Van Barış İnisiyatifi, bölgede yaşanan gelişmelerle ilgili bir açıklama yayınladı.

 

Van TSO, Van SMMO, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası, VASİAD, Van TÜMSİAD, Van MÜSİAD, Van Genç MÜSİAD, Mazlumder Van şubesi, Van Genç Girişimciler Kurulu, Van Kadın Girişimciler Kurulu ve Yaka Koop’tan oluşan Van Barış İnisiyatifi tarafından bir açıklama yayınlandı. Yayınlanan açıklamada 20 Ağustos tarihinde kaçırılan gümrük memurlarının serbest bırakılması istendi. Gözaltına alının ve tutuklanan belediye başkanları ile ilgili de açıklamada bulunan inisiyatif ayrıca erken seçim hakkında ise, güvencesiz ortamın seçimlere büyük zarar vereceğini ifade etti.

 

“SERBEST BIRAKILMALARI HEPİMİZİN BEKLENTİSİDİR”

Yapılan açıklamada ilk olarak Kapıköy Gümrük Kapısında çalışan ve 20 Ağustos tarihinde kaçırılan gümrük memurları hakkında şu ifadelere yer verildi: “Son dönemlerde ülkemizde huzur ve güven ortamının bozulmasına yönelik gelişmeler maalesef toplumda ciddi ayrışmalara neden olmaktadır. Genelde ülkemizde özelde bölgemiz ve ilimizde meydana gelen ve kamuoyu tarafından tepki ile karşılanan ve toplumsal barışa kast eden gelişmelere karşı kurulan Van Barış İnisiyatifi olarak barış ısrarımız devam edecektir. 21 Ağustos Cuma günü Kapıköy Gümrük Müdürlüğü’nde görevli 11 gümrük memuru ve servis şoförünün PKK tarafından alıkonulmasından sonra ilimiz ticari hayatında önemli yer tutan Kapıköy Gümrük Kapısı kapatılmıştır. Gümrük kapısında herhangi bir işlem ve araç girişleri yapılamamaktadır. Alıkonulan memurların bir an önce serbest bırakılması hepimizin öncelikli beklentisidir. Servis şoförü ve gümrük kapısında görevli bayan personelin serbest bırakılması ile geriye kalan 9 gümrük memurunun da bir an önce serbest bırakılmasını bekliyoruz.”

 

İNİSİYATİF: SEÇMEN DERİNDEN YARALAMAKTADIR

Son günlerde göz altına alınan ve tutuklanan belediye başkanlarının da yer aldığı açıklamada, “Yine ilimizde seçilmiş belediye başkanlarının gözaltına alınarak tutuklanması ile ilgili ortaya çıkan durumun toplumu germeye hizmet ettiğini görmek lazım. Halkın iradesi ile seçilen belediye başkanlarının yargılama süreci henüz başlamadan gözaltına alınıp tutuklanmaları, kendilerine oy vermiş binlerce seçmeni derinden yaralamaktadır. Seçilmiş belediye başkanlarına yönelik hukuk sürecinin işletilmesi ve suçlarının sabit görülmesi durumunda hukuki işlemlerin yapılması gerekir. Son dönemlerde özellikle bölgemizde başlayan çatışmalı süreç, tehlikeli bir hal almıştır. 90’lı yıllarda yaşanan ve bugün bile acısını derinden yaşadığımız köy ve yerleşim alanı boşaltmalarının tekrar yaşanmaması en büyük beklentimizdir. Özellikle ilçelerde halka yapılan ‘ilçeleri boşaltın’ baskıları olumsuz sonuçların doğmasına sebep olacaktır. Bu söylem ve fiillerin kimden gelirse gelsin bir spekülasyondan ibaret olduğu beklentisiyle bu tür uygulamalardan kesinlikle uzak durulması kamuoyunun en büyük beklentisidir.” İfadeleri kullanıldı.

 

“SÜREÇ SEÇİMLERE BÜYÜK ZARAR VERECEKTİR”

7 Haziran seçimlerinin ardından yapılan koalisyon görüşmeleri sonrası alınan erken seçim kararıyla ilgili de yapılan açıklamada son olarak şunlar kaydedildi: “Ülkemiz bir seçim sürecine girmiş bulunmaktadır. Son dönemlerde meydana gelen ve kamuoyunda ciddi kırılmalara neden olan bu çatışmalı sürecin devamı, demokrasinin en büyük güvencesi olan seçimlere büyük zarar verecektir. Bu nedenle tarafların toplumdan gelen barış ve sükûnet çağrılarına kulak vermesi ve bu süreci sonlandırması en büyük beklentimizdir. Van Barış İnisiyatifi olarak silahların susması, ellerin tetikten çekilmesi gerektiğini ısrarla savunacağımızı, aslolanın yaşatmak olduğunu dile getirmeye devam edeceğimizi, şu an en temel ihtiyacımızın barış ortamının tesis edilmesi olduğunu hatırlatırız. Barış hepimize gerek.”

Editör: TE Bilisim