Erzurum'un Horasan ilçesinde Halk Eğitim Merkezince açılan halıcılık kursuna katılan ve çınar ile ipek halıcılık geleneğini ilmek ilmek halıya işleyen ev kadınları, dokudukları halılar ile hem aile ekonomisine katkı sağlıyor hem de meslek sahibi oluyor.

 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve özel şirketler arasında kadın istihdamına yönelik imzalanan protokol kapsamında hayata geçirilen proje, ekonomik sıkıntı yaşayan ev kadınlarına yeni bir gelir kapısı oldu. Özel şirketler tarafından siparişleri alınan halılar, Halk Eğitim Merkezinde eğitim alan yaşları 18-45 yaş aralığındaki ev kadınları tarafından dokunarak çoğunluğu yurt dışı olmak üzere farklı yerlere gönderiliyor.

 

Halıcılık atölyesindeki 4 aylık kursa katılan 25 ev kadını, attıkları ilmek başına aylık yaklaşık bin Türk lirası gelir elde ediyor. Kimi ev kadını ise kazandıklarını çocuklarının düğünü için harcıyor. Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ömer Aydın, yaptığı açıklamada, halıcılık kursu projesinin ilçede yaklaşık 10 yıldan bu yana devam ettiğini belirterek, yılda ortalama 60'ın üzerinde kursiyerin sertifika alarak meslek sahibi olduğunu söyledi. Halıcılık projesinin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve özel şirketler arasında imzalanan protokol kapsamında başladığını ifade eden Aydın, "Buradaki halı tezgahları ve malzemeler özel şirketler tarafından getirildi. Usta öğretici ve kursiyerleri de biz temin ediyoruz. Şirketlerin aldıkları siparişler doğrultusunda halılar burada dokunarak çoğunluğu yurt dışına gönderiliyor." dedi.

 

KURSİYERLERİN ÇOĞU EV KADINI

Aydın, 4 ay süren kurs sonunda kursiyerlerin sertifika almalarının ardından iş bulma imkanı bulduklarını kaydetti. Özellikle ev kadınlarının kursa gelerek hem meslek hem de para kazandıklarını anlatan Aydın, halıcılık kursuna genelde bayanlardan talep geldiğini, ev işlerinden kalan boş zamanlarında da meslek öğrenip para kazandıklarını aktardı.

 

"BELGELERİ OLDUĞU İÇİN İŞE GİRİŞLERDE ÖNCELİKLİLER"

Aydın, kursiyerlerin yaptıkları iş karşılığında ilmek başına para kazandıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Burada halılar dokunuyor ilmek başına göre kursiyerlerimize ücret ödüyoruz. Kursiyerler yaptıkları iş karşılığında aylık ortalama bin Türk lirası kazanarak ailelerine hem ekonomik katkı sağlıyor hem de meslek sahibi oluyorlar. Kursların sonunda belge veriyoruz. Bu belgeleri gittikleri başka şehirlerdeki tekstil atölyesi veya halı dokuma fabrikası gibi yerlerde kullanılabiliyor. Belgeleri olduğu için işe girişlerde de öncelikli oluyorlar."

 

Geçmiş yıllarda 1 metre karelik dokunan halının Amerika'da yapılan yarışmada ödül aldığını ifade eden Aydın, halıların genel olarak yurt  dışına ve saraylara gönderildiğini, özelliğinin ise saf ipek halı ve el dokumasıyla ilmeğinin çok sık olduğunu sözlerine ekledi. Kilim usta öğreticisi Aynur Ekrek de15 yıldır bu mesleği yaptığını belirterek, kurs sayesinde öğrencilerin hem evlerine katkı sağladığını hem de meslek sahibi olduğunu söyledi. Genelde çınar ve ipek halıcılık yaptıklarını dile getiren Ekrek, özel şirketlerin talepleri doğrultusunda halıların çoğunun yurt dışına ve saraylara gittiğini belirterek, "Dokuduğumuz halılar Cumhurbaşkanlığı, yurt dışı ve saraylara gidiyor. Kalitemiz 75 yani 10 santime 75 sıra ilmek atıyoruz. Yıllardır çok yerlere halı verdik, Özel şirketler bize siparişi veriyor bizde yapıyoruz. Öyle halılar ördük ki 20 metre boyunda halılar gönderdik. Halılarımız her yere gidiyor." diye konuştu.

 

Ekrek, uzun yıllar usta öğreticilik yaptığını anımsatarak, daha önceden eğitim alarak başka şehirlere giden ev hanımlarının çok rahat iş bulabildiklerini kaydetti. Kursiyerlerden 43 yaşındaki ev hanımı Hülya Kandil ise kurs sayesinde ailesine maddi katkı sağladığını belirterek, çocuklarını da bu mesleği öğrenmesi için kursa getirdiğini söyledi. Kandil, "Evde boş oturacağıma buraya geliyoruz. İlmek atarak aileme maddi katkı sağlıyorum. 3 kızımı buradan kazandıklarımla evlendirdim. Bu gibi yerlerin devamını bekliyoruz, Buradan kazandığım ile çocuklarımı okutuyor, ihtiyaçlarımızı karşılıyorum." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim