Van Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılı sezonu içerisinde park, yeşil alan, taziye evleri ve temizlik konusunda önemli çalışmalara imza atıldı. Kent merkezi ve ilçeler için park çalışmaları yapan Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmalarla birlikte mezarlık çevre düzenlemeleri, taziye, cami yapımı, temizlik ile çok farklı alanlarda başarılı çalışmalar gerçekleştirdi. Yıl içerisinde 4 ilçeye park yapan belediye, 208 köye cami ve taziye evi yapımı için malzeme desteği sundu.

 

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklama ile belediyenin 2016 yılı sezonu içerisinde kent ve ilçelerine çok önemli çalışmalar açıklandı. Kent merkezi ve ilçeler için park çalışmaları yapan Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmalarla birlikte mezarlık çevre düzenlemeleri, taziye, cami yapımı, temizlik ile çok farklı alanlarda başarılı çalışmalar gerçekleştirdi. Kentin neredeyse tüm ilçe ve köylerinde farklı çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi, özellikle taziye evlerinin yapımı için köy halkıyla önemli bir birliktelik sağladı. Belediye, taziye evleri için malzeme desteği sunarken, köylülerde imece usulü ile taziye evleri ve camilerini inşa ediyor. İlçe belediyeleri ile de koordinasyon içerisinde yürütülen tüm bu çalışmalar halkın büyük bir ilgisini çekiyor. Belediye-halk birlikteliği ile yapılan bu çalışmalar, önümüzdeki yıllar içerisinde de katlanarak sürecek. Van Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, 2016 yılı sezonu içerisinde ilçe parkları projeleri ile ilçelere adeta nefes aldırdı. 'Her ilçeye bir park' şiarıyla çalışmalarını sürdüren belediye, yıl içerisinde 4 ilçeye park yaptı.

 

SARAY İLÇESİNE YAPILAN PARK TAMAMLANDI

Geçen yıl belediyemiz tarafından temeli atılan Saray İlçe Parkı, bu yıl yapılan çalışmalarla bitirildi. 40 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen Saray İlçe Parkı, hem alan hem de tasarım açısından adeta göz kamaştırıyor. İlçe yapılan çalışmalar sonucu ilk kez bir parka kavuşurken, park ilçe halkının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir konumda. Yapılan park içerisinde; 200 kişilik kültür merkezi, 4 bin metrekare büyüklüğünde biyolojik gölet, 2 bin 400 metre koşu, bisiklet yolu, çocuklar için 4 kuleli oyun grubu, basketbol, voleybol sahaları, piknik alanları bulunuyor.Kısa süre içerisinde açılışı yapılacak olan parkın tüm çalışmaları tamamlanarak, açılışa hazır hale getirdi.

 

AKKÖPRÜ DERESİ SON ETABI

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 2012 yılında yapımına başlanan ve aynı yıl birinci etabı tamamlanan 2015 yılında ikinci etabı tamamlanarak hizmete sunulan Akköprü Deresi Islah Projesi'nin son etabı da tamamlandı. 18 bin metrekare alan üzerinde yapılan çalışmalarda, alanın içerisinde; bisiklet yolu, oturma alanları, süs havuzu, ağaçlandırma ve aydınlatma sistemleri kuruldu. Projenin tamamlanması ile birlikte dere özel bir görüntüye kavuştu.

 

GEVAŞ PARKI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl temeli atılan 'Gevaş İlçe Parkı'nın çalışmaları devam ediyor. Van Gölü kıyısına yapılan ve 28 bin metrekare alana sahip olan parkın içerisinde çocuk oyun alanı, basketbol sahası, fitnes alanı, 50 metre uzunluğunda asma köprü, piknik alanı ve yürüyüş yolları yer alıyor.Parkın şuan itibariyle yüzde 30'u tamamlanırken, gelecek yılın ilk sezonunda açılışı gerçekleştirilecek.

 

BAHÇESARAY PARKI TAMAMLANDI

Van Büyükşehir Belediyesi yine yıl içerisinde Bahçesaray ilçesine de bir park yaparak tamamladı. Parkın içerisinde Sündüz katliamı anısına yapılan bir anıt ve sosyal donatı alanları bulunuyor. 10 bin metrekare alan üzerinde yapılan ve bu yıl içerisinde tamamlanan park, ilçe halkı için önemli bir dinlence alanı olarak hizmet verecek.

 

ÖZALP’TE PARKI YAPIMI DEVAM EDİYOR

Yine Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yıl içerisinde temelini attığı 'Özalp İlçe Parkı'nın yapım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Gelecek sezon içerisinde bitirilecek olan park, ilçe halkına önemli bir dinleme alanı olacak. İçerisinde çocuk oyun grupları, piknik alanı ve yürüyüş yolları yer alıyor. Van Büyükşehir Belediyesi ayrıca yıl içerisinde, 20 bin adet ağaç ve çalı türü bitkinin alımını yapılarak kaldırım, refüj, park ve yeşil alanlara dikimi yapıldı.

 

FİDANLIK’IN İKİNCİ ETABI YÜZDE 40 TAMAMLANDI

Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’nin sayılı parklarından biri olacak ‘Fidanlık Projesi’nin çalışmalarının ikinci etap çalışmaları devam ediyor. Eminpaşa Mahallesi Van Gölü kıyısında 584 bin metrekare alan üzerinde yapılan proje içerisinde; Kültür Merkezi Eğitim Sanat Atölyeleri, Resim Heykel Atölyeleri, Kadın Destekleme Merkezi, Çocuk Destekleme Merkezi, Engelli Rehabilitasyon Merkezi, Kütüphane, Nikâh dairesi, Konferans Salonu, Gençlik Eğitim ve Konaklama Merkezi, Oyun Alanları, Yer Satrancı, Golf Sahası, Spor Tesisleri, UEFA Standardında 2 Adet Futbol Sahası, Basketbol-Voleybol Sahaları, 2 adet Tenis Kortu, Fitness Alanları, kapalı yüzme havuzu, Piknik alanları, Kamelyalar, piknik masaları, hazır barbeküler, Sergi Alanları, Amfi Tiyatro, Konser Alanı, Gondol Havuzu, Ahşap İskeleler, 2 adet Seyir Kafe, Bisiklet Yolu, Koşu Parkurları, otopark, çocuk oyun alanları, dinlenme alanları ve kentlinin neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar yer alıyor.

 

ÇEVRE VE GÖL TEMİZLİĞİ YIL BOYUNCA SÜRDÜ

Van Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Van Gölü’nün kirlilikten kurtarılması için bahar aylarında sürdürdüğü temizlik çalışmalarına yıl boyunca devam ettirdi. Temizlik ekipleri çalışmalar kapsamında ilk 6 ayda Van Gölü sahillerinden yüzlerce ton katı atık toplayarak imha etti. Akköprü, Kirman ve Kurubaş dereleri ile Van Gölü’nün Gevaş, Edremit, İpekyolu ve Tuşba ilçe sınırları içerisinde bulunan sahil, piknik alanları, tesis ve kamplarda Mart ayında başlatılan temizlik çalışmaları devam ediyor. Sürdürülen temizlik çalışmaları doğrultusunda göl ve çevresinden her gün yüzlerce ton çöp toplanırken, yine gölün kirletilmemesi için vatandaşlar uyarılarak 2016 yılında yüz binlerce broşür dağıtıldı. Belediye yine ana ve ara arterlerde düzenli temizlik çalışmasını yıl boyunca sürdürdü. Belediye yine, Van'ın tarihi mirası olan Van Gölü'nün kirletilmesine ve var olan kirliliğin temizlenmesi için yıl içerisinde önemli bir çalışma başlattı. Yıl boyunca 17 metre uzunluğunda paletli ekskavatörle dip temizliği ve çamuru çıkaran belediye, 10 bin metrekare alanda bu çalışmaları sürdürdü. Günlük 30 kamyon çamur çıkararak tahliye eden belediye yaklaşık -3 metre derinliğe kadar temizlik çalışması yaptı.

 

 

208 KÖYE MALZEME DESTEĞİ SUNULDU

Van Büyükşehir Belediyesi, yıl içerisinde belediye-halk dayanışması ile sürdürdüğü taziye evi ve camii yapımı ile ilgili önemli bir çalışma gerçekleştirdi. 13 ilçe ve yüzlerce köyde çalışmalar yapan belediye, yıl içerisinde; 100 bin ton çimento, 1500 ton demir, 40 bin metrekare seramik, 15 bin tabaka sac, 500 bin adet beton bims, 13 bin adet masa, 52 bin adet sandalye ve bin 700 metrekare kereste yardımı yapıldı. Yaklaşık 10 milyon TL yardım malzeme desteği sunan belediye, 208 köyü cami ve taziye evine kavuşturdu. Yine belediye yıl içerisinde 4 taziye evinin inşaatını da bitirerek köy halkına teslim etti. Belediye ayrıca, kentteki mezarlıkların çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmalarını da hızla sürdürüyor. Şuana kadar üç mezarlığın tüm çevre düzenlemesi tamamlanırken, diğer mezarlık peyzaj çalışmaları da devam ediyor.

 

6 CENAZE ARACI HİZMETE ALINDI

Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Şube Müdürlüğü cenaze sahiplerinin ulaşımında hizmet vermek amacıyla 2015 model 6 adet yeni cenaze aracı satın aldı. Mevcut 6 cenaze taşıma aracına ek olarak 6 yeni cenaze aracı satın alan Büyükşehir Belediyesi, özellikle şehiriçi ve şehirlerarası cenaze taşıma işlerini kolaylaştıracak olan araçlar vatandaşlara büyük kolaylık sağlayacak. 4 kabin kapasiteli ve tam donanımlı olan araçlar toplam 518.000 bin TL’ye satın alındı.

Editör: TE Bilisim