ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van'da hükümlülerin ceza infaz kurumlarında sosyalleştirilerek topluma kazandırılmasını ve meslek edinmelerini sağlamak amacıyla kurulan İş Yurdu Atölyeleri hizmete açıldı.

 

Van Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde açılan atölyelerde farklı alanlarda eğitim alarak meslek sahibi olan hükümlüler, aynı zamanda üretim yaparak boş zamanlarını değerlendirme imkanı buluyor. Van-Erciş karayolundaki kampüs alanında bulunan atölyelerin açılış törenine katılan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Türkiye'de son 15 yıldır devam eden değişim ve dönüşümden ceza infaz sisteminin de payını aldığını söyledi.

 

 

ZORLUOĞLU: CEZA İNFAZDA PAYINI ALDI

Zorluoğlu ilk olarak şunları söyledi: “Ülkemizde son 15 yıldır devam eden değişim ve dönüşüm özellikle ceza ve infaz sistemimizde bu değişimden payını en fazlan alan alanlardan biri oldu. Gerçekten de bugün artık uluslararası standartları taşıyan, insan hakları anlamında hiç bir eksiği kalmayan çok yeni ceza infaz kurumumuz var. Ancak bana göre bu sistemde esas başarı hikayesi İş Yurtları Kurumu’nda. Gerçekten de bugün Türkiye satında birçok ceza infaz kurumunda İş Yurtları adı altında çok harika çalışmalar yapılıyor. Ceza infaz sistemimizin sadece caydırıcılık değil aynı zamanda ıslah edici, ceza evindeki mahkumlara meslek edindiren ve onlara üretim yapmanın hazzını yaşatan çok güzel uygulamaları var.”

 

 

“ELAZIĞ’DA GÖRDÜĞÜM HARİKAYDI”

Elazığ’da ceza ve infaz kurumunun yaptığı organizasyon ve üretimle ilgili de konuşan Zorluoğlu, “Elazığ’dayken cezaevleri genel müdürlüğümüzün orada yaptığı fuar benzeri bir organizasyon vardı. Orada ve Türkiye’nin belli yerlerinde bu organizasyonlar gerçekleştiriliyor. İnşallah bunu Van’da da yaparız artık. Geniş bir alanda çok sayıda birim kurularak, Türkiye’nin neredeyse tamamında İş Yurtlarında üretilen çok farklı yelpazedeki ürünler oralarda hem sergileniyor hem de vatandaşın istifadesine sergileniyor. Elazığ’da gördüğüm manzara harikaydı. Neredeyse İş Yurtlarında üretilmeyen hiç bir ürün kalmamış. Artık ihracat noktasına gelmiş.” Dedi.

 

 

“ESNAFI ETKİLEYECEK BÜYÜKLÜKTE DEĞİL”

Açılışı yapılan atölyeler hakkında da konuşan Vali Zorluoğlu şöyle devam etti: “Bugün burada fırın ve unlu mamüller atölyesini, tekstil ve konfeksiyon atölyesini, karton bardak üretim atölyesini hizmete açıyoruz. Şüphesiz ki öncelikli mesele ceza ve infaz kurumumuzdaki ihtiyaçları karşılamak, ama aynı zamanda piyasaya kısmen arz yapılacak. Esnafımızı korkutup, ürkütmeyelim. Bu bir rekabet neticesinde, Van’daki ticari hayatı etkileyecek çok büyüklükte olmadığı için bir sıkıntı olmayacak. Bazı yerlerde çok ciddi üretimler var ve bunlar vatandaşında hizmetine sunuluyor.”

 

 

ZORLUOĞLU: İMKAN SAĞLAYACAK

Açılışı yapılan poliklinikle ilgili de konuşan Zorluoğlu son olarak, “Birde bir semt polikliniğimiz hizmete açılacak. Sağlık İl Müdürlüğümüz tarafından işletilecek. Mesafe şehir merkezine epeyce uzak bir mesafede. Ceza ve infaz kurumundaki hükümlü ve tutuklu kişilerin rahatsızlanmaları halinde çok daha süratli müdahale etmeye imkan sağlayacak. Belki hastaneye sevk edilmeyi gerektirmeyecek, küçük nitelikteki vakalarda anında müdahale edilip, gereksiz bir ulaşım meselesini de önleyecek bir sağlık kuruluşu olacak. Bu açılışlarımız hem ilimiz hem cezaevimiz hem mahkum ve tutuklularımız için hayırlı olsun. İnşallah yeni atölyeler ile burayı daha da geliştiririz. Mahkum ve tutuklular için daha çok eğitim aldıkları, daha çok üretim yaptıkları yeni mekanlara hep birlikte kavuştururuz.” Şeklinde konuştu.

 

 

AMAÇ SOSYAL HAYATA HAZIRLAMAK

Van Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin de kentte bulunan 5 ceza infaz kurumunda, hükümlü ve tutukluların yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmeyi, toplumu suça karşı korumayı, hükümlünün yeniden sosyalleşmesini teşvik etmeyi; üretken, kanunlara ve toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumunu kolaylaştırmayı amaçladıklarını ifade etti.

 

 

KESKİN: TOPLUMLA BÜTÜNLEŞMELERİNİ SAĞLAMAK

Geçen yıl kasım ayında hizmete giren Van Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nün, 365 dönüm arazi üzerine kurulduğunu, 4 ayrı ceza infaz kurumunda yaklaşık 2 bin 500 hükümlü ve tutuklunun barındırıldığını anımsatan Keskin, "Açık ceza infaz kurumlarının temel işlevi, cezalarının infazı sürecinde hükümlülerin sosyal hayata hazırlanmaları, ceza infaz kurumlarında eğitim programlarına dahil edilmeleri, özellikle mesleki eğitim ve beceri kazanmaları, sağlıklı ve üretken bireyler olarak üretim faaliyetleri içerisinde yer almalarına imkan yaratarak toplum ile bütünleşmelerini sağlamaktır." ifadesini kullandı.  Keskin, bugün açılışını gerçekleştirdikleri fırın ve unlu mamul üretim tesislerinde 20 hükümlünün fırıncılık, ekmek üretimi, unlu mamüller üretim alanlarında mesleki eğitim programlarına dahil edileceğini dile getirdi.

 

 

"GÜNLÜK 12 BİN EKMEK ÜRETİLECEK"

Üretim tesisinde simit, poğaça gibi unlu mamüller ile günlük 12 bin ekmek üretimi yapılarak öncelikle ceza infaz kurumlarının ekmek ihtiyacının karşılanacağını vurgulayan Keskin, şunları kaydetti: "Tekstil ve konfeksiyon atölyesinde makine, dikiş, depolama, pazarlama, paketleme işlerinde 30 hükümlü çalışacak ve mesleki eğitim alacak. Aynı zamanda nevresim takımı, delil torbası, iç çamaşırı ve sağlık sektörüne yönelik ameliyat önlüğü, bone, maske gibi tek kullanımlık ürünlerin de üretimi yapılacak. Karton bardak üretim atölyesinde 6 hükümlüye iş ve sektör deneyimi ile mesleki beceri kazandırılmasının yanı sıra saatte 3 bin 600 karton bardak üretimi yapılacak. Bu yıl küçük çaplı başladığımız tarım iş kolumuzda 10 hükümlü çalışmış ve yaz dönemi süresince sebze üretimi yapılmıştı. Önümüzdeki dönemlerde daha kapsamlı olarak seracılık faaliyetleri yapılması planlanmaktadır."

 

 

VALİ ATÖLYELERİ ZİYARET ETTİ

Keskin, 3 milyon liralık yatırımla hazırlanan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü semt polikliniğinin de 9 branşta uzman doktor ve 16 yatak kapasitesi ile tutuklu ve hükümlülere sağlık hizmeti vereceğini aktardı. Vali Zorluoğlu ve protokol üyeleri, konuşmaların ardından atölyelerin açılışını gerçekleştirerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

 

Açılış törenine İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici. Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Heybet Semur ve kurum amirleri katıldı.

 

Editör: TE Bilisim