÜDÜR" DEDİ

Hükümetin, HDP’yi demokratik siyasetin dışına itmeye çalıştığını öne süren Geveri, şunları söyledi: “Kanunlar çerçevesinde veremeyeceğimiz bir hesap yoktur. Yasalar karşısında PKK ile olan mesafemizin ne olup olmadığını kanıtlayabiliriz. Ancak hükümetin bize isnat ettiği suçu kabul etmemiz mümkün değildir. PKK bir şiddet örgütüdür. Kürt meselesini şiddetle çözmeye çalışan silahlı bir mücadeledir. HDP sivil demokratik siyasete inanan, 2 defa barajı aşan Türkiye’nin üçüncü büyük partisidir. Uluslararası alanda saygınlığı olan bir partidir. Hükümetin bu karalama çalışmalarını muhatap almamız söz konusu olamaz. Herkesin dağ başında silahla mücadele ettiği bir dönemde bizim sivil demokratik siyaset adına Meclis’te kalmamız en doğru cevaptır.”

 

HDP MECLİSTEN ÇEKİLECEK Mİ?

HDP’nin Meclis’ten çekilip çekilmeyeceği tartışmalarına da değinen Adem Geveri, bir tek milletvekili kalmaları halinde bile Meclis’te kalmaya devam edeceklerini söyledi. Geveri, şöyle konuştu: Meclis’ten çekilmiyoruz. Halkın iradesiyle geldik, halkın iradesiyle çekiliriz. Ancak demokratik tepkiler koyabilir çalışmaları boykot edebilir, askıya alabiliriz. 2019’a kadar halkın verdiği görevi Meclis’te sürdürmeye inançlı ve kararlıyız Meclisten bizi sürmek Meclis dışında bırakmak için her türlü karalama çalışması ve saldırı yapılmaktadır. HDP Eş Genel Başkanlarımız dahil 10 milletvekilimiz tutuklandı. Bütün bunlar Meclis dışında kalmamıza dönük bir çabadır. Ama bu oyuna gelmedik tek bir milletvekili de kalsak Meclis’te çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bizim standartlarımız radikal demokratik standartlardır. Bu çerçevede sadece yasa çıkarmak değil çalışmaları boykot etmek de bizim için bir mücadeledir.”

 

NE OLMUŞTU?

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 13 milletvekili 4 Kasım’da gözaltına alınmıştı. Aynı gün Demirtaş ve Yüksekdağ dahil 10 vekil tutuklanmış 3’ü de adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Öte yandan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile birlikte 38 DBP’li Belediye Eş Başkanı tutuklanmıştı. Son olarak 21 Kasım’da gözaltına alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk’ün 4 günlük gözaltı sürecinden sonra dün tutuklanmasıyla birlikte bu sayı 39’a yükseldi.

 

ADEM GEVERİ KİMDİR?

Hakkari Yüksekova doğumlu olan Adem Geveri, Marmara Üniversitesi Coğrafya Öğretmenliği bölümünden mezun. Aynı zamanda Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans yaptı. Geveri, 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde Azadî Hareketi ile HDP’nin yaptığı ittifak ile Van’dan aday gösterilmiş 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde HDP Van Milletvekili olarak TBMM’ye girdi. (K24)

Editör: TE Bilisim